Sony olarak karşımıza gelen ilk Android işletim sistemli Xperia S’i incelemeye devam ediyorum. Önceki yazımda sizlere cihazın tasarımı, birkaç özelliği ve üzerindeki tuşlar hakkında bilgi vermeye çalışmıştım.
Xperia S, bir çok kişinin beklediği gibi Ice Cream Sandwich ile birlikte gelmiyor. Üzerinde Android 2.3.7 sürümü mevcut. Fakat önümüzdeki aylarda Xperia serileri için ics 4.0 güncellemesi geleceğini biliyoruz. Bu yüzden negatif bir durum olarak görmüyorum.
Xperia S’in en önemli özelliklerinden bir tanesi 4.3 inç büyüklüğündeki HD ekranı ve 12Mp’lik kamerası. Sony’nin Exmor R teknolojisine sahip 12Mp’lik kamerası iyi bir performans sergilemekte. Özellikle de düşük ışıkta performansı net olarak belli olabiliyor.
Cihazın dahili hafızası 32GB ve bu nedenle üzerinde bir microSD kart slotu bulunmamakta. Gerçi 8GB’ın bile bir telefonda iyi bir kapasite olduğunu düşünürsek 32GB’lık bir hafıza ile microSD kart takıp hafızayı artırma gibi bir ihtiyaç duymayacağınızı söyleyebilirim.
Hem önümüzdeki günlerde işletim sisteminin ICS 4.0’a yükseltilecek olması, hem de cihazın 32GB’lık bir hafıza ile karşımıza gelmesi üzerindeki negatif etkenleri bir yana bırakıyor.
Android 4.0 olmamasına rağmen Sony’nin kendi Widget’ları ve bazı Timescape araçlarının yer aldığı Xperia S modeli ile farklı özelliklere sahip olabiliyorsunuz.
Bu özelliklerden bir tanesi de müzik çaları açtığınız zaman ekran kilit modunda dahi kontrol edebilmemiz ve Facebook uyarıları gibi birçok uyarıyı kilit ekranında görebildiğimizi eklemek isterim.
Kutu içeriği
Kutu içeriğinden şarj adaptörü, USB kablosu, kulaklık, kullanım klavuzları ve iki adet Smart Tag çıkıyor. Smart Tag’lerle ilgili bilgiye bir sonraki yazımda yer vermeye çalışacağım. HDMI kablosu konusunda net bir bilgim yok. Hatırlarsanız Xperia Arc ve Arc S kutularından HDMI kablosu çıkıyordu. Eğer Xperia S içerisinden bir HDMI kablosu çıkmıyorsa kullanıcılarını ufak bir hayal kırıklığına uğrattıklarını söyleyebilirim.
*Kutu içerisinden çıkan Smart Tag’ler NFC teknolojisini kullanarak cihazınızla farklı işlemler yapmanızı sağlayabiliyor.
Tasarımına baktığımızda
128x64x10.6 mm ölçülerinde ve 144 gram ağırlığında olduğunu görüyoruz. Arc S modelinin 117gr olduğunu hatırlarsak Xperia S’in biraz daha ağır olduğunu söyleyebiliriz.
Xperia S yüksek kalitede materyallerden üretilmiş ve üzerine uygulanan nano kaplama sayesinde kendini temizleyebilen, leke tutmayan bir tasarımı var.
Xperia S’in alt kısmına baktığımızda hafif kıvrımları olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda cihazın alt ucunda şeffaf bir şerit konumlandırılmış. Bu şerit ilerleyen günlerde piyasaya girecek olan diğer modellerde, modellere has renklerle hayatımıza girecek. Xperia S üzerindeki bu şeffaf şerit beyaz renk ile ışıklandırılmış.
Tasarımının en dikkat çekici özelliği burada yatıyor. Arka tarafı gösterebilen bu şeffaf şeridin alt kısmında bulunan parçada Wifi gibi birçok anten özelliği konumlandırılmış. Aslında en önemli parçalarından bir tanesi olduğunu gösteriyor.
Ekran
4.3 inç ekranında 1280×720 piksel görüntüyü HD olarak bize sunabilmekte. Sony Bravia Engine teknolojisi sayesinde de gerçek bir görüntü kalitesi yakalanmış. Ekranın sol üst kısmında bulunan küçük led sayesinde ise cihazın pil durumunu kırmızı, mavi gibi uyarı renkleri ile görebilmekteyiz.
Ekranın alt kısmında tamamen dokunmatik 3 adet menü tuşumuz noktalar halinde belirtilerek konumlandırılmış. İlk başta şeffaf şerit üzerine basmaya çalışabilirsiniz. Fakat bu tuşlar şeffaf şerit üzerinde değil, şeffaf şeridin yukarısında konumlandırılmış olduğuna dikkat çekmek isterim.
Kamerası
Xperia S üzerinde 12Mp’lik kamera yer alıyor. Kameramız full hd kayıt (1080p) yapabiliyor. Aynı zamanda hemen alt kısmında bir led flaş kendisine eşlik etmekte. Dış ortam seslerini alabilmek, dışarıya ses verebilmek için de dış ses mikrofonu ve hoparlörü kameramızın alt kısmında yer almış.
Arkadan aydınlatmalı 12MP Sony Exmor R sensör ve LED Flaş ile Xperia S düşük ışıkta rahatlıkla çekim yapabilmektesiniz. Hatta bu konuda rakiplerini geride bıraktığını göreceksiniz.
