Sahiplen.com, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği İle Anlaştı. Yaratıcı fikirlerin ve özgün eserlerin gerçek sahipleri adına koruma altına alınmasına yönelik çalışmalar yapmak üzere kurulan “Sahiplen.com”’, Türkiye’de müzik eseri sahipleri adına telif toplamak ve toplanan telifleri eser sahiplerine dağıtmak amacıyla kurulmuş olan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği ile işbirliği gerçekleştirdi. Tüm özgün eserleri, 5070 sayılı kanuna göre yasal geçerliliği olan zaman damgası ile tescil eden ve koruma altına alan Sahiplen.com, eser sahiplerini notere gitme zahmetinden kurtarıyor.
Sahiplen.com’un İstanbul Elite World Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısına Sahiplen.com Kurucusu Barış Ciner, TürkTrust Genel Müdürü Dr.Tolga Tüfekçi, Ahi Taygün Avukatlık Bürosu Sahibi Av. M.Gökhan Ahi, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Yönetim Kurulu Başkanı Garo Mafyan, MSG Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kut ve MSG Genel Sekteteri Av.Dr. Barış Şensoy katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Sahiplen.com Kurucusu Barış Ciner, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında, yetkili elektronik sertifika hizmet sağlayıcı (ESHS) olarak hizmet veren TÜRKTRUST A.Ş.’nin teknik altyapısından faydalanarak oluşturulmuş olan Sahiplen.com fikrinin nasıl doğduğu öyküsünü paylaştı:
“Fikir, distribütörlüğünü yaptığım TÜRKTRUST A.Ş.’nin “Zaman Damgası” ürününü tanıdıktan sonra ortaya çıktı. “Zaman Damgası”, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu 3.maddesinde de belirtildiği gibi “Bir elektronik verinin, üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve / veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kayıt” olarak tanımlanmaktadır. İşte bu yönüyle, eser üreticilerinin kendi özgün çalışmaları üzerindeki hak sahipliğini kanıtlamalarında yasal bir delil niteliği taşımaktadır. Zaman Damgası’nın bu özelliğini çok iyi bilen biri ve aynı zamanda küçük yaşlardan beri müzikle ilgilenen amatör bir müzisyen olarak, üreten kişilerin eserlerini kolaylıkla sahiplenmelerini sağlamaları amacıyla Sahiplen.com sitesini kurdum.” Ciner ayrıca, Sahiplen.com ile amaçlarının üretilen eserlerin, gerçek sahibi üzerindeki hakkının yasal olarak korunabilmesini sağlamak ve bunu yaparken de eser sahiplerine daha pratik ve ekonomik olan bir çözümü, güvenli bir platformda sunmak olduğunu belitti.
Ciner uygulama hakkında da bilgi verdi: “Uygulama web tabanlı çalıştığı için, kullanıcıların bilgisayarına herhangi bir program yüklemesi gerekmiyor. İnternet Bankacılığında olduğu gibi, kullanıcı adı ve şifre ile, sisteme istenilen her yerden erişebiliyor ve zaman damgası kontörleriyle eser onay işlemleri tek tıkla ve 7/24 yapılabiliyor. “Sahiplen.com” sitesine giriş yaptıktan sonra, zaman damgası ile tescil işlemi yaparken öncelikle onaylamak istediğiniz orijinal dosyayı bilgisayarınızda seçmeniz gerekiyor. Daha sonra o dosyaya zaman damgası kontörü ile tescil işlemi gerçekleştiriliyor. İşlemin sonucunda damgalanmış yeni dosyayı verilen linkten bilgisayarınıza kaydetmeniz ve orijinal dosya ile birlikte içeriğinde değişiklik yapmadan gerektiğinde yetkili mercilere delil olarak sunabilmeniz için saklamanız gerekiyor.”
Müzisyenler, yazarlar, şairler, bloggerlar, tasarımcılar, web sitesi sahibi kurum ve kişiler, içerik, erişim ve yer sağlayıcılar, mimarlar, hukuk büroları, yayınevleri, çeviri büroları, araştırmacılar, doktorlar ve sağlıkçılar, bilim adamları ile fikir ve icat sahiplerinin işini kolaylaştıran Sahiplen.com çözümü ile notere gitme derdi ortadan kalkıyor. Üstelik de ödemeleri kredi kartından veya Mobil Ödeme sistemi ile kontör satın alınarak yapılabiliyor. Her tescil işlemi, 4 TL karşılığında, 1 adet zaman damgası kontörü kullanılarak yapılıyor.
TürkTrust Genel Müdürü Dr. Tolga Tüfekçi yaptığı konuşmasında TürkTrust’ın hizmetlerine ve Sahiplen.com ile sunulan teknik altyapının detaylarına değindi: “Zaman damgası ile bilgisayarınızdaki her türlü dosyanın ve verinin, elektronik ortamda oluşturulduğu zamanı belirleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda o tarihten itibaren damgalanan dosya üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığını da yasal olarak kanıtlayabiliyorsunuz. 5070 sayılı kanuna göre geçerli olan “zaman damgası” uygulaması ile eseri üreten kişi, çalışması üzerindeki hakkını koruma altına almış oluyor.”
