Sosyal ağların güvenliği konusunda son yazımla karşınızdayım. Önceki yazılarımın devamı olarak, Sosyal Ağlarda Güvenlik başlıklarından üçüncüsü ile, ipuçları sunmaya çalışacağım.
Sosyal ağların gün geçtikçe popülaritesinin artığını söylemiştik. Bu popülerliği bir fırsat bilen korsanlar ve kötü niyetli kişilerin de ağzının suyunu akıtmakta! Onlar bu popülerliği ve insanların ilgisini gördükçe sosyal ağlar üzerine yoğunlaşıyor ve beraberinde de biz sosyal ağ kullanıcıları için riskler artıyor.
Bilgisayar korsanları olarak hitap edilen bu kötü niyetli kişiler istenmeyen posta gönderir, virüs yazar, siber suçlar işler veya sizin trafiğinizi izleyerek şifrelerinizi ele geçirmeye çalışırlar.
Peki nasıl güvenli oluruz?
Öncelikle unutmamanız gereken en önemli şey, güvenlikte %100 korumanın hiçbir zaman olmayacağıdır! Milyonlarca dolarlık bir firewall da kullansanız, FBI gibi bir sistemin içinde dahi olsanız, elinde sonunda kötü niyetli kişilerin saldırılarına maruz kalacaksınız demektir.
Onların saldırılarına maruz kalırken de dikkatli olmak, bilinçli olmak ve ek güvenlik tedbirleri almak her zaman saldırganlara karşı, sizin hanenize bir avantaj olarak yazılacaktır.
İpuçları;
- Sosyal ağlarda karşınıza gelen bağlantıları tıklamadan önce bir kez daha düşünün!
Bu bağlantılar kötü niyetli kişilerden gelen saldırılar olabilir. İyi bir antivirüs yazılımı kullanıyor ve sisteminizi güncelliyorsanız, bu tarz bağlantılara tıkladığınız zaman antivürüs yazılımları sizleri uyarır. Arkadaşlarınızdan geliyor dahi olsa, bu bağlantıları tıklamadan önce kontrol edin ve tıkladıktan sonra bir anormallik gördüyseniz iyice araştırın ve dikkatli olun!
Çünkü bu tarz bağlantılar sizi bir fan sayfasına abone yapabilir, şifreniz çalınabilir, sahte bir siteye yönlendirilebilirsiniz. Arkadaşınıza bulaşan bir virüs dahi, arkadaşınızın hesabını ele geçirmiş ve size olta atıyor olabilir!
- Bankanız adına gelen e-mailler veya sosyal ağlardaki bağlantı adreslerine dikkat edin!
Bankanız dahi olsa, sizden bir e-posta ile ya da bir sosyal ağ üzerinde hiçbir şekilde şifreniz istenmez! Özellikle de bankacılık şifrelerinizi bankanızın internet sayfası dışında kullanmayın!
Şifrenizi mi unuttunuz? Aslan bir e-postadaki şifremi unuttum bağlantısına tıklamayın! Gidip bankanızın web sayfası üzerinde işlem yapın! Eğer yanlışlıkla şifrenizi bir siteye verdiyseniz veya bir bağlantıya tıklayıp sahte bir yere şifrenizi yazdıysanız hemen bankanızı arayıp bilgi verin!
- Kişisel bilgilerinizi asla paylaşmayın!
Doğum tarihiniz, annenizin kızlık soyadı, tckimlik gibi özel bilgilerinizi, asla ve asla diğer platformlarda paylaşmayın! Özellikle de sosyal ağlara vermeyin! Eğer zorunluysanız yanlış bilgi verin! Gerçek doğum tarihinizi Facebook dahi olsa hiçbir sosyal ağ üzerinde dile getirmeyin, kullanmayın.
- Şifremi unuttuysam?
Sık yapılan hatalardan bir tanesi de e-postaya ya da bir sosyal ağa kayıt olurken “Şifremi unuttum” sorularıdır! Genelde yaşadığınız şehir, ilk evcil hayavanınızın adı şeklinde servisler şifremi unuttum bölümlerinde sizlere soru sorar ve cevaplarını isterler. Bu cevaplarda köpek, kedi, Fenerbahçe, İbrahim Tatlıses, Ankara, İzmir gibi basit cevaplardan oluşur.
