Sosyal Medyanın Gücü Adına..!

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere sosyal medya örneklerinden Twitter ve FriendFeed ‘den bahsedeceğim. Yalnız bahis konumuz sosyal medyanın nasıl bir güce sahip olduğunu ve bu gücün nasıl kullanıldığına dair kendi düşüncelerimle siz değerli okuyucularımın fikirlerini paylaşmak istiyorum.

twitter-teakolikÖncelikle bilmeyen arkadaşlarımız için Twitter ve FriendFeed’in ne demek olduğunu ve nasıl kullanıldığını kısaca özetleyelim.

Twitter ;

140 karaktere kadar yazdığınız mesajlarınızı yayınlayabilmektesiniz.  “Şuan ne yapıyorsun” sloganı ile başlayan bu haraket tüm dünyada ilgi ile izleniyor. Sizi takibe alabiliyorlar sizde istediğiniz kişiyi takip edebilirsiniz.  Kısacık bir açıklama yazıp kendinizide tanıtabiliyorsunuz. Ayrıca direk mesaj gönderme özelliğinede sahip.

friendfeed-teakolikFriendFeed ;

Twitter ‘a biraz benzesede farkları çok.  Dahada geliştirilmiş bir tartışma platformu olarak düşünebilirsiniz.  Özel RSS adreslerinizi girebilirsiniz.  Bu sayede RSS okuyucu olarak kullanabilmektesiniz. Ayrıca yine davet şeklinde takip edebilir yada edilebilmektesiniz.  140 karakterden çok daha fazlasına sahipsiniz. Bunun gibi birçok özelliği var en dikkat çekici özelliğide göndermiş olduğunuz bir mesaja diğer arkadaşlarınız cevap verebilmekte. Ayrıca güncellenen her mesaj en üste çıkarak değerini ve dikkatleri çekiyor.  Twitter aksine sizin yazdığınız bir mesaja arkadaşınız BEĞENİ verdiği takdirde O arkadaşın listesindeki herkes sizin mesajınızı görebilmekte bu sayede bir anda binlerce kullanıcıya ulaşabilmektesiniz.

Kısacası twitter duygularını paylaş, friendfeed bunlara yorum al ve dağıt…

Gelelim sosyal medya kısmına…

Murat Kahraman bir video yayınlayarak Sosyal Medya sorusuna görsel olarak cevap vermiş.  Ayrıca Burak Bayburtlu’nun geniş açıklamalı yazısını okuyarak Sosyal Medya’nın ne olduğu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Benim anlatmak istediğim ise bu medyanın gücü, getirileri ve izlenimlerim….

Twitter’de yüzlerce hatta binlerce takipcisi olan kişiler var.  Bu kişilere ben sosyal medyanın esas adamları diye hitap ediyorum.  Bu arkadaşlar yani esas oğlan bir twitter mesajı attığı zaman onu izleyen binlerce kişi bu mesajı okuyor ve bu mesajdaki bağlantı adreslerine tıklıyorlar.  Hatta bazıları o kadar büyük bir izleyici kitlesine sahip ki bir mesajıyla bir orta halli bir internet sayfasını birkaç saniyede çökertebilmekteler.

Şimdi şöyle bir düşünün..!

Beni 100.000 kişi twitter üzerinden takip ediyor.  Ben bir mesaj yazıp entere bastığımda bu 100.000 kişinin 10.000 ila 50.000 kişisi bu mesajı okuyacak…  Nasıl ama ?

Eğer ki bir firmanın reklamını yaparsam yani kalkıp mesajımda…

“TEAkolik Çay Şirketi müthiş bir çay yapıyor.  Tadı çok güzel..”

Bu mesajı okuyan binlerce insan arasından muhakkak ki büyük bir kitle markette yada bakkalda bu çay markasını gördüğünde dikkatini çekecek hatta alacaklardır. Çay sevende sevmeyende bu reklamı izlemiş olacak ve en azından bir tadına bakacaktır…

Aslında ilk başta TV’de reklam yapmak gibi bir şekilde algılayabilirsiniz fakat bu biraz daha farklı.  TV reklamları aksine ortada ilgi çekici başka bir unsur var..!

