Bir diğeri ise kriz durumlarında önceden haber alabilmek…
Kriz durumlarını zamanında öğrenmek her zaman markanıza ve markanızı yöneten kişilere avantaj sağlayacaktır. Bu tarz sosyal medya takip araçlarının bence en önemli özelliklerinden bir tanesi de kriz durumlarında markaya, marka yöneticilerine haber verebilmesidir. Eğer Sosyal Medya takip aracınız size gelen negatif dataları 5-10 dakika içerisinde gönderemiyorsa işiniz çok zor demektir. Somedya gibi bazı sosyal medya takip araçları sosyal ağlar üzerinde belirlemiş olduğunuz kelimeleri (kötü, berbat, iğrenç, olmamış, şikayetçiyim…) gelen datalar içerisinde ayıklayarak size 5-10 dakika içerisinde iletebilir. Yani gelen datalar içerisinde “istediğiniz” kelimeleri filtre ederek Gtalk, SMS gibi araçlar sayesinde size anlık bildirebilir.
Düşünsenize kampanya datalarınız arasında bir datayı Sosyal Medya takip aracınız size SMS olarak iletti. Şansa bak “kriz durumu hem de” bu durumu 5 dakika içerisinde öğrendiniz. Marka yöneticisine 10 dakika sonunda haber verdiniz. Stratejiler belirlendi, marka yöneticileri üzerlerine düşen görevleri halletti, iletişim yapıldı ve kriz başlamadan bitti.
Bir de şöyle düşünün önünüze binlerce data gelmiş. 2-3 eleman koymuşsunuz başına hepsi tek tek sıra ile okuyor. İçerde bir yerde 1 tane data var ki kriz oluşturacak bir durum. Fakat onu okuyana kadar aradan 10 saat geçti…. Üzerinden 10 saat geçtikten sonra bir kriz durumunu fark etmek…
Rakibinizin akıbetini merak ediyorsanız sizin için biçilmiş kaftan…
Bu araçların bir diğer önemli özelliği ise rakiplerinizi de analiz edebilmenizi sağlamasıdır. “Rakipleriniz Twitter ve Facebook’ta sizden daha fazla konuşuluyor.” gibi bildirimler ve analizler aldığınız zaman onların kampanyalarını izleyerek rakipleriniz hakkında bilgi sahibi olmak sizlere daha büyük avantajlar sağlayabilir. Hatta rakiplerinizin davranışlarından tecrübe edinip kendi markanızda doğru adımlar atabilirsiniz.
Radian6 ve Alterian Türkçe dil desteklemekte. Fakat bu iki sosyal medya takip yazılımı da maalesef ki Türkçe’ye tam olarak hakim değil. Radian6 üzerinde Türkçe dil olarak takip yaptığımda karşıma gelen en büyük sorun Türkçe dataların arasına Azerbaycan dilinde yazılanların gelmesiydi. Aradan bu dataları tek tek bulup temizlemek büyük bir iş yükü çıkartıyordu. Aynı zamanda Türkçe sitelerden gelen datalarda bir kısım eksiklikler gördüğümü de belirtmeliyim. (Bazı Türk haber, forum ve blog sitesi Radian6 üzerinde yer almıyor)
Yalnız Radian6’nın paneline hayran kaldım. Özelliklede birkaç saniye içerisinde geçmişteki bir tarih aralığında konuşulanları karşıma getirmesi paha biçilemez bir özellik. (Hele ki 3 gün sonra Twitter’da arama sonuçlarında görülmeyen tüm datalar) Gördüğüm kadarı ile Radian6 bir nevi Google gibi çalışıyor. Artık adamların nasıl bir data işlemesi varsa bir nevi interneti cache ediyorlar.
Radian6 aradığınız verileri düzenli bir şekilde ayıklayıp kolay anlaşılabilecek grafiklerle karşımıza getirip yorumlayabilmekte. Bloglar, haberler, Twitter ve diğer platformlar… Fiyatı biraz tuzlu da olsa karşılığını aldığınız sayılı sosyal medya araçlarından bir tanesi. Geçen yıl Salesforce.com, Radian 6’i 276 milyon Usd nakit para artı 50 milyon Usd’lık hisse karşılığı bir anlaşma ile satın aldı. Bu kadar büyük rakamlar bu tarz yazılımların ne kadar önemli olduğunu ortaya koymakta.