Çok karmaşık bir şifreniz vardır fakat sisteme üye olurken şifremi unuttum sorusunda size “tuttuğunuz takım” sorulmuşsa ve siz de Fenerbahçe yazdıysanız, hesabınızı ele geçirmek kötü niyetli kişiler tarafından bir fırsata çevrilir ve ele geçirilmesi çok sürmeyecektir. Çünkü bir hesabı ele geçirmek isteyen kişi ilk olarak bu basit hataları kontrol eder!
- Babanız dahi olsa, kredi kartınızı vermeyin! Hiç kimseye kontör almayın!
Kötü niyetli kişiler Facebook, Skype gibi hesapları ele geçirdikten sonra bu hesaplar üzerinde arkadaşlarınıza sanki siz yazıyormuşsunuz gibi “yolda kaldım, param çalındı, cüzdanımı kaybettim” sahte senaryoları oluşturup sizden kontör ve para talep ederler.
Bu tarz bir mesaj alıyorsanız kesinlikle inanmayın! Mesajı yazan kişiye bir telefon açıp doğrulamayı deneyin! Aksi takdirde bir saldırıya da siz maruz kalabilirsiniz. Kötü niyetli kişiler, arkadaşlarınızın hesabını ele geçirip sizi dolandırmaya çalışırlar. Sanki onlar yazıyormuş gibi sizinle önce selamlaşır, sonra konuya girip senaryo uydururlar. Ardından da sizi kandırıp kredi kartı bilgilerinizi alır, ortadan kaybolurlar.
- Uygulamalara dikkat edin!
Sosyal ağlardaki bir diğer tehlike de uygulamalardır. Facebook gibi popüler ağlar üzerindeki uygulamalar kullanılmadan önce sizden kişisel bilgilerinize erişmek için izin isterler! Microsoft, Nokia, Turkcell, Avea gibi büyük kurumların ve büyük markaların dışındaki bu tarz uygulamalara hele ki ismini hiç duymadığınız bir uygulamanın hesabınıza erişmek istediğinde iki kere düşünün! Birçok mobil uygulama telefonunuza yüklenirken sizlerden lokasyon bilgileri, kişisel bilgiler, telefon rehberine erişim, sms erişimi gibi izinler isteyecektir. Bu tarz uygulamalarla alınan izinler sayesinde kaptırdığınız kişisel bilgilerin üçüncü kişilere satılacağını ve kullanılacağını asla aklınızdan çıkarmayın!
- Burayı tıkla iPhone 5 kazan!
Birçok sahte banner, reklam alanı ve sevgililer günü hediyesi dağıtan bağlantı adresi ile sizlere hediyeler sunan, ücretsiz iPhone kazandıran bağlantılara dikkat edin. Genelde e-posta ile gelen bu tarz saldırılar sosyal ağlar üzerinde hızla yayılabiliyor. Bir tıklama ile hesabınızın ele geçirilebileceğini unutmayın! Kimlik avı dolandırıcılığından tutun da, e-posta dolandırıcılıklarına kadar birçok saldırı bu yöntemlerle gerçekleştirilir.
- Hiçbir şey silinmiyor!
Sosyal ağlarda artık her şeyimizi paylaşıyoruz. Tatile gidiyorken resim çekiyor, kızımızın doğum günü pastasını üflerken paylaşıyor ve daha nice birçok fotoğrafı ve videoyu sosyal ağlara yüklüyoruz. Unutmayın yüklediğiniz resimleri bir süre sonra silseniz dahi, bu resimler başkaları tarafından kopyalanabilir.
Kızınız, sevgiliniz, arkadaşınızın fotoğrafları ve daha birçok resim birilerinin internet pazarlamasına malzeme olabiliyor! Hatta birçok arkadaşlık sitesinde “partner arıyorum” reklamlarına bile konulabiliyor!
- İki kademeli güvenliği kullanın!
Artık sosyal ağlar iki kademeli güvenlik konusunda bir hayli ilerlemiş durumda. Gmail’den tutun da, Facebook’a ve Twitter’a kadar sosyal ağlar üzerinde SMS koruması veya kodmatikler ile hesabınızı koruyabilirsiniz.
Çocuklarınız varsa interneti yasaklamayın! Çocuklarınızın güvenli internet konusunda bilgisini artırın! Onlar bu tarz dolandırıcıların ve benzeri illegal tuzakların direk olarak kurbanı olabiliyor. Onlara yasaklarsanız daha çok talep ederler. Öğretirseniz sizin kontrolünüzde interneti kullanırlar
Güvenli internet kullanımı bir de buradan bilgi alabilirsiniz: toptelefoncasus. com
Çok faydalı bir yazı olmuş hocam:)