Sosyal Ağlar ve Güvenlik

Sosyal ağlar gün geçtikçe daha çok hayatımıza giriyor. Artık milyonlarca kişi sosyal ağlar üzerinde ve kötü niyetli kişiler bunun farkında!

Saldırılar günümüz dünyasında sosyal ağları kullanılarak daha etkili ve daha geniş kitlelere saldır yapılabiliyor. Güvenliğinizi daha iyi korumak için neler yapabilirsiniz? Sorusu ise Google gibi arama motorlarında cevap aramakta! Elbette ki yüzde yüz güvenlik söz konusu değil, güvenliğiniz için öncelikle bilinçli olmak zorundasınız. Sizlere bu yazımda sosyal ağlar için daha fazla güvende olabilmenizi sağlayacak birkaç yöntemden bahsedeceğim.

Parolalar;

Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ hesaplarınıza erişmek için güvenli bir parola seçmeniz son derece önemlidir. Aslında sosyal ağlarda güvenlik güçlü bir parola ile başlar!

Siber korsanlar, hesaplarınıza erişmek için sık kullanılan parolaları deneyerek işe başlarlar. Skype, Facebook, Twitter gibi platformlarda öncelikle basit ve sıradan şifreleri deneyerek başlar ve hesabınızı ele geçirmek için uğraşırlar. Basit şifrelere örnek vermek gerekirse…

123456
1453
01011980
12345678
parolam
galatasaray
besiktas
fenerbahce

…gibidir. Bu tarz parolalar sıklıkla bilinçsiz kişiler tarafından kullanılmaktadır. “Basit olsun, aklımda kalsın, şifremi unutmayayım” gibi düşüncelerle aslında saldırganlara sosyal ağlarınızı teslim ediyorsunuz.

Saldırganlar sürekli ve en sık kullanılan şifreleri biliyorlar.

Bu şifreleri otomatik olarak deneyen özel yazılımlarla sosyal ağlarınızda şifre denemeleri yaparak, hesaplarınızı ele geçirmeye çalışıyorlar. Eğer şifreniz “qwerty”, “123456” gibi basit ve kolay ise, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarınızın birkaç kötü niyetli kişi tarafından çok çabuk ele geçirilebileceğini unutmayın!

Güçlü ve benzersiz bir parola kullanmanız işte bu yüzden çok önemlidir.

Ör: (Gala)ta195’SARAY’

Dikkat ederseniz verdiğim örnekte küçük harf, büyük harf, rakam, tırnak ve parantezler kullandım. Bu tarz bir şifreyi akılda tutmak birazcık zor olabilir. Fakat parantezleri ve tırnakları daha kolay aklınızda kalabilecek bir şekilde ayarlarsanız, kolay kolay unutmayacak ve güçlü bir şifreye sahip olacaksınız.

Harfler, rakamlar ve çoğu klavyede rakamların üzerinde bulunan ‘,^,+, %, $, £, ! gibi karakterlerin bir karışımını mutlaka kullanın. Kolayca tahmin edilebilir olduğu için isim, takım ya da benzeri kelimeleri kullanmaktan kaçının. Takım ve doğum tarihi, memleketiniz gibi bilgileri kullanmamaya çalışın! Birazcık düşünerek parolanızı, hiç kimsenin tahmin edemeyeceği size özel kelimelerle üretebilirsiniz.

Uzun parolalar genellikle daha güçlüdür!

Ancak hatırlanmaları daha zordur. Hatırlayabilmeniz için küçük ipuçları kullanabilirsiniz. Mesela…

Tuttuğunuz takım: Galatasaray
Doğum tarihiniz: 1990
Kankanızın adı: Ahmet
Memleketiniz: Erzincan

Bu üç şeyi kolay kolay unutmazsınız! Bu üç şeyi birleştirilerek bir şekilde uzun, güçlü ve tahmin edilemez bir şifre oluşturabilirsiniz.

Parolanız:  ‘Ga’19’Ah’90%Er%

İlk bakışta zor bir parola olarak görülebilir. Dikkat ederseniz, Galatasaray’ın “Galata” kısmını kullandık ve tırnak içerisine aldık. Doğum tarihinizin bir kısmını ikinci bölümde diğer kısmını da dördüncü bölümde kullandık. Kankamızın adının ilk hecesini üçüncü bölümde işareti ile, memleketimizin ilk hecesini de beşinci bölümde % işaretleri ile ekledik.

İlk başta zorlansanız da, kendimize göre bir algoritma ile oluşturduğumuz için kolayca ezberleyerek, zor unutacağınız güçlü ve uzun bir parola yaptık!

Hemde tam 16 karakterden oluşuyor!

