Sansür uzun bir süredir ülke gündemini işgal eden konular arasında yer alıyor. Sansür bu kadar popüler olunca, insanlar bir yandan sosyal ağların kapanmasını, bir yandan sansüre uğradığımızı ve sansüre karşı neler yapılabileceğini soruşturmaya başladı…
Ardından da son kullanıcının TOR macerası başladı!
Sansüre karşı koymanın en sağlam yolu olarak TOR kullanmayı öne sürüyorlar. Peki asıl soru şu…
Tor Siber Suçlara Karşı Davetiye Çıkarmıyor mu?
TOR ağını yakından izleyen Kaspersky gibi güvenlik şirketleri, bu ağ üzerinde birçok tehlikenin olduğunu söylüyor! Bu konuda uyarılar olmasına rağmen, sansür kadar popüler bir konuya karşın pek umursanmadığını söyleyebiliriz…
Tor altyapısı birçok gizli tehlikeyi beraberinde getiriyor. Aslında TOR, siyah şapka dediğimiz hacker camiası, cracker camiası ve benzeri illegal işlerle uğraşan kişilerin tercih ettiği bir ağ!
Bu ağa dahil olurken, özellikle de hackerlar bu ağ üzerindeki saldırı ve tehditlere karşı önlemlerini alabiliyorlar…
Peki son kullanıcıyı sansürden kaçırırken, yılanın kucağına oturtmak ne kadar mantıklı?
Siber suçluların zararlı altyapılarını kurdukları ve barındırdıkları bu ağ, her ne kadar sisteme bağlanan kişilerin kimliklerini gizlese de beraberinde getirdiği tehlikelerin de unutulmaması gerekiyor.
Son kullanıcılar bu konuda bilinçsiz!
Tor büyük ve birçok kullanıcıya anonimlik sağlayan bir araç, aynı zamanda da ücretsiz olması, onun kullanım alanını da yaygınlaştırıyor.
TOR üzerinde kullanıcı IP numarasının tanımlanması mümkün olmadığından, kullanıcının gerçek hayatta kim olduğunun belirlenmesi de imkansız oluyor ve ağ trafiği tamamen anonim yürütülüyor.
Dahası TOR, kaynak sahibinin kişisel bilgilerini elde etmeye yönelik herhangi bir teşebbüsü engelleyen sahte etki alanlarından faydalanıyor.
Kaspersky Lab uzmanları, öncelikli olarak TOR özelliklerindeki Zeus‘u buldu, daha sonrasında ChewBacca‘yı tespit etti ve nihayet Android için ilk TOR Trojan’ını analiz etti. Tor ağ kaynaklarına hızlı bir bakış ile komuta ve kontrol (C&C) sunucuları, yönetici panelleri, vb. gibi zararlı yazılımlara tahsis edilen birçok kaynak ortaya çıkıyor.
Haklılar da, siber suçluların dünyasına son kullanıcılar bilinçsizce dalıyor ve hiçbir koruma veya korunma yöntemleri de yok! Akabinde bu ağ üzerinden…
Ağ trafiğinizin incelenmesi, bilgilerinizi çaldırmak, bilgisayarınıza sızılması ve benzeri birçok siber suça karşın savunmasız kalabileceğinizi unutmayın!
Tor, riskleri bilindikçe ve bu risklere karşı koruma alındıkça kullanılabilecek riski bir ağ! Anonim kalacağım derken, bilgilerinizden olmayın! Anonim kalacağım, Twitter’a gireceğim derken siber suçlara ortak olmayın…
Tor ağı üzerinde olduğunuz için, şifrenizi çaldırmanız mümkün! Aynı durum, kredi kartı kullanımında, online bankacılık işlemlerinde ve daha birçok e-ticaret işleminde büyük risk taşır!
Şunu da hatırlatmakta fayda var. Bu riskleri sadece TOR ile sınırlamayın! Piyasaya ücretsiz Proxy, ücretsiz VPN gibi zararlı yazılımlar sokulmaya başlandı.
Dikkatli olmakta fayda var!
En azından bu tarz yazılımlar kullanacaksanız, sizden isteyecekleri izinleri kontrol edin, İnternette ne kadar güvenli olduklarını soruşturun. Bilgisayarınızda da mutlaka bir Internet Security Antivirüs yazılımı kullanın! Bu tarz ağlar üzerindeyken asla ve asla kredi kartı bilgilerinizi kullanmayın!