Sanal Pos uygulamaları ve PayPal Rekabeti

Ülkemizde gün geçtikçe yepyeni sanal alışveriş mağazaları açılmakta hatta siz bile şuan onlardan birkaçını kullanmaktasınız.

Bugün sizlerle bu konuyu konuşacağım. Sanal pos uygulaması kullanmak ve ülkemiz piyasasına girmeye hazırlanan Paypal’ın Türkiye pazarında oluşturabileceği etkiler…

Ülkemizde aslında sanal pos uygulaması yıllardır kullanılmakta. Sanal mağazaların sayılarıda sürekli katlanarak artıyor. Fakat bu piyasada büyük devlerin arasında ticaret yapmak mal alıp satmak gerçektende çok zor. Birde üstüne üstlük sanal pos uygulaması kullanırken bankalara ödediğiniz yüksek ücretler piyasaya giren sanal alışveriş mağazalarının açıkcası canını çok sıkıyor.

Örnekleri çok tanıdığım birçok kişinin sanal pos uygulamaları yüzünden acaba yapsam mı yapmasam mı ? Gibi ikilemde kaldıklarını gördüm. Açıkcası bankalar bu sanal pos işi için kullanıcıdan kesinti, BMSW, yüzde, komisyon gibi kalemler altında yüksek miktarda ücretler almaktalar.

AKBANK

Döviz : TL
Arayüz : Türkçe
Os : Linux / Windows
Yıllık VPos işletim ücreti : 300 USD ( USD desteği vermeyipde USD ücret alınır mı ? )
Komisyon : %2.30
Geçerli Kartlar : Axess, Wings, Visa, Mastercard

FİNANSBANK

Döviz :TL / USD
Arayüz : Türkçe
Os : Linux / Windows
Yıllık VPos işletim ücreti : 100 / 150 USD
Komisyon : Şube ile anlaşılıyor ( Sanırım şube soruyor ne kadar satabileceksin ? )
Geçerli Kartlar : FinansBank kartları, Visa, MasterCard

GARANTİ

Döviz : TL / USD (isteğe bağlı)
Arayüz : Türkçe
Os : Linux / Windows
Yıllık VPos işletim ücreti : 150 USD + %5 BSMV
Komisyon : %2.80
Geçerli Kartlar : Garanti Bankası kartları, Visa, MasterCard, Diners

Yukarıdaki ücretlendirmeleri örnek olarak vermek istedim sizlere ayrıca bazı bankalar belirli limitleri dolduramadığınız zaman size CEZA kesebilmekte. Yani mesela banka ile %2 komisyonla anlaştınız fakat ay sonu atıyorum 2500 usd lik limitinizi dolduramadınız bu sefer size CEZA uygulayabilmekteler. Tabiki anlaşmanıza bağlı…

Şöyle bir düşünün bir sanal alışveriş mağazası açtınız. Atıyorum http://www.süperalışveriş.com böyle bir sistemi kurmak banka ile anlaşmak, SSL satınalmak, özel host ve özel ip adresi almak size en azından 4000 USD gibi bir rakam çıkartacaktır. Böyle bir maliyetin altına giripde  100 – 150 USD lik Senelik ücreti kimse takmaz tabiki fakat %2 ne kadar küçük görünsede alınan komisyon oranları kredi kartlarına verilen vade farkları üst üste gelince büyük rakamlar ortaya çıkmakta…

Özelliklede taksit yapabilmek için 5-6 bankadan pos almaya kalkarsanız buda size 700 – 800 dolarlık bir maliyet çıkartıyor. Tek bir POS sistemi ilede insanlarla çalışamıyorsunuz. Atıyorum sadece Yapıkredi bankasının pos makinasını aldınız Garanti bankası kredi kartı kullanmaya kalktığınız zaman taksit yapamamaktasınız. Eğer taksit yaparsanız bu maliyetlerin üzerine ek olarak % maliyetler yansıyacaktır. Müşterinize bu maliyeti yansıtamayacağınızı göz önüne alırsak zaten böyle bir piyasada ufak tefek kâr marjları ile pekde boy gösterebileceğinizi sanmıyorum.