Sony Xperia S üzerinde çift kamera bulunuyor. Arkadaki 12Mp’lik kameramızın yanı sıra ön kısmındaki 1.3Mp’lik kamerası 720p kayıt yapabiliyor. Makro çekimler oldukça başarılı. Eğer çiçek, böcek gibi yakın cisimler çekmeyi seviyorsanız Xperia S size göre diyebilirim.
Arka kısım ve pil
Yumuşak mat renkli plastik arka kapağını açtığımızda pil kısmının sökülemediğini görüyoruz. Pil kısmı tamamen kapalı olmasının dışında micro Sim yuvası dikkatleri çeken bir başka özellik olarak karşımıza gelmekte.
1750 mAh’lık pilimiz tamamen kapalı aynı zamanda microSD kart yuvası olmadığını söylemiştik. Üzerindeki micro Sim yuvası ise alışkanlıklarımızı biraz değiştirecek gibi duruyor.
Performans
Xperia S üzerinde 1.5GHz’lik çift çekirdekli Snapdragon S3 çipseti kullanılmış. Bu sayede müthiş bir performans sergilemekte. Hele ki üzerinde 2.3.7 Android sürümünde müthiş bir performans gösterdiğini söyleyebilirim. Her ne kadar pil kullanımını bu yüksek işlemci etkileyeceğini düşündürse de cihazla birlikte 3G ve Wifi ile 1,5 gün geçirdiğimi söylemek isterim.
GSM Arena test sonuçlarına baktığımızda ise Xperia S’in rakiplerine karşın boy gösterdiğini görmekteyiz. Sony Xperia şuan birçok internet sayfasında ve Turkcell Shop’lar üzerinde 1590TL fiyatla satışa sunuldu.
NFC Etiketleri
Cihazla birlikte 2 adet NFC etiketi gelmekte. Xperia S’i üstün kılan aslında en önemli özelliklerden bir tanesi de NFC etiketleridir. NFC etiketlerimizi Xperia S üzerinde belirli görevler vererek tanımlayabiliyoruz. Bu sayede günlük yaşamımızda Xperia S bizim için birçok işlevi kolay hale getirebiliyor.
Mesela etiketlerimizden birini arabamıza diğerini ise evimizde salonumuza konumlandırabiliriz. Salona konumlandırdığımız NFC etiketine senkronize et, Wifi aç, videolarını oynat şeklinde komut verdiğimizi düşünelim. İşten eve geldiğinizde bu NFC etiketini cihaza dokundurursanız, otomatik olarak Xperia S’e tanımlamış olduğunuz bu görevleri yerine getiriyor. Cihaz üzerinde hiçbir menüye dokunmadan, Wifi açıp, evinizdeki ağa bağlanabilir, telefonunuzu bilgisayarınız ile senkronize edebilir, ardından da bir video çalıştırabilir…
Bir diğer etiketi arabamızda Wifi kapat, 3G aç, Navigasyonu başlat şeklinde komutlar vererek kullanabilirsiniz. Bu sayede arabamıza bindiğimizde Wifi kapanır, 3G açılıp, navigasyon programınıza start verebilir.
NFC etiketlerine Xperia S üzerinden bir çok komut tanımlayıp, kaldırabilmektesiniz. Ayrıca birden fazla NFC etiketi kullanabilmek ayrı bir avantaj sağlıyor. NFC etiketlerini henüz tam olarak test edemedim. Birkaç tane NFC etiketi bekliyorum. Sonraki yazımda NFC etiketleri ile yapılabilecekleri ve nasıl kullanıldıklarını ayrıntılı olarak yazacağım…
Bir sonraki yazımda sonuçları ve görüşlerimi anlatacağım. Görüşmek üzere…
Pili değiştirilemiyor, microSD kart yuvası yok ve 1600TL, çıldırmış olmalılar. Sony Xperia S ve HTC One X aynı saçma özelliklerde modellerle, aynı hataya düşerek kendi kuyularını kazıyorlar. Bu şartlarda Mayıs sonu çıkacak olan Samsung Galaxy S3 satışları patlama yapar, ikisini toplasan SGS3’e yetişemezler.
Hoparlörün arkada olmasına gıcık oluyorum. Eve gittiğimde eğer yumuşak zemine koyduğumuzda (ör: Koltuk) başka odada olduğumda telefon sesini duymayabiliyorum.
NFC olayına geleck olursak gerçekten mükemmel..!!! Sırf bu desteği ile kendine yeni kullanıcılar bulacaktır eminim. Bu konuda merak ettiğim konu ise bir cihaza en fazla kaç tane NFC etiketi tanıtabiliyoruz?
pil içine monteli(yetkili servislerde) değiştirilebiliyor.
Emin Tolga kardeşim eğer sen pil çıkartılamaması micro sd takılamamasından dolayı kızıyorsa satışlarından düşmesidnen korkma o zmn iphone suan batardı oky . O zmn dunayda cıkan tabletlerden de hıç birini alma ya da almayı dusunme çünkü pil değişmiyor oky mantıklı dusun sd kart takılmaması teknolojının geliştiğini gösteriyor nasıl mı adam sd kartı telefonun ıcıne taktığı ıcın emek sarf ediyor.