Ofis çalışanlarının bilgisayar kullanımları patronlar için her zaman büyük bir soru işareti olmuştur. Birçok IT yöneticisi de bu tarz soru işaretlerine çözüm için Remote Admin dediğimiz kategorideki yazılımlarla çalışanları takip etmeye çalışmıştır.
Evet patronlar bilgisayar başında ne halt ettiğimizi merak edip takip ettirmek istediler, istemeye de devam edeceklerini düşünüyorum. Teknolojinin gelişimi ile bu tarz yazılımlar da elbette ki kendilerini geliştiriyor ve sürekli olarak yenileniyorlar.
Eskiden saatin oradaki küçük bir programcık kullanarak takip ederlerdi. Şimdi ise gelişmiş teknolojiler sayesinde fark etmezsiniz…
Adli Bilişim Laboratuvarı ‘Fordefence’ firması tarafından geliştirilen “DesktopGate” ismindeki bir programı sayesinde, bilgisayar başında mesai yapan personelin tüm ekran hareketleri denetlenebiliyor.
Kısacası izleniyor, takip ediliyor ve raporlanıyoruz…
Elbette ki bu her iş yeri için geçerli değil. Ancak kurumlarda ve özellikle de büyük şirketlerde bu tarz tedbirler veya kayıtlar tutulmak zorunda!
Herkes doğru değil ki… Çalışanlar arasında ülkemizin anayasasına veya kanunlarına göre suç işleyenler de var. Farkında olmadan ya da farkında olarak… Bu ayrı bir tartışma konusu…
Ancak, DesktopGate ve benzeri gelişmiş uygulamalarla takip edildiğimizi veya takip edilebileceğimizi unutmamamız gerekiyor.
Benim şahsi düşüncem bu beni rahatsız ederdi. Şükür ki çalıştığım şirkette bu yok, olsaydı epeyli rahatsız olacağım da kesin! Belki suç işlemiyorum, kanunlara göre bir sorunum yok, patronumun şirket verilerini de dışarı çıkarmıyorum. Ancak bu denetlenmeme gerektiğini göstermez.
[kirmizi]Patronlar özellikle de özel şirket verilerinin dışarıya çıkmaması konusunda endişesi olan birçok şirket sahibi bu noktada denetleme konusunu biraz daha önemsiyor![/kirmizi]
Fordefence firmasının genel müdürü Adli Bilişim Uzmanı Mustafa Sansar yaptığı açıklamada “DesktopGate programının uzaktan yönetilebilen arayüzü sayesinde, iş yeri personeli sürekli olarak denetim altında tutulabilir. Ayrıca programın arayüz kayıtları delil olarak kullanılarak, verimsiz olan personelin iş akdi cezai şartlar dahilinde sonlandırılabilir. ” diyor!
Ayrıca “DesktopGate” programı, şirketlerde veri güvenliği sağlamanın yanı sıra, müşterilere ait data hırsızlığı ve veri kaybı gibi istenmeyen durumlar için de tedbir oluşturuyor.
Bu noktada da biz çalışanlarla patronların arasını açacak yazılımlar bizi kaygıya götürürken, patronları ise güvenli hissetmelerini sağlayacaktır.
Peki siz ne düşünüyorsunuz?
Açık kaynak kullanıcıları için önerilerin var mı Abi?