Müzikseverler konser ve festivallere giderken kimlik, nakit para ya da kredi kartı değil ama mutlaka akıllı telefonlarını alıyorlar. Dünya çapında yapılan bir araştırma, müzikseverlerin %92’sinin etkinliklere akıllı telefonlarıyla gittiğini gösteriyor!
Dünya çapında yapılan bir araştırmanın sonuçları gösteriyor ki; müzikseverler konser, festival gibi çeşitli etkinlikleri deneyimlerken mobil cihazları başrol oynuyor. Fakat akıllı telefonların işlevi arttıkça, güvenlik riskleri de aynı oranda artıyor.
Müzik festivallerinin yoğun olduğu Eylül ayında, uzmanlar müzikseverleri kayıp veya hırsızlık sonucu oluşabilecek dijital tehlikelerin yanı sıra, online sahteciliğe karşı da dikkatli olmaya davet ediyor. 11 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen ve konser, festival gibi etkinliklere sıkça katılan kişilerle yapılan 10 dakikalık anket sonuçlarına dayanan “Modern Hayranlar” araştırmasının ortaya çıkardığı sonuçlar şöyle:
- Ankete katılan Modern Hayranların %77’si konser, festival ve çeşitli etkinliklere katılırken akıllı telefonlarını yanlarına almanın önemli olduğunu düşünüyor. Hatta katılımcıların %92’si etkinliklere giderken kimlik, para ve kredi kartından önce akıllı telefonlarını yanına alıyor.
- Bugünün müzikseverleri mobil yaşıyor. Neredeyse her 5 müzikseverden 1’i, bir etkinliğe girerken bilet olarak akıllı telefonunu kullanmış ve her 10 kişiden 1’i de etkinlik sırasında alışveriş yaparken yine akıllı telefonunu kullanmış.
- %78’lik büyük bir çoğunluk etkinliklerde akıllı telefonuyla resim ve video çekmiş. Bunun %50’si akıllı telefonu aracılığıyla resimleri sosyal medyaya aktarmış. Kadınlar ise erkeklere kıyasla, sosyal medyada resim paylaşmaya, durum güncellemesi ve yer bildirimi yapmaya daha eğilimli.
- Ankete katılan yaklaşık her 5 Modern Hayrandan 1’i,kendileri için bir başkasının bilet aldığını fakat söz verildiği gibi bu biletle etkinliğin tüm olanaklarına erişim sağlayamadıklarını söylüyor.
- Sorunlu biletlerin yarısından fazlası (%58) etkinlik alanının dışarısında bilet satanlardan değil, online satış sitelerinden alınmış.
- Modern Hayranların yaklaşık 31%’i akıllı telefonlarında şifreli koruma kullanmadıklarını, 35%’i de kayıp ve çalınmalara karşı bir önlem almadıklarını itiraf ediyor.
- Dünya genelindeki Modern Hayranların %35’i, akıllı telefonlarını en az bir kere kaybetmiş veya çaldırmış.
- Toplu taşıma araçları, akıllı telefonların en sık kaybedildiği ya da çaldırıldığı yerlerin başında geliyor. Dünya genelinde akıllı telefonlar, kişisel araçlar, taksi, açık alanlar, kafe, restoran ya da barlardan çok toplu taşım araçlarında kaybediliyor veya çaldırılıyor.
- Modern Hayranların %66’sı konser ya da festivallere gelmeden önce bu deneyimi tüm yönleriyle yaşamak için ilgili uygulamaları indirdiklerini söylüyor. Fakat bunların %25’i daha sonra uygulamanın sahte olduğunu ve %12’si de uygulamayı yükledikleri için pişman olduklarını belirtiyor.
- 30 yaşın altındaki Modern Hayranlar, 50 yaşın üzerindekilere kıyasla akıllı telefonlarını korumak için önlem almaya daha eğilimliler. Genç müzikseverler; akıllı telefonların konser, festival gibi etkinlikler için önemli olduğunu, fakat bu ortamlarda telefonların kayıp ve çalınmalara karşı daha korunaksız hale geldiğini söylüyorlar.
Modern Hayranlara Dijital Güvenlik Tavsiyeleri/İpuçları
- Güvenli Paylaşın. Sosyal ağınızda kimin hangi bilgilere ulaşabildiğini görmek için gizlilik ayarlarınızı kontrol edin. Ayrıca; resimlerinizi gerçek zaman ve yer bilgisiyle paylaşırken iki kere düşünün. Zararsız gibi gözüken bu tür paylaşımlar, aslında başkalarına sizin nelerle meşgul olduğunuz, evde olup olmadığınız gibi bilgileri veriyor.
- Şifreniz Giriş Ücretiniz Olsun. Cihazınızı kolay tahmin edilemeyecek bir şifreyle koruyun ve şifreyi düzenli olarak değiştirin. Bu, cihazınızın kaybolması veya çalınması halinde başkalarının erişimini zorlaştırır.
- Setler Arasında İçeceğinizi Paylaşın – Banka Hesap Numaranızı Değil. Açık Wi-Fi alanlarında e-postalarınızı veya banka hesabınızı kontrol etmeden önce iki kere düşünün. Siber suçlular güvenli olmayan ağlarda kritik bilgilerin “kokusunu alırlar”. Norton Hotspot Privacy gibi bir kişisel VPN kullanarak, internet hareketlerinizi koruma altına alabilir veya potansiyel kritik işlemlerinizi yapmak için güvenli bir ağa girene kadar bekleyebilirsiniz.
- Kayıp Eşya Odasına Başvurun. Önceden Norton 360 Multi-Device gibi bir güvenlik yazılımı yüklerseniz, telefonunuz ya da tabletinizin kayıp ya da çalınma durumunda onu uzaktan kilitleyebilir, böylece kişisel bilgilerinize başka birinin ulaşmasını engelleyebilirsiniz.
Sahte Dijital Biletler Arttı: Peki Onları Nasıl Tespit Edeceksiniz?
- Bir Tık Kolaylığı. Sosyal medyada “Beğen” butonuna tıklamaya yönelten sahte gönderiler yaygınlaştı. Özellikle de sonunda bedava bilet sunanlar. Bu tekliflere karşı dikkatli olun; teklifin gerçek olup olmadığını anlamak için markanın sosyal medya sayfasına ya da web sitesine doğrudan giriş yapın.
- Bu Kadarı da Olamaz. Eğer yılın konseriyle ilgili gerçek olamayacak kadar iyi bir teklif sunuluyorsa, büyük ihtimalle gerçek değildir. Biletlerinizi nakit ya da banka kartıyla almak yerine dolandırıcılığa karşı koruma sağlayan kredi kartınızla alın.
- Orjinaller Her Zaman Cover’lardan İyidir. Daha önce adını duymadığınız bir siteden bilet alacaksanız önleminizi de alın. Bazı siteler daha ucuz biletlerin reklamını yaparlar, fakat işin sonunda size daha fazlaya mal olabilirler. Biletlerinizi bilinen ve itibarlı sitelerden alın. Siteye giriş yapmadan önce güvenilirliğini anlamak için isminin yanında yeşil tik işareti olup olmadığına bakın.
- Güvenlik Kontrolü. Kredi kartı bilgilerinizi girmeden önce sitenin güvenilir olduğuna dair Norton Secured Seal gibi işaretlere bakın. Ayrıca adres kutusundaki “HTTPS” harflerinin de sitenin güvenlik seviyesinin yüksek olduğunu gösterdiğini unutmayın.