Eğer birini takibe alıyorsanız yazıları hoşunuza gitmiştir, yorumlarını sevmişsinizdir, dikkatinizi çekmiştir, meşhur biridir…  Fakat sevmediğiniz bir adamı yada ilginizi çekmeyen yazıları olan bir kişiyi kolay kolay kimse izleme veya takip etme listesine almaz.

İşte bu sebepten dolayı insanların esas oğlan / esas hatun kişiyi takip ettikleri zaman onun yazılarını okuma yüzdesi ve okuduktan sonra yapma isteği daha fazla ilgi odağı olacaktır.  TV’den veya Gazeteden çok farklı…

Peki ya sonra ?

Marka ilgi odağı olacak,  satışları artacak, piyasada duyulacak vs…

Evet dikkat ettiyseniz markalardan örnek verdim. Bu örnekler çoğaltılabilir veya farklı atraksiyonlar düşünülebilir.  Aklıma ilk gelen ise bir komplo teorisi oldu 🙂

Mesela kullanıcılardan bir tanesi şöyle bir mesaj gönderiyor…

“Susadım.  Hava çok sıcak…”

Esas oğlan / esas hatun fırsatı kaçırmıyor ve…

“Şuan …. kola içiyorum. Ohhh serinledim müthiş…”

Ne oldu bir anda yüzbinlerce kişiye bu mesaj gitti… Sonra ne olacak ?  Vayyyy esas oğlan … kola içiyor vs…

Bu çok basit bir örnek komplo teorisi ise tabi işin espirisi …  Bu tip platformlar ülkemizde yeni ve Sosyal Medya dediğimiz topluluk blogger toplulukları gibi ülkemizde tam olarak oturmuş değil.

Markaların birçoğu bu platformlarda yer almaya başladı.  Peki markalar zaten reklam yapıyor bu platformu neden tercih etsinler ?

Çok basit.  TV ‘de akşam 20:00 haber arasında 30 saniyelik bir reklamın maliyetini biliyor musunuz?  Peki ya getirisini ?  İnternette ise 30 saniyeyi bırakın aynı tipte bir reklam günlerce gündemde kalabiliyor hatta gündemden düşse bile tekrar aktif olabilmekte maliyeti ne ?  Sıfır..!  (Yada benim komplo teorimdeki  Esas oğlan / esas hatun’ un firma tarafından maaşa bağlanması)

Firmaları bazıları bu gücü gördü ve platformlarda yerlerini bir şekilde aldılar. (Kendi bünyelerinde yada dışarıdan kişilerle)  Bazıları ise bu gücü hissediyor fakat korkuyor malesef ki bu platforma adım atmıyorlar.  Heleki bazı firmaların haberleri bile yok..!

  • Maliyet sıfır
  • PR kazandırıyor.
  • Reklam yapıyorlar.
  • Gündemde kalıyorlar.
  • Bir anda yüzbinlere ulaşabiliyorlar.
  • Kampanyaları ile ilgi çekiyorlar.
  • Kendileri hakkında insanların konuşmalarını ve beyinlerinde yer edinmelerini sağlıyorlar.
  • Gündemden düşseler dahi bir mesajla tekrar gündeme gelebiliyorlar.

Buraya kadar herşey iyi güzel.  Fakat şunuda söylemek istiyorum. Malesef ki bu gücü herkes iyiye kullanmayacak.  Kötüye kullananlarda çıkacaktır.

1. Firmayı kötüleme
2. Kendine PR kazandırma
3. Para hırsı vs…
4. İğrenç pazarlama teknikleri
5. İnsanları pisikolojik olarak etkileme
6. Kötüleme, aşağılama, küfür,  kandırma, warez,  sex vs…

…. gibi kötü yanlarıda muhakkak ki olacaktır.  Örneklerinide görmeye başladık. Malesef…

Birazda FriendFeed tarafına bakalım ;

FriendFeed tarafında olay biraz daha farklı.  Bir yazı girdiğiniz zaman listenizde 100 kişi sizi takip ediyorsa 100 kişi bu yazıyı okuyabiliyor.  Bunlar arasında 30 kişi bu yazınıza yorum yaparsa o zaman bu 30 kişinin kendi listelerindeki kişilerde mesajı okuyabiliyor ve yorum yapabiliyor.  Ortalama herkeste 100 er kişi olduğunu varsayarsak bir mesaj gönderildikten birkaç dakika sonra

100 + (30 yorumcu X 100 er kişi ) + ( …kişisisindeki 100 er kişi listesi… ) + ( onların listesindekiler…) ….

