Samsung ATIV Smart PC Pro İncelemesine devam ediyorum. İnceleme yazım biraz uzadığı için iki parçaya bölmek zorunda kaldım. Aslında iki parça halinde de biraz uzun gelebilir. Neyse devam edelim.
Bir ultrabook ya da dizüstünden hiçbir eksiği yok…
Aksine fazlası var. Bence Samsung ATIV Smart PC Pro ile karşılaştırılabilecek cihaz Microsoft’un Surface tableti olabilir. Arkadaşım Sabri Küstür sayesinde birkaç dakika da olsa Surface Pro ile tanışmıştım. İlerleyen günlerde inceleme fırsatım olursa bu iki cihazı kıyaslamak isterim. Bu cihazlar piyasada yeni ve evrimleşerek daha da farklı hale geleceklerdir. Eğer bir tabletten fazlasını bekliyorsanız ya da bir ultrabook’u dokunmatik olarak kullanmak isterseniz, Samsung ATIV Smart PC Pro sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Hem tabletlerden üstün hem de bir ultrabook kadar güçlü olarak karşımıza geliyor.
Dokunmatik ekranlı ultrabooklara sıkı bir alternatif olabilir.
Gerektiğinde ise Spen kalemi ile el yazısı yazabilir, ince işlerinizde kullanabilir ya da dokunmatik yüzeyi kalemle deneyimleyebilirsiniz. Microsoft Windows 8’li bir dokunmatik ürün olarak hem iyi bir multimedya deneyimi hemde keyif veren bir performans aldığımı söylemek isterim. 10 parmak destekli çoklu dokunmatik bir ekrana sahip olması da büyük bir avantaj sağlıyor. Yeni nesil hibrit cihazlar olarak adlandırdığımız Samsung ATIV Smart PC Pro ile mobil dünyamız daha keyifli bir hale gelecektir.
Teknik Özellikleri:
İşletim sistemi: Windows 8 (64-bit)
CPU: Intel Core i5-3317U Processor 1,70GHz
Ekran: 11,6 inç (PLS), 400nit / 1920 x 1080 çözünürlük / LED Full HD / 10 parmak çoklu dokunma
Kapasite: 128GB SSD
Ekran kartı: Intel® HD 4000
Ram: 4GB DDR3
Kamera: Ön 2Mp / Arka 5MP
Bağlantı: USB 3.0, 2xUSB 2.0, mHDMI, microSD, Bluetooth 4.0, Wi-Fi
Boyutlar: 306 x 189,4 x 11,9 mm (klavyesiz)
Ağırlık: 888 gram (klavyesiz)
Pil: 8 saat
Samsung ATIV Smart PC Pro bekleme modunda iyi bir performans sunuyor. Kendi deneyimlerimde Wifi’ı açık olarak yoğun bir kullanım sırasındaki pil ömrü yaklaşık olarak 4 saat kadar. 3G ve Wifi kullanımında 3 saate kadar da düşebilir. Samsung ATIV Smart PC Pro üzerinde bir fan olduğundan bahsetmiştim. Fan olduğunu duyanlar hemen negatif olarak algılayabilir. Tabletler sayesinde insanlar fan sesini artık unuttu ve duymak da istemiyor.
Samsung ATIV Smart PC Pro ile fan sesi duymayacağınızın altını çizmek istiyorum. Çok yoğun işlemler veya video editleme gibi işlerde sessiz bir ortamda fan sesini duyabilirsiniz. Bunun dışında bir ultrabook kadar sessiz çalışıyor. İyi bir soğutma sistemi var. Üzerindeki i5 işlemcisinin ne kadar ısındığını fan deliklerine parmaklarınızı koyarak hissedebilirsiniz. Arka kısımda yoğun kullanımlarda kameranın yanındaki tam orta bölümde biraz sıcaklık hissedebilirsiniz. Fakat sizi rahatsız etmeyecektir.
Yoğun kullanımda bu fan çıkışlarını kapatmadan (elinizle tutarken) kullanmanızı tavsiye ederim!
Kameraları çok iyi bir performans vermiyor. Led flaşı olmadığının da söylemiştim. Ses konusunda da Stereo olmasına rağmen çok büyük bir şey beklememek gerekiyor. Spen dokunmatik kalemi ile kullanımınız daha rahat olacaktır. Microsoft Windows 8 işletim sistemini Samsung ATIV Smart PC Pro’nun dokunmatik kalemi, performansı ve 10 parmak dokunmatik desteği ile farklı bir deneyim yaşatacaktır.
Daha önceden Asus Transformer kullananlar varsa, ilk olarak “dock ünitesi yani klavye ünitesi üzerinde bir pil var mı?” Sorusunu soracaklardır. Maalesef ki dock ünitesi üzerinde bir pil yok! Aslında büyük bir eksiklik. Böyle bir canavara dock ünitesi üzerine bir pil ekleyerek büyük bir avantaj verilebilirdi.
