Bugün Seagate’in kablosuz, Usb3.0 destekli 500GB kapasiteye sahip taşınabilir diski GoFlex Satellite’yi inceleyeceğim. Tamamen kablosuz olarak çalışan Seagate FreeAgent GoFlex Satellite’i elimize aldığımızda çok ağır değil ve rahatça taşınabiliyor.
Sol alt kısımda güç ve Wlan ışıkları mevcut. GoFlex Satellite’nin 22mm kalınlığı var. Sağ yan kısmında ise bir açma kapama tuşu bulunuyor. Sol yan kısımda ise DCIN şarj girişi konumlandırılmış.
Alt kısmını çevirip dikkatle bakarsak seri numaralarının yer aldığı etiketin yanında ufak bir delik görmekteyiz. Bu delik içerisindeki buton sayesinde cihazımızı resetleyerek fabrika ayarlarına çevirebilmekteyiz. (İğne veya ucu ince bir metal ile birkaç saniye basılı tutunuz) Cihaz üzerinde başka herhangi bir tuş ya da gösterge ışığı yok.
Ön tarafına baktığınız zaman bir kapak dikkatinizi çekecektir. Bu kapağı açtığımızda sata girişlerini görmekteyiz. Cihaz ile birlikte gelen aparatlar bu bölüme takılarak Seagate FreeAgent GoFlex Satellite’nin bilgisayara USB üzerinden bağlanabilmesi sağlanılıyor.
GoFlex Satellite 4,72 inç ve 120x90x22mm boyutlara sahip. Boyutlarına bakıldığında biraz şişman gözüktüğünü söyleyebilirim. 267gr ağırlığa sahip GoFlex Satellite, “Serbest Düşme Teknolojisine” sahip. Bu sayede cihaz düşerse kendi gücünü otomatik olarak kesip diskteki verilerin zarar görmesini engellemekte. Üzerindeki ön kapak için kutu içeriğinden bir aparat çıkmakta. Bu aparat sayesinde taşınabilir diskinizi bilgisayarınıza USB üzerinden bağlayabiliyorsunuz. Yani diskimizi kablolu ve kablosuz olarak kullanabilmekteyiz.
Kutu içeriğinden şarj cihazı, usb bağlantı aparatı, usb kablosu, kullanma klavuzu ve otomobil çakmak şarjı çıkmakta. En çok dikkatimi çeken ise otomobil çakmak şarjı oldu. Böyle bir cihazı aracınızda şarj edebilmek de büyük bir avantaj sağlayacaktır. GoFlex Satellite 54 Mbit/sn hızı ile kablosuz olarak çalışabiliyor.Bu sayede bir BluRay filmi kablosuz olarak rahatlıkla oynatabilecek kapasitede olduğunu söyleyebilirim.
Cihazı ilk olarak açtığınızda kablolu olarak bilgisayarımıza bağlayıp, kurumlarımızı gerçekleştiriyoruz. Cihaz içerisindeki kurulumlar arasında dikkatimi çeken ise bir senkronizasyon yazılımı olduğu. Bu sayede bilgisayarınızdaki verileri otomatik olarak diskinize aktarabiliyorsunuz. Senkronizasyon yazılımı dışında cihazımıza kablosuz olarak ulaşabilmek için öncelikle birkaç ayar yapmanız gerekiyor.
Cihazımız bir nevi Access Point gibi Wlan ağı sağlamakta. Bilgisayarınızdan bu Wlan ağına bağlanıp (Varsayılan olarak şifresizdir ve Wlan ağ adında “GoFlex Satellite” yazmaktadır.) tarayıcımızın adres satırına 192.168.0.1 yazarak ulaşabilmekteyiz. Sağ yandaki açma kapama tuşuna bastığımızda cihazımız açılıyor.
Uzun süreli bastığımızda ise cihaz kapanmakta. Wlan ışığı ise sürekli yanmaya başladığı zaman Wlan yayını yapıyor. Web arayüzü üzerinde ayarlar sekmesi altından kablosuz ağ adımızı değiştirip ağımıza başka kişilerin diske erişmesini engellemek için şifre koyabiliyoruz. Kablosuz ağ adını değiştirip, şifre koyduktan sonra güvenle diske Wlan üzerinden ulaşabilirsiniz. Hemen aklınıza şu soru gelebilir. Ben kablosuz olarak bu diske erişirken interneti nasıl kullanacağım?
Aslında çok basit, GoFlex Satellite arayüzü üzerinde sol alt kısımda Connect Internet bölümü var. Buraya tıkladğınız zaman cihaz çevredeki kablosuz ağları bularak size göstermekte. İnternete bağlanmak istediğiniz ağı bu arayüz üzerinden seçip, şifresini girdiğinizde internet bağlantınız tamamlanmış olacaktır. Kısacası GoFlex Satellite bir access point gibi çalışmakta ve internet ağınıza bağlanarak sizin cihaz ile iletişiminiz sırasında internet kullanımınızı sağlayabilmekte.
Bilgisayara kablosuz olarak bağlantığında diske bu arayüz üzerinden de dosya upload yapabiliyoruz. Arayüz içerisinden yüklediğimiz dosyalar ise disk içerisinde upload klasörüne gönderilmekte. Kullanılan arayüzün bir diğer özelliği ise, resim ve video gibi dosyaları birbirinden ayırarak bizlere görüntüleyebilmesi olarak karşımıza geliyor.
GoFlex Satellite bununla da kalmıyor. Yayın yaptığı Wlan ağı üzerinden iPhone, iPad, Transformer gibi cihazların da erişebilmesi sağlanılmakta. Bu sayede mobil cihazlarınız da GoFlex Satellite üzerinden veri iletişiminde bulunabilir. Kablosuz olarak GoFlex Satellite yaklaşık olarak 5 saat pil ömrü sunuyor. Mobil çalışmalar için ideal bir süre olduğunu söyleyebilirim. Dilerseniz cihazınızı bilgisayarınıza USB üzerinden bağlayarak aynı anda şarj olmasını da sağlayabiliyorsunuz. Kutu içeriğinden çıkan araç çakmak şarjı ise biz mobil kullanıcılar için bir artı daha sağlamakta.
Sonuç olarak,
Kendi üzerinden Wlan sinyali yayarken arayüzü içerisinden diğer kablosuz internet ağlarına bağlanarak kablosuz kullanım sırasında bize internet bağlantısı da sağlayabilmekte. Akıllı telefonlar, tabletler ve taşınabilir bilgisayarların iyice yaygınlaştığı günümüzde bu tarz ürünlerin piyasa da çok daha önem kazandığını görmekteyiz.
Hele ki mobil olarak çalıştığımızı düşünürsek kabloları ortadan kaldıran GoFlex Satelite başarılı bir ürün olarak karşımıza geliyor. Senkronizasyon yazılımı sayesinde de bilgisayarınızdaki belgeler, resimler, videolar otomatik olarak senkronize olabiliyor.Bu da cihazımız için bir artı sağlamakta. Sadece Windows makineler de değil, Mac desteği de unutulmamış. Mobil cihazlar (iOS için iTunes ve AppStore da, Android için Android Markette bulunan) ücretsiz GoFlex Media uygulaması veya bir web tarayıcısını kullanarak kablosuz bir şekilde doğrudan GoFlex Satellite diskine bağlanabiliyor.
Seagate GoFlex Satellite içerisinde yer alan web sunucusu sayesinde kablo derdimizi de tamamen ortadan kaldırıyor. Aynı anda 3 farklı cihaz GoFlex Satellite üzerinde veri iletişimi yapabilmekte. 5 saatlik pil ömrü, 25 saatlik bekleme süresi ile de mobil kullanımlar için uygun olduğu söylenilebilir. Şarj edilebilir pil özelliğine sahip dünyanın ilk harici diski olarak karşımıza gelen GoFlex Satellite video, müzik, resim ve belgelerinden oluşan arşivlerini kablolara bağlı kalmadan yanlarında taşıyabilme imkanı sunuyor.
Ürünün bir de Firmware güncellemesi mevcut. Geçen ay çıkarılan yeni Firmware güncellemesinde Seagate GoFlex Satellite 3 yerinde 8 bilgisayara kadar bağlantı imkanı sunulmakta. Ayrıca 5 saatlik pil ömrü bu güncelleme sayesinde 7 saate kadar çıkarılmakta. Seagate bununla da kalmıyor. Aynı zamanda bekleme süresi de 27 saate çıkarılmış durumda.
Yeni Firmware’de dikkat çeken bir diğer yenilik ise Oyun konsollarına Wifi üzerinden veri aktarımı yapabilmesi ile DLNA özelliğine sahip TV’lere HD görüntü aktarımı sağlayabilmesi oldu.
hackseagatesatellite.com a 35 $ verip yeni bir yazilim yuklerseniz herturlu ozellik ekleniyor cihaza eyefi mi dersiniz webdav ftp samba hepsi var bu yazilmda