Toplantının diğer konuşmacılarından biri olan Ahi Taygün Avukatlık Bürosu Bilişim Avukatı Gökhan Ahi zaman damgası ile ilgili yaşanan emsaller ve 5651 sayılı kanunda zaman damgasının önemi ile ilgili bilgi verdikten sonra Sahiplen.com’un sunduğu hizmetin hukuki açıdan değerlendirmesini yaptı: “Emek ve zaman harcanarak ortaya çıkarılmış eserinizin kime ait olduğunu belirtmek bazen işe yaramayabilir. Herhangi bir durumda eserin sahipliğini ispatlayabilmek için sahiplen.com çok yararlı bir araç. Üstelik bunu pratik ve ucuz halledebilmek daha da güzel. Kaldı ki, sadece güzel sanatlar alanında değil, rekabetin yoğun olduğu ve her tür bilginin anında ortaya döküldüğü bir ticari ortamda da projelerinizi sahiplenebilmeniz her şeye değer”
Musiki Eserleri Sahipleri Gurubu Meslek Birliği (MSG) ise toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Garo Mafyan, MSG Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kut ve MSG Genel Sekreteri Av. Dr. Barış Şensoy ile katıldı.
MSG Genel Sekreteri Av. Dr. Barış Şensoy konuşmasında, meslek birlikleri ve telif konusunda genel bilgi vererek, “MSG olarak 1999 yılından bu yana telif alanında büyük dönüşümlere imza attık. Eser sahiplerinin telif haklarının en iyi şekilde korunmasının yanında, eserlerin güvence altına alınması konusunda eser sahiplerine kolaylık sağlayacak her türlü yeniliğin yanında olduk. ” dedi.
MSG Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kut, “Eser sahibi olarak eserlerimin güvence altında olmasının önemi büyük. Geçmişte bu anlamda en güvenilir yöntem noterdi. Yeni teknolojiler ile evden çıkmaya bile gerek olmadan eserlerimi sahipleniyor olmak sadece benim için değil tüm müzisyen arkadaşlarım için büyük bir kolaylık” dedi.
MSG Yönetim Kurulu Başkanı Garo Mafyan ise; meslek birliği başkanı olarak neden Sahiplen.com ile işbirliği yaptıklarına değindi: “Meslek birliği olarak, tüm üyelerimizi eserlerini sahiplenmeleri konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Sahiplen.com ile işbirliği sayesinde üyelerimiz güvenilir, pratik ve ekonomik bir yolla eserlerini sahiplenme olanağına kavuşuyorlar.”
Sahiplen.com Hakkında:
2009 yılında NES Bilişimde Güvenlik Hizmetleri şirketinin kurucusu Barış Ciner tarafından, 5070 Sayılı “Elektronik İmza Kanunu” kapsamında, yetkili elektronik sertifika hizmet sağlayıcı (ESHS) olarak hizmet veren TÜRKTRUST A.Ş.’nin teknik altyapısından faydalanarak oluşturulmuştur.
Bu hizmet sayesinde bilgisayarınızdaki her türlü dosyanın ve verinin, elektronik ortamda oluşturulduğu zamanı belirleyebilir, aynı zamanda o tarihten itibaren onaylanan dosya üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığını da yasal olarak kanıtlayarak o eser üzerindeki hakkınızı koruma altına alabilirsiniz. Sahiplen.com, ürettiğiniz eserlerin sizin tarafınızdan yaratıldığını kanıtlamak için, eser asılları ile notere gitme derdini ortadan kaldır. Eser sahiplerine pratik, ekonomik ve noterdeki işlemle aynı yasal geçerliliği olan bir çözüm sunar.
Şu soruma cevap arıyorum. Websitelerimde çok fazla yazım var.
Tek tek tümünü değil sitenin veritabanını / database indirip bir güzel zaman damgası vursam sonrasında bu mysql veya texte çevrilmiş database delil olarak sunulabilir mi? Elbette her ay yapılabilir yeni yazıları kapsasın diye.
Öteki türlü, düşünsenize 1000 tane yazın varsa onları pdf yapmak ayrı dert, zaman damgası yapmak ve maddi olarak başa çıkmak ayrı dert.
1000 yazıyı, zaman damgası 4 TL çarp bakalım 4000 TL öff 🙂
İndirim varmış 2000TL olurmuş ama halen çok.
Belki tüm yazılar indirilip tek bir kitap yapılabilir bir eklenti veya programlama ile. Ama bu sefer de videoları ve özgün müzikleri sesli podcastleri o pdf dosyasına ekleyememiş oluruz.
Önemli Not: Web ve blog sitesi sahipleri için daha uygun bir yöntem ve uygun fiyatlı çözüm bulmaları lazım. Bize uymuyor.
Merhaba
Veritabanini, formati ne olursa olsun, tek seferde kaydedip zaman damgasi ile islem yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken sey, toplam boyut 15 MG gecmemelidir. (Java sebebiyle)
Boylece, tek seferde birden fazla yaziyi tescil edersiniz.
Ancak, yeni yazilarinizi da biriktirip, tek seferde tescil etmeniz durumunda, yaziyi yayinladiktan sonra baskasi kullandiginda, eger siz yayinlamadan once tescil etmediyseniz yasal herhangi bir hakkinizin olmayacagini unutmamaniz gerekir.
Mutlaka her iceriginiz cok degerli, ancak sizin icin cok cok onemli olan yazilari, yayinlamadan once tescil etmenizde fayda var. Yukarida bahsettiginiz gibi, biriktirip tek seferde sizin belirleceginiz araliklarla da tescil etmeniz mumkun.
Her turlu sorulariniz icin bizimle irtibata gecebilirsiniz.
selam ben msm üyesiyim msg ye geçmek istiyorum bilgilendirirmisiniz