Eğer “bana zayıf güçte tabletler yetmiyor. Bir ultrabook kadar iyi bir performans istiyorum ve dokunmatik deneyimini, fiziksel klavyeli bir tableti kullanmak isterim diyorsanız” Samsung ATIV Smart PC Pro tam size göre bir cihaz!
Sadece ultrabook gibi kullanacaksanız boşuna gidip bu cihazı almayın derim. Çünkü Samsung ATIV Smart PC Pro’nun en büyük özelliği dock ünitesinden ayrıldığı zaman güçlü bir tablete dönüşmesi…
Bu bir oyun bilgisayarı değil, son model 3D destekli oyunları kurmayın. Bunu söylüyorum ama oyun oynayamazsınız demiyorum. Bahsettiğim oyunlar 2013 yılında piyasaya girecek olan / girmiş olan müthiş performans isteyen oyunlar. Elbette ki bu bahsettiğim oyunları normal bir dizüstünde ya da standart bir masaüstü bilgisayarında da oynayamıyoruz.
Üzerine Photoshop kurup en azından bir iki kırpma işi yapmam lazım, bir videoyu editleyip Youtube üzerine yükleyebilmeliyim derseniz. Güçlü donanımı sayesinde bir dizüstü ve ultrabook performansı alabilirsiniz. Bu tarz işlemler için de ideal! Eğer dock kısmını atıcam bana güçlü bir donanım da gerekmiyor. Şeklinde düşünüyorsanız gidin bir tablet alın derim.
Samsung ATIV Smart PC Pro’yu recovery yapmak çok kolay. Ses tuşları ve açma / kapama tuşu ile hem bios’a girebilir, hem de Recovery modunu aktif edebilirsiniz.
Recovery modunda dikkatimi çeken SWUpdate ismindeki sürücü yazılımı oldu. İnternet üzerinden en güncel sürücüleri çekerek sistemi kuruyor. Bu sayede sisteminiz her yeni kurulumda son versiyon sürücülerle donatılmış olacaktır. Kurulum bittikten sonra da SWUpdate yazılımı ile sürücülerinizi ve yazılımlarını güncellemeniz mümkün. Bu yazılım aynı zamanda bios’u da update yapabiliyor.
Kalemin basınç hassasiyetini ayarlayabilirsiniz.
Aslında çok basit Wacom üzerindeki sürücüyü indirip sisteminize yüklerseniz basınç ayarlarını yapmanız da mümkün olabiliyor. Kısacası Photoshop gibi yazılımlar için ideal bir kalem olabilir. (http://cdn.wacom.com/U/drivers/TabletPC/ISD_DualTouch_710-8.zip)
İncelememde üzerindeki microSD hafıza kartı yuvası ile kapasitesini 64GB’a kadar artırabileceğimizi söylemiştim. Elbette ki büyük bir avantaj hele ki 64GB’lık bir microSD kartı desteklemesi! SanDisk in 64Gb’lık SD kartını taktım canavar gibi çalıştı ve bir sorun çıkarmadı. Burada dikkatinizi çekmek istediğim, piyasadaki ucuz kartları alıp böyle bir canavarda kullanmanın doğru olmayacağıdır. Samsung Ativ Smart PC Pro iyi bir performans sağlıyor. Ek hafızam olsun diye kıytırık kartları takıp üzerine de program kurup sonra çok yavaş demeyin! Kullanacaksanız performans sağlayan iyi bir hafıza kartı alıp kullanın derim. Bu söylemiş olduğum kartlar 100-150TL’ye kadar piyasada satılabiliyor.
Ürünü kullandıkça keyif alıyorum, pil süresi oldukça iyi, yine de dock ünitesi üzerindeki ek bir pil ile daha keyifli olabilirdi diyorum. (Eski bir Asus Transformer tablet kullanıcısı olarak).
Samsung ATIV Smart PC Pro aynı zamanda DLNA özelliğine sahip. Bu sayede kablosuz olarak evinizdeki DLNA destekli bir televizyona ya da başka bir cihaza görüntü aktarımı yapabiliyorsunuz. Diğer bir yandan NFC desteklemesi de büyük bir avantaj.
Açılış süresi…
Samsung ATIV Smart PC Pro’yu hiç kapatma ihtiyacı duymadım. Ekranın altındaki Windows tuşuna basarak 2 saniyede açabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra tam olarak kapattığınız da sıfırdan açılış süresi 10 saniyeyi bulmuyor. Kullanmış olduğum tüm yazılımları yükledim ve performansı ve açılış süresine de hasta olduğumu itiraf etmeliyim.
Aşağıda da birkaç farklı modelinin ayrımını belirtmeye çalıştım. Umarım bu canavarla keyifli vakit geçirirsiniz…
XE700T1C-A01TR
İşlemci: Intel Core i5 3317U
Ekran: Intel HD Graphics 4000
3G – GPS: Yok
XE700T1C-H01TR
İşlemci: Intel Core i5 2537M
Ekran: Intel HD Graphics 3000
3G – GPS: Var
XE700T1C-H02TR
İşlemci: Intel Core i5 3317U
Ekran: Intel HD Graphics 4000
3G – GPS: Var