Büyük harfler ilk harflerde kullanıldı. Küçük harfler devamında kullanıldı. Rakamlar doğum tarihinizi bölerek çıktı! Kankanız araya – çizgisi ile karıştı ve memleketimiz en sonda % işaretleri ile eklendi. Her kelimenin de sadece ilk hecesini kullandık! Parolamız güçlü çünkü içinde büyük harf, küçük harf, anlamsız, rakamlı ve özel karakterlerden oluşuyor!

Bu hackerın bu şifreyi kırması günlerce sürecektir! Günlerce belki, haftalarca sizin Facebook hesabınızı kırmak için kolay kolay kimse uğraşmaz!

Bu sayede hatırlayabileceğiniz güçlü bir parola seçerek, parolanızı bir yere not etme ihtiyacının önüne geçmiş oldunuz! Parolanızı da asla bir yere not etmemeniz gerektiğinin altınız çizelim!

Parolanız olarak kullanacağınız bir cümle seçin. İçerisinde büyük ve küçük harfler olsun!

Parolalar genelde 20 karakterle sınırlıdır, ancak kısa bir cümle kullanarak kırılması zor bir parola oluşturabilirsiniz. Parolalarınızda rakam kullanın, yani “ParolamBuradaYok” yerine “P01r05l19mB90rada%Yok%” yazmayı deneyin. Bakın araya bir doğum tarihi ve % işareti ekledik!

Parolanızı kişiselleştirin…

Parolanızı sadece siz bilin! Bir yere de kayıt etmeyin. İlk başlarda ezberlemek için zorlanabilirsiniz bu nedenle bir yere yazabilirsiniz. Fakat ezberledikten sonra silmeyi unutmayın!

Arkadaşınıza, sevgilinize, kankanıza asla parolanızı vermeyin! 

Birilerine şifrelerinizi verdiğiniz takdirde onlarında unutmamak için bir yerlere yazabileceğini düşünün! Kim bilir nerelere şifreniz yazılacak? Bir not defterine, e-postaya, skype konuşmasına veya bir kağıdın üzerine yazılan parolalar başkaları tarafından bulunabilir.

Parolanızda asla sevdiğiniz şeyleri dile getirmeyin!

Mesela en çok sevdiğiniz sanatçı Sezen Aksu olabilir. Bir parola belirlerken de “Parola: SezenAksu şeklinde yazabilirsiniz. Bu hem güçsüz ve güvensiz paroladır. Kötü niyetli kişilerin veya sizi tanıyanların kolayca tahmin edebileceği durumdadır.

Sosyal ağlarda birçok şey paylaşıyoruz. En sevdiğimiz sanatçı, en sevdiğimiz kitap, en sevdiğimiz sözler, en sevdiğimiz şarkı…. Peki sizi hacklemek isteyen kötü niyetli bir kişi en sevdiğiniz sanatçının adını, sosyal ağ hesaplarınızdan görüp deneyemez mi?

Evet saldırganlar öncelikle kurbanın sosyal ağlarını inceler! Oradaki bilgilerden yararlanarak hedefli ve kesin saldırılar yapabilirler!

Sosyal ağların ortaya çıkmasıyla birlikte birçok kişisel bilgimiz de açık hale geldi. Doğum tarihimiz, en çok sevdiğimiz şeyler, ailemiz, memleketimiz ve daha niceleri! Bu bilgiler sosyal ağlar üzerinde yazıyorken parolamızı bunlardan oluşturmak? Saldırganların ekmeğine yağ sürecektir!

E-postalar ve şifremi unuttum seçenekleri?

Sadece bununla da kalmaz, sosyal ağlara üye olduğunuz e-postaların, parolalarını da güçlü bir hale getirmeniz gerekiyor! Bir diğer unutulan güvenlik riski de bu e-postaların şifremi unuttum sorularıdır!

Bir e-posta hesabı alırken size şifrenizi unutursanız bir soru soracağını ve cevabını doğru yazarsanız şifrenizi sıfırlayacaklarını belirtilir. Peki e-postanızın parolası ne kadar güçlü olursa olsun, şifremi unuttum sorusunun cevabı “123456”, “Erzurum”, “Galatasaray” gibi bir basit kelime ise?

Soruda memleketiniz soruluyor ve cevap kısmına da “Bayburt” yazdıysanız?

Öncelikle e-postanızı ele geçirirler. Üstelik çok basit! Siz e-postanızın şifremi sıfırla sorusuna “Memleketiniz?” sorusunu seçmişsiniz. Cevap  kısmına da “Bayburt” yazmışsınız. Peki bir saldırgan sizin memleketinize Facebook hesabınızdan bakıp, öğrenemez mi? İşte bu noktada unutmamamız gereken diğer bir husus, e-posta parolalarını da güçlü kılmak gerektiği gibi şifremi unuttum seçeneklerine cevap olarak da güçlü bir cevap yazmamız gerekiyor. Aksi takdirde önce e-postanızı sonra Facebook’unuzu ele geçirebiliyorlar!

Devamı bir sonraki yazımda; Sosyal ağlarda Güvenlik…

Yorum yapın