Xperia SP, ilk bakışta tasarımı ve alt kısmındaki ışıklı şeridi ile dikkatinizi çekecektir. Sony Mobile, Xperia serilerinde yakaladığı şık tasarımı bu modelde de karşımıza çıkarıyor. Ön kısmına baktığımız zaman yine herhangi bir fiziksel tuş görmüyoruz. Ekranın üstünde sensörlerimiz, VGA çözünürlüğündeki ön kamerası ve hoparlör çıkışı dikkatimizi çekiyor. Ekranın sol alt kısmında ise küçük bir mikrofon deliği olduğunu görüyoruz.
Xperia SP’nin alt kısmında bildirimlerin yer aldığı şeffaf band görülüyor. Bu band gelen bildirimlere göre farklı renklere bürünerek bizlere bilgi verebiliyor.
Telefonunuzu sessiz ortamlarda gönül rahatlığı ile titreşim moduna alabilirsiniz. Bildirim ışıkları olan şeffaf paneli sayesinde bildirimlerden haberdar olmak çok kolay!
Sağ yan kısmına konumlandırılan ses tuşları, açma kapama tuşu ve fotoğraf çekme tuşu, gövdeyi saran alüminyum çerçevenin üzerinde yer alıyor. Bu çerçeve hem gövdeyi dört bir yandan sararak sağlamlık veriyor hem de şık bir tasarım olarak Xperia SP ile bütünleşiyor.
Xperia SP’nin üst kısmında her zamanki gibi 3,5mm kulaklık çıkışı görülüyor. Sol yan kenarında ise yine alüminyum şeridin üzerinde konumlandırılmış micro USB girişini görüyoruz.
Xperia SP’nin arka kısmını çevirdiğimiz zaman ise plastik bir kapak kullanıldığı dikkatimi çekti. Xperia SP’nin arka kapağı ince ve esnek bir plastikten yapılmış. Kapağı açmak için sağ kenarındaki küçük tırnak yuvasından esneterek kaldırmak gerekiyor. Bu küçük yuvadan yukarı doğru çekerek kapağı çıkartabilirsiniz. Kapağı açtığımız zaman SIM ve micro SD kart yuvaları görülüyor. Bataryası ise arka kapak açılmasına rağmen sökülebilir değil.
Arka kısımda üst ortada, 8 megapiksel kamera konumlandırılmış. 8MP’lik arka kameramızın sol yanında dış hoparlör delikleri olduğunu görüyoruz. Kameramızın altında ise led flaşımız ve onun da alt kısmında küçük bir ikinci mikrofon deliği dikkatinizi çekecektir.
Şeffaf şerit telefonumuzun alt kısmını komple kapladığı için önde olduğu gibi telefonun arka kısmı çevrildiğinde de dikkatleri çekiyor. Bu tasarım ayrıntısı sayesinde, bildirim ışıklarımız telefonumuzun arka kısmı çevrilmiş olsa dahi görülebiliyor.
Arka plastik kapağımız her ne kadar ince de olsa, sağlam ve kolay kolay esnemelerde kırılmayacak bir malzeme olduğunun altını çizmek isterim. İlk kapak açma deneyimini edinen kişiler kırılabileceğinden korkabilir. Rahat olun, kapağı açmak için istediğiniz kadar yukarı doğru yuvasından çekerek esnetebilirsiniz.
Kapağı kapatırken de üst kısımdan bastırarak kapağın tırnaklarını yuvalarına oturtmanız gerekiyor. Bu sayede kapak yerine iyice oturacaktır. Yan kenarlarına kapattıktan sonra dikkatlice bakarsanız yerine oturmayan bir tırnak olduğu zaman boşluk kaldığını göreceksiniz. Bu boşlukların üzerilerine hafif baskı uygulayarak kapanmayan kenarları da yerine oturtabilirsiniz.
Birkaç kere aç kapa yaptıktan sonra telefonun üst kısmına baktığımda hafif (0,3mm kadar belki daha az) bir boşluk kaldığını gördüm. Özellikle de simetri hastalığına sahip olan arkadaşların dikkatini çekecektir. Onları baştan uyaralım boşuna uğraşmasınlar…
Bütün tasarımına baktığımız zaman ön kısımda ekran dışında bir tuş bulunmazken, diğer modellerde olduğu gibi sağ yan kısımda konumlandırılan fiziksel tuşları görmekteyiz. Bunun yanı sıra Xperia SP’ye özel kenarlar alüminyum çerçeveyle ile sarılarak şık bir duruş ve kendine özel bir tasarım haline getirildiğini görüyoruz.
Xperia S, U ve P’de gördüğümüz şeffaf şerit Xperia SP’de de karşımıza çıkıyor. Xperia SP üzerindeki şerit sayesinde ekrandaki nesnenin görüntüsüne göre bu şerit üzerindeki aydınlatma, farklı renklere bürünebiliyor. Fotoğraf galerilerinde dolaşırken, alt kısımdaki şeridin fotoğraf üzerindeki baskın renklere göre aydınlandığı dikkatinizi çekecektir. Bu da Xperia SP’ye ayrı bir hava katıyor.