Radian 6, geliştirdiği kendine has uygulamaları ve teknoloji sayesinde her gün Facebook’ta, Twitter’da, Youtube’da, bloglarda ve çevrimiçi platformlarda yapılan milyonlarca görüşmeyi izleyebiliyor ve takip ediyor. Şirketler, müşterileri ile çevrimiçi platformlarda daha verimli bir iletişim içerisinde olmak için bu tarz bilgilere ihtiyaç duymakta. Bunun da en kolay yolu bu araçları kullanmakla başlıyor. Radian6 üzerinde de bir semantik yapı da mevcut. Fakat Türkçe dili üzerinde çalışmıyor.
Benzer durumlar 2 yıldır aralıksız olarak kullandığım Alterian yazılımında da mevcut. Alterian Türkçe dil için semantik yorumlama yapabilmekte. Fakat başarısı Türkçe dilinde gerçekten de çok çok yetersiz. Alterian’ın üzerinde Türkçe dil için gördüğüm en büyük sıkıntı yetersiz data getirmesi oldu. Kısacası Türkçe datalarda biraz daha çalışmaları gerektiği ortada…
Gelelim Somedya’ya…
Somedya’yı ise bir yıldan fazla bir süredir kullanıyorum. Gerçi son 1 yılım Somedya, Radian6 ve Alterian ile günde 10-12 saat vakit harcayarak geçti. Somedya üzerinde de Alterian ve Radian6 gibi datalar yorumlanmakta, grafikler çıkartılmakta ve Red Alert (SMS, Gtalk gibi hizmetlerle haber verme) özellikleri mevcut. Somedya’yı diğerlerinden ayıran en büyük fark Türkçe datada gerçekten de başarılı olmasıdır. Semantik özelliği şimdilik mevcut değil. Fakat raporlama özellikleri ve haber verme özelliği sayesinde Türkçe dilinde diğerlerinden daha üstün durumda. En önemlisi ise geliştirilmeye devam ediyor olması…
Somedya’nın üzerindeki grafik raporlar sayesinde ilk başta söylediğim gibi firmanızın internetteki durumunu, kampanyalarınızı, ürünler hakkında konuşulanları, hatta şirket çalışanlarınızın Facebook’ta markanız hakkında yaptığı geyikleri… Her şeyden haberdar olacaksınız.
İnternet üzerinde 155 milyardan fazla internet sayfası var. Sürekli olarak artmaya devam ediyor. Bu kadar site içerisinde Türkçe dil olanları ayırıp, onların içerisinde hakkınızda konuşulanları bulmak, bu konuşmaları grafikler halinde pozitif, negatif ve nötr olarak yorumlamak, bu dataların hangi platformlarda, hangi etkileşimlerde, hangi konular ağırlıklı…
Görmek için Google’da arama yapmak yetmiyor! Gördüğünüz şeyi yorumlamak da gerekiyor. Bunların hiçbirini Google’da arama yaparak öğrenemezsiniz. Öğrenecekleriniz Google’ın size verdiği kadarıyla kalacaktır.
Firmalar bu araçlar sayesinde artık her şeyden haberdarlar. Kim sövüyor, kim seviyor, kimin network’ü güçlü, kimin sitesi daha çok etkili, kimin mesajları kitleleri harekete geçirebiliyor… Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabı sadece bir tık ötelerinde…
Gerçek hayat birkaç adım atıp tek başınıza kaldığınızda istediğiniz kadar konuşma özgürlüğü sağlamaktaydı. İnternet dünyasında ise birkaç milyon adım da atsanız söylediğiniz tek bir kelime bile sizi işinizden etmeye yetiyor.
Radian6, Somedya ve Alterian bu toollar keyword tabanlı bir analiz yapıyorlar bildiğim kadarıyla. Peki anlık monitoring için, yani örneğin facebook sayfamızda herhangi bir postun altına yapılan yorumu anlık yakalayan ve uyaran (sesli, görselli), sentiment işaretlemelerini manuel yapabildiğimiz uygun fiyatlı bir tool biliyor musunuz?
Sanırım sizin işinizi sosyal medya yönetim araçları yapacaktır. Birçok şekilde var. Pc’nize kurduktan sonra otomatik olarak uyarı çıkarabilmekte.