Pardus Projesinin Devamı Pisi Linux

Pardus projesinin 2012 yılında politika değiştirmesiyle birlikte Pardus’u devam ettirmek amacıyla çalışmalar yürüten Anka takımı Pisi Linux 1.2 ile birlikte Pardus’tan bağımsız bir işletim sitemi ortaya çıkardı.

Pisi ile birlikte insanların Linux işletim sistemlerinden uzak kaçma nedeni olan karışık eko sistem ve kullanım zorlukları yok edilerek tamamen kullanıcı dostu bir kullanım elde edilmeye çalışıyor. Yeni sürüm 1.2 ile birlikte gelen 6000’den fazla paket ve Comar, Mudur, Yalı, Kaptan, Panda yazılım ve teknolojileri ile pekiştirilen kolay kullanım 2.0 sürümüyle birlikte doruk noktasına ulaşacak.

Yerli imkanlarla geliştirilen Pisi’nin 1.2 sürümü 10 Temmuzda yayınlancak. Büyük değişiklik ve özelleştirmelerin olacağı 2.0 sürümü ise 2015 yılının sonu veya 2016 yılının başında yayında olacağı söyleniyor.

Kolay kurulum

Temmuz ayı içerisinde yayınlanacak olan Pisi Linux 1.2 daha kuruluma başlarken fark yaratarak Yalı sayesinde birkaç tık ile kurulum işleminin bitmesini sağlıyor ve kullanıcısını karışık ve anlaşılmaz ayarlarla uğraşmaya mecbur bırakmıyor. Mühendislerimizin geliştirdiği Yalı sadece kurulum değil sistemde oluşabilecek hatalarda da yardımcı olabiliyor.

Özelleştirme

Yalı asistanlığında kurulan Pisi’yi kişisel zevk ve kullanım alışkanlıklarınıza göre özelleştirmeniz mümkün. Kaptan sayesinde kullanmak istediğiniz tema,simgeler,duvar kağıdı ve daha pek çok şey basitçe ayarlanabiliyor. 16 farklı tema, 2 farklı simge, 2 farklı arayüz seçenekleri ve birbirinden güzel duvar kağıtları sayesinde  yüzlerce farklı kombinasyondan size uygun olanı kolayca seçebiliyorsunuz.

Uygulamalar

Günlük kullanımda ihtiyacınız olan bütün yazılımları kendi içerisinde barındıran Pisi dahili paket yükleyicisi sayesinde internet üzerinden Linux uyumlu yazılım arama derdinizi ortadan kaldırarak ihtiyacınız olan yazılımı kolayca bulmanızı ve yüklemenizi sağlıyor.

Microsoft Office rahatlığında yeni Office paketi

Microsoft Office ile uyumlu Libre Office sadece dosyaları  değil kullanıcıların alışkanlıklarınıda değiştirmeden rahat bir kullanım sunabiliyor. Pisi içerisinde gelen Libre Office paketi kolay kullanımı sayesinde adaptasyon ve öğrenme sürecini minumuna indiriyor. Günümüzde pek çok Linux sürümü ile birlikte gelen htta Milli Eğitim Bakanlığının Windows bigisayarlarda dahi Microsoft Office yerine kullanmaya başladığı Libre Office sunduğu gelişmiş özelliklerini kolay kullanımı ile birleştirmesiyle  Anka takımınında tercihi oldu.

Sürücü(driver) sorunları Pisi ile dert değil

İnsanların Linux ekosisteminden uzak kalmasının bir nedeni olan sürücü problemleri Anka takımı tarafından geliştirilen Panda ile çözüme kavuşturuluyor. Panda ekran kartı sürücülerini yöneterek yaşanabilecek uyumsuzluk problemlerinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Amd veya Nvidia’nın resmi internet sitelerinden indirdiğiniz sürücüler Panda’nın yönetimi sayesinde sorunsuz bir kullanım vaadediyor.

Yeni nesil oyun bilgisayarları

Özellikle Steam’in Linux plartformuna verdiği destek sayesinde Linux plartformunda ki oyunların sayısı her geçen gün artmaya başladı. Pisi’nin Steam başta olmak üzere sunduğu 32 bit paket desteği sayesinde tüm oyun ve uygulamaları kullanabilmeniz mümkün kılındı.

[kirmizi]Pisi Linux 1.2 sürümü 10 Temmuz’da kullanıcılar ile buluşacak. [/kirmizi]

 

Pisi Linux sistem gereksimleri;

  • 64 bit mimarideki işlemci
  • En az 2 GB bellek ve 12 GB disk boş alanı

 

“Pardus Projesinin Devamı Pisi Linux” üzerine 5 yorum

  1. 6000 bin paket mi? Şaka mı? Ne zaman vazgeçeceksiniz boş işlerle uğraşmaktan? Yıllardır Pardus dediniz de ne oldu? Kaç kişiye kullandırdınız? Bence Mint’e destek verin, onu tanıtın da belki bazıları doğru dürüst bir dağıtım kullanır.

    Bilmeyenlere: Şu an kullandığım Mint’te 72507 paket var. Hemen hemen her uygulamanın tek tıkla kurulan paketini dışarıdan kolaylıkla bulmak da cabası.

    Yanıtla
    • Şimdi paket sayısı normal olarak tüm dünyada desteklenen .deb paket yapısında daha fazla olması normaldir. Son kullanıcı için gerekli olan tüm programlar var. Oyuncular için steam var ve bir suru linux oyunu var. 72507 tane paketten kaç tane kullanıyorsunuz acaba.

      Yanıtla
    • Sakın sana kötüsün diyenIere aIdırma. Bana da gerizekaIısın diyenIer oIdu. Ve ben atomu parçaIayıp eIIerine verdim.
      Albert Einstein
      ; Anlarsın birgün dostum…

      Yanıtla
  2. Pisi Linux 1.1 sürümünü denemiştim. Biraz eksiklikler (Suse. Ubuntu ve Fedora’ya göre) vardı. 2.0 sürümünü bekleyeceğim. Çomar, Müdür, Yalı, Kaptan gibi kendine has programlarından dolayı Pardus’tan beri takipçileriyim.

    Yanıtla
  3. Tabii ki PisiLinux, emek veren eski Pardus ekibinin geliştirmeyi sürdüren ellerine sağlık dilediğim için, emeklerine duyduğum saygıdan dolayı tabii ki biz Türklere ait yerli araçları kullanan PisiLinux… Zamanında Pardus kullanmış insanların arasında bu konu tartışılmaz bile.

    Yanıtla

Yorum yapın