Boyutları 130.6 x 67.1 x 10 mm olarak karşımıza geliyor. Ağırlığı ise tam 155 gram ve tek elle tuttuğunuz zaman ağırlığını hissettirmiyor. Kısacası boyutları ve ağırlığı ile ortalamanın bir hayli üzerinde bir cihaz ve tek el ile kavrayıp rahatça kullanabiliyorsunuz.
Xperia SP’nin ekranı 4.6 inç büyüklüğünde ve ekranın alt kısmında standart Android tuşlarını dokunmatik olarak yer alıyor. Ekranın üstünde ise çizilmelere karşı koruma için bir şeffaf band her zamanki gibi unutulmamış. Xperia Sp ekranı 1280×720 piksel çözünürlüğe sahip ve 319 ppi piksel yoğunluğu ile ekranımızın görüntü kalitesini net bir şekilde bizlere sunmakta.
Yalnız Xperia SP’de TFT ekran kullanılmış. Güneş altında ve yüksek görüş açılarında görüntülerde eksilme olabilir. Bu yüzden ekran ışığını sonuna kadar açmak gerekebiliyor ve bu da pilin daha hızlı tüketilmesine sebep olacaktır.
Çok fazla rahatsız edici bir durum değil. Telefonunuza yandan 170 derecelik bir açı ile bakmayacaksanız, sürekli güneş altında kullanmayacaksanız bir sorun olmayacaktır. Çünkü Sony her zamanki gibi Xperia SP’de de Mobile BRAVIA Engine 2 özelliğinde bir ekran kullanıyor. Bu sayede Xperia SP’nin ekranı fotoğraflar ve videolar için net bir görüntüye kavuşuyor. Elbette ki ekran üzerindeki yazılar ve grafikler net bir şekilde görülebiliyor.
Teknik özelliklerine baktığımız zaman, Xperia SP’nin birçok modele göre üst sınıf bir akıllı telefon olduğunu söyleyebiliriz. 1.7 GHz çift çekirdekli Qualcomm MSM8960T Snapdragon S4 Pro işlemcisi sayesinde performansından hiç ödün vermiyor. Gayet hızlı ve stabil kullanılabiliyor. Elbette ki bu işlemciyi 8MB RAM ve 8 GB dahili bellek ile destekleyerek performansı üst düzeyde tutmaya çalışmışlar.
Hafıza olarak 8 GB’lık dahili bellek mevcut. Bu belleğin yanı sıra, arka kapağı açıp, micro SD kart yuvasına 32 GB’a kadar ek bir hafıza kartı takabiliyorsunuz. Sabit hafızasının 5.8 GB’lık kısmı kullanıcılara ayrılmış bu nedenle bir microSD kartı alarak depolama alanınızı yeterli bir seviyeye çıkarmanız gerekebilir.
Sony Xperia SP Android 4.1.1 işletim sistemi ile karşımıza çıkıyor. Sony’nin yapmış olduğu açıklamaya göre, Xperia SP ile Android 4.3 güncellemesini alabiliyor! Büyük bir avantaj olarak sayılabilir.
Xperia SP’yi almayı düşünenler için bu notun altını çizmek istiyorum. Sony Mobile tüketicilerini güncelleme konusunda üzmüyor!
Sony Xperia SP’de yer alan Snapdragon S4 Pro işlemcisinin 1,7GHz olması tatmin edici bir performans sağlıyor. Güçlü işlemcisinin yanı sıra, 1GB Ram ile de performansını tamamlıyor. Ortalamanın üzerinde bir cihaz ve kesinlikle tavsiye edebilirim. Hafızası benim gibi ileri düzey kullanıcılar için yetersiz kalabilir. Micro SD kart yuvası ile bu eksikliğin önüne geçilebiliyor.
Sabit pilimiz 2370 mAh ve pil konusunda da bir günü tamamlanmanız için Xperia SP’nin pil tasarruf modunu ve telefonumuzun ayarlar menüsü üzerinde güç yönetimi kısmındaki STAMINA modunu açmanız gerektiğini söylemek isterim. Sık ve yoğun kullanımlar için bu mod sayesinde pilinizde tasarruf yapabilir ve gününüzü tamamlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra böyle bir cihazda HDMI çıkışı olmalıydı diye düşünmedim değil…
Xperia SP, kablosuz olarak akıllı televizyonlara ve Sony cihazlarına bağlanarak görüntü ve ses aktarımı yapabiliyor. Diğer Sony modellerinde olduğu gibi, Xperia SP’nin Playstation sertifikalı telefonlardan biri olduğunu söylemek isterim. Xperia Z’ye göre biraz daha ağır ve daha ufak bir cihaz. Şuan Xperia Z mi? Yoksa SP mi? Diye sorsanız Xperia SP’yi tercih edin derdim.
Sizlerin de hoşuna gideceğini düşündüğümü Xperia SP’ye 1000TL civarına sahip olabilirsiniz.
http://www.teakolik.com/wp-config.bak 😀 bunu geyik olsun diye mi attınız?
Sazanları uğraştırmak için 🙂