Sonsuz bir denklem haline gelebilir.  Tabiki bu denklemin sonsuza gitmesindeki en önemli unsur esas oğlan / esas kızın popülaritesi yani kısacası PR’ı  …

Bu yorum sistemi sayesinde gönderilen mesaj yorumlanır, tartışılır, görüşler bildirilir…. Uzayıp gider..

Twitter olsun, FriendFeed olsun durum esas oğlan ve ya esas kızda bitiyor.  Ben sadece twitter ve friendfeed ‘den bahsettim. Bunlar birer Mikro bloging dir.  Yani şuan ki bloggerlerin biraz gelişmişide diyebiliriz.

Facebook, Myspace, Google Groups, Twitter,  Friendfeed gibi farklı platformlarda buna dahil edilebilir. Yalnız Facebook’u bu guruptan çıkarıyorum.  Harbiden de cıvık bişi oldu çıktı.  Tamamiyle hatun tavlama / oğlan kapma tarzına döndü. Hele ki şu makalemde bahsettiğim saçma sapan guruplar ve örnekler olduğu sürece pekde sosyal medya olarak tanımlayamıyorum.  Sosyal geri zekalılık gibi tanımlar yakıştırılabilir 🙂

Bunların hepsi teknolojinin getirdikleri ve insan hayatındaki yenilikler olarak ortaya çıkıyor. Bakalım daha neler neler çıkacak…!

Hadi beni Friendfeed ve Twitter’de ekleyinde bağırmaya başlayayım 🙂

Sosyal Medyanın Gücü Adına ..!  Güç Bende Artık..!  He-man 🙂

NOT: Bir sonraki makalemde sizlere Sosyal Medya ve Ünlü harflerden bahsedeceğim…

“Sosyal Medyanın Gücü Adına..!” üzerine 5 yorum

  1. Artık herkes sosyal medyanın gücüne inanmaya başladı.Bunu THY den tutunda birçok şirketin sosyal ağ sitelerindeki faaliyetlerinden görebiliriz.Şuna yürekten inanıyorum.Bloglar web servislerinden sonra en hit alan sayfalar olacak,twitter ve friendfeed ise en büyük reklam ve iletişim üssü olacak 😉

    Yanıtla
  2. Türkiye’de büyük şirketlerin twitter ve friendfeed hesapları açmaları ve ciddi ciddi bu pazarda bizde varız demeleri çok hoşuma gitti doğrusu.

    Üstelik THY bir adım öne giderek twitter üzerinden haftanın belirli günlerinde ve belirli saatlerinde uçak biletleri için indirip kuponları vereceğini söylemişti. Bu mühtiş bir pazarlama ve kıvrak zeka ürünü bir model bence.

    Yanıtla
  3. Cidden Facebook cıvıdı ya:/ Zaten sadece arada bir girip msj ları okuyorum birde ilgilimi çeken video olursa onları… Youtube kapalı olduğundan millet ıncını oradan çıkarıyor 🙂 Ortalık boş videolardan ve saçma duvar yazılarından geçilmiyor, daha 2 sefer muhabbet ettiğima dam eklemeye kalkıyor. Tanımadığım bayan arkadaşlar eklemeye kalkıyor, nasıl birşey anlamadım :s Silerim zaten yakında… Güzel bi’ noktaya değinmişin kuzen, teşekkürler:)

    Yanıtla
  4. Çok faydalı bir yazı olmuş. Webrazzi de günümüzün en güzel sosyal medyalarından birisi, onu da listelere almakta fayda var. Yazıdan faydalandım, teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın