Silverlight Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? -2

Silverlight nedir başlığı ile 2007 yılında ufak çaplı bir yazı yazmıştım. Yazımda pek ayrıntıya değinmedim çünkü o zamanlar Silverlight çok yeniydi. Yazının en çok okunan yazılarım arasına girmesi, Silverlight hakkında epeyli arama yapılması ve yazıya olan ilginin artması sebebiyle versiyon güncellemesi yaparak yeniden Silverlight hakkında bilgi vermek istedim.

Microsoft’un yeni gözdesi Silverlight..!

Silverlight Microsoft’un yeni teknolojilerinden bir tanesi.  Windows Presentation Foundation Everywhere  yani yazılımların artık vektörel arayüzler kullanabildiği diğer bir kısmı.  Silverlight üzerinde bir uygulama geliştirmek için Javascript bilmek yeterli olmaktadır. Kısacası Javascript bilen arkadaşların Silverlight uygulaması geliştirebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca .Net yazılımcılarınında birer Silverlight uzmanı olabileceklerinide söylemek isterim.  Ek olarak yeni bir dil öğrenmenize gerek kalmıyor.

Flash’a göre Silverlight ?

Microsoft aslında Flash’ın piyasadaki pazar payına el atmak için Silverlight’ı geliştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.  Silverlight şuan için yolun başında fakat ne kadar yeni olursa olsun başarılı bir yol izlediğini görebilmekteyiz. Silverlight ile video destekli uygulamalardan tutunda interaktif görsel bannerlar gibi birçok sisteme el atabilmektesiniz.  Silverlight ile hemen hemen herşeyi yapmanız mümkün hale geliyor.  Yapmanız gereken yeni bir dil öğrenmekte değil.  Sadece JS yada .Net bilmeniz yeterli.

Türk Telekom’un Tivibu hizmetide buna en güzel örneklerden.  Silverlight kullanan gelişmiş bir uygulama…

Microsoft’un Adobe Flash’a karşı geliştirdiği ve Flash tekelini kırmak için ortaya çıkarttığı bir proje olarak Silverlight’ı görebiliriz. Microsoft bu pazarda Silverlight ile ilerlemeye devam ediyor.  Bunun yanısıra Silverlight’ı Windows Update içerisine yerleştirmesi en önemli etkenlerden bir tanesi.  Elbetteli Flash’ın tekelini kırmak zor. Fakat Microsoft Adobe Flash’ın eksiklerini iyi bir şekilde görmüş. Ortaya çıkarttığı Silverlight uygulamasıda bu açıkları kapatabilecek düzeyde üstelik Js yada Net bilenlerin avantajınıda kullanıyor.

Açık kaynak kod…

Microsoft nedendir bilmiyorum ama Silverlight’ı bir nevi açık kod olarak sunmakta. Silverlight ile yaptığınız uygulama JS ve XAML tabanlıysa isteyen herkes dosyayı indirip içerisinde editleme yapabilecek.  Microsoft neden böyle birşey yaptı bilmiyorum ama  JS veya Net tabanlı uygulamanız indirilebilir, kısmen yada tamamen değiştirilebilir. Bir çeşit açık kod olarak sunulmakta.  Hani Silverlight geliştiricileri için ürünü satma / satıp değiştirilmesini önleme konularında ne olur bilemem ama benim bildiğim Microsoft uygulamalarını her zaman TOP SECRET geliştirir ve öyle dağıtırdı.

Silverlight : http://silverlight.net

Silverlight hakkında daha fazla bilgi için :  http://daron.yondem.com

“Silverlight Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? -2” üzerine 7 yorum

  1. Aslında Silverlight flash’ın yerini almak için değilde ağırlıklı olarak iş uygulamalarında kullanılmak için geliştirildi diye düşünüyorum.

    Flash animasyon ağırlıklı giderken silverlight iş zekası/n-tier uygulama ağırlıklı gidiyor.Bence çok farklı yoldalar.Silverlight 4 çıktı yani yolun başını çoktan geçti 🙂

    Yanıtla
  2. 2007 yılından bu yana silverlightta çok büyük yenilikler meydana geldi, önceleri flash ile rakipken şimdi silverlight kendi çizgisini yakaladı ve o çizgide sanmıyorum bir rakibi olabilsin. Yazınızda da değindiğiniz üzere özellikle iş uygulamalarında tartışmasız çok güçlü bir platform.

    Yanıtla
  3. @Mehmet Bilen
    mehmet hocam =) bu silverlight ın çalışma mantıgını araştırıyordum kücük bir acıklama yapabılırmısınız.. ve diğer arkadaşlar sizdendende ricada bulunabilirmiyim.. Silverlight*ın çalışma mantıgı nasıl?

    Yanıtla
  4. MERHABA… SİLVERLIGHTI C# İLE BİRLİKTE NASIL KULLANABİLİRİZ?? C# TAN PROJE ÖDEVİMİZ VAR DA SİLVERLIGHT I KULLANARAK BİR MATERYAL PAYLAŞIMI YAPMAMIZ GEREKİYOR?? YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİZ??

    Yanıtla

Yorum yapın