Tabiki bunun altyapısına harcanan paralar ve webmaster arkadaşlara verilen ücretler Host, SSL ücretleri üst üste geldikçe insanın biraz canını sıkabiliyor.

İşte tam bu noktada sizlere PayPal ‘dan bahsetmek istiyorum artık PayPal’ın Türkiye piyasasına girmesi ile bu durum değişecek diyebilirim. Bankaların da kendilerine bir çeki düzen verip PayPal’a bu piyasayı kaptırmamaları gerekiyor…

… Devamını daha sonra yazacağım…

“Sanal Pos uygulamaları ve PayPal Rekabeti” üzerine 9 yorum

  1. Bende tam sisteme paypal’ı entegre etme çalışmalarına başlamıştım 😉
    Rakamlar girişimci arkadaşları ürkütebileceğinden kendi tecrübelerimi paylaşayım dedim.

    3 aykadar önce bir sanal mağza açtım ve maliyetleri şöyle oldu.

    2 Aylık kodlama süreci. (1200 YTL)
    1 Senelik alan adı kaydı (17YTL)
    1 Aylık Dedicated Server Kirası (100 YTL)
    1 Senelik SSL Sertifikası (20YTL)
    Garanti Bankası Sanal Pos (200 YTL)

    Yani demek istediğim 2000YTL gibi bir sermaye ile sanal mağza açılabilir. Bunda bir problem yok zaten esas olay açtıktan sonra Veri, Komisyon ve Mali işlerde bitiyor.

    Şu anda durum ne derseniz : Kazandığımın %60’ını vergi ve komisyona veriyorum geriside bana kalıyor. Yani yaşayacak kadarını devlet size veriyor büyük lokmayı kendi alıyor. Yinede büyük satışınız olursa çok çok büyüğün küçüğüne iyidir 😉

    Yanıtla
  2. İnşallah taksit işinede girerde şımarık Türk Bankalarının aklı başına gelir. Adamlar bırakmıyor ağız tadıyla iş yapalım. İş hayatın kılıksız bir şube müdürün iki dudağı arasında.

    Yanıtla
  3. siz http://www.paypal.com.tr‘den bahsediyorsunuz ama,paypal tüketiciyi kendi web sayfasına üyeliği zorunlu kılıyor..üye olduktan sonra kredi kartı numaranı oraya girmek zorunda kalınıyor.ve alışveriş sitesi kuracaksanız,normal hesap numaranıza tutar yatmıyor:)buda hem alışveriş sitesi kuran için,hemde tüketici için pekte faydalı değil.bende alışveriş sitesi açmak istiyorum,bankalarla konuştum sanal pos olayını,garanti bankası ve akbank ile konuştuğumda para 48 gün blokeli kalıyormuş..yani baya bi sermayeniz olması lasım:)

    Yanıtla
  4. yanılmıyorsam %4 komisyon verirsen 48 gün (ben 45 gün diye biliyordum) beklemene gerek yok paranı hemen çekebilirsin. Kuyumcular ve benzinlikler (bazı büyük firmalar)dışında tüm pos cihazı ile yapılan alış verişlerde komisyon vermeden paranızı tam almak istiyorsanız paranız 45 gün içeride bekler.

    paypala gelince üyelik şartı Türkiye için var. ingilizce bilen arkadaşalar paypala mail atarlarsa belki bu sorun çözülür.

    Yanıtla
  5. paypal.com kendi sitesine zorunlu üyelik yapmıyor.www.paypal.com.tr sitesini iyi incelerseniz daha sağlıklı olur sizin için.bu arada denizbank’ın müşteri hizmetleri departmanı ile telefonda konuştuğumda,parayı hemen çekmek isterseniz sadece 3 gün blokede kalacağını söylediler.tabi bankalara güven verdiğiniz takdirde belli bir komisyon karşoılığında ertesi gün çekebiliyorsunuz.

    Yanıtla

Yorum yapın