Birkaç yıldır Türkçe karakterli alan adlarını konuşuyoruz. Ama çok karizma değil mi? Şamlıoğlu.com alan adı benim olasa? hamza@şamlıoğlu.com gibi bir e-posta alsam?
Sanırım 2006 yılıydı, piyasada Türkçe karakterli domain alma furyası başladı. Halen daha popülaritesini yitirmeden devam da ediyor.
İyi güzel de Türkçe karakterli domaini ne yapacaksınız?
- Ne işinize yarayacak?
- Teknik olarak problem çıkmayacak mı?
- E-posta alabilecek misiniz?
- E-posta gönderebilecek misiniz?
- Kartvizit mi bastıracaksınız?
- Şirketiniz daha karizma mı duracak?
- Seo konusunda ön plana mı çıkacaksınız?
Hepsi yalan…
Hele ki Türkçe karakterli com.tr alan adı almak daha büyük bir yalan!
İnternet, doğası gereği Latin alfabeleri ile yapılandırılmıştır. Cern’deki bir profesörün WWW ile dünyaya müthiş bir hizmet sunmasının teknik altyapısında da Amerika İngilizcesinin Latin alfabeleri yatmaktadır.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bu 26 karakter ve bazı karakter dışında (1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – gibi karakterler de kullanılıyor) başka bir karakter kullanamazsınız. Eğer bir Türk, alan adı yapısını icat etseydi o zaman Ş,Ç,Ö,Ğ,Ü,İ gibi Türkçe alfabeden harfler kullanabileceğimize inanıyorum. Ancak biz bu teknolojiyi üretmedik ve üretenler de bu teknolojiye belirli kurallar koymuş durumdalar…
Peki bu karakterler dışında karakter kullanırsak ne olur?
Bu karakterler dışında kullanılacak olanlar eğer İnternet Explorer, Firefox vs.. gibi yazılımlar destekliyorsa alan adı yazılımında ASCII denilen bir standarda çevrilirler.
Bknz: Ascii; http://tr.wikipedia.org/wiki/Ascii
Ascii karakterleri bu yüzden vardır. Farklı dillerdeki farklı karakterleri belirli bir standarda çevrilerek okunabilmesini (bilgisayar programlarının okuyabilmesi ve anlaması) sağlar.
WWW ile başlayan tüm alan adları ve olasılık kombinasyonları İngiliz alfabesine göre olmak zorundadır!
Microsoft’da zamanında işletim sistemini İngilizce olarak piyasaya sunmuştu. Daha sonra global pazarlar için birçok dili destekler hale geldi.
Ancak şuan alan adları sisteminde, (ICANN) böyle bir destek ya da yerelleştirme söz konusu değil!
Son 20 yılda bizim gibi İngilizce dışında alfabesi olan Çinliler, Ruslar da bu çileyi çekiyor.
Ascii bu noktada devreye girerek bir nevi çözüm sunmaktadır! İngiliz alfabesi dışındaki her karakter yazılımlarla ASCII formatına çevrilerek bir standarda oturtulur.
Yani, bir alan adı olarak ŞAMLIOĞLU.COM kullanmak istersem sistemler bunu ASCII standardına çevirerek…
ŞAMLIOĞLU.com alan adının ASCII karşılığı xn--amliolu-rbb48c.com
…olarak okuyacaklardır.
Peki bu bize Türkçe alan adı kullanımında ne gibi sorun çıkarabilir?
Evet, bir süredir ŞAMLIOĞLU.COM gibi Türkçe alan adı satın alabiliyoruz. Kullanabiliyoruz… Ancak karşımıza çok büyük bir kaç sorun var!
Gittiniz, Nic.TR ya da başka bir alan adı firmasından ŞAMLIOĞLU.COM olarak alan adı aldınız diyelim. Hatta daha Web sitenizi açmadan önce gibi bir de kartvizitlerinize hamza@ŞAMLIOĞLU.COM olarak yazdırdığınızı düşünün…
Ne kadar iyi bir karizma değil mi?
Değil!
ICANN Türkçe alan adını desteklemiyor. ICANN Rusça, Çince, Japonca, İbranice gibi alan adlarını da desteklemiyor. ICANN’den biz Türkçe alan adını alırken aslında ŞAMLIOĞLU.COM‘u Register etmiyoruz! Aslında sadece Türkçe alan adı ASCII standardına çevriliyor ve Ascii karşılığını satın alıyorum yani “xn--amliolu-rbb48c.com” adresini kendime almış oluyorum.
Kullandığım Internet tarayıcısı (Internet Explorer, Firefox, Chrome gibi) adres satırına “Şamlıoğlu.com” yazdığım zaman kullanmış olduğum tarayıcı bunu Ascii standardına çeviriyor!
İşin bir de pis bir tarafı var!
Türkçe karakterlerin bazılarının büyük küçük yazılması da Ascii’de farklı olabiliyor. Yani…
ŞAMLIOĞLU.com alan adının ASCII karşılığı xn--amliolu-rbb48c.com ‘dur.
şamlıoğlu.com alan adının ASCII karşılığı xn--amlolu-65a6l0q.com ‘dur.
…şeklinde olabiliyor! Dikkatinizi çekerim küçük “ı” harfi olayı tamamen değiştirdi! İkisini de almak zorundasınız. Eğer almazsanız, Büyük harflerle yazıldığı zaman başka bir siteye gidecek?
Ancak firmalara bu alan adları satılırken söylenmiyor!
Doğrusu düşünemiyorlar! Daha doğrusu, bu problem onlara anlatılmıyor! Daha doğrusu iş pazarlama için düşünüldü. Teknik olarak mümkün olup olmaması kimin umrunda ki? Biz satalım gerisini onlar düşünsün…
Sorun bununla da bitmiyor!
Bu işlem aslında IDN sayesinde yapılabiliyor. IDN, desteklenmeyen karakterleri Ascii’ye çeviren bir bilgisayar teknolojisi. Aslında Nic.TR gibi Türkçe alan adı satan yerler bunu IDN sayesinde yapabiliyor. DNS mimarisi üzerine geliştirilmiş bir katman olan IDN Türkçe karakterler alan adı sistemlerinden olan DNS teknolojisinde desteklenmediği için alan adını tarayıcıya yazıp ENTER yaptığınızda bu alan adını görüntüleme olanağı sağlıyor. Yani Ascii’ye çevirme işini IDN yapmaktadır.
IDN tarayıcılara devredildi!
Firefox, Internet Explorer gibi tarayıcılar bu çevirme işini yapıyorlar. IDN destekleyen tarayıcılarımız sayesinde Türkçe karakterli alan adları arka planda standart format Ascii’ye çevrilir ve iletişim bu şekilde kurulur. Aksi takdirde alan adı yapısının Türkçe karakter desteklememesi iletişimi engeller!
Bildiğim kadarı ile Internet Explorer 6 haricinde piyasadaki popüler tarayıcılar IDN destekliyor. Internet Explorer 6 için de küçük bir eklenti geliştirilmiş bu sayede Türkçe alan adları kullanılabiliyor.
Peki tarayıcı desteklemiyorsa?
Adres satırına Şamlıoğlu.com yazıp enter’a bastığınızda siteye ulaşamayacaktır. Siz Şamlıoğlu.com’un Ascii karşılığını istediğiniz kadar kayıt edin, satın alın… Hiç fark etmez tarayıcınız IDN desteklemiyorsa siteye erişemeyeceksiniz. Kullanıcının tarayıcısı IDN desteklemiyorsa ŞAMLIOĞLU.COM yazmak yerine Ascii karşılığını yani xn--amliolu-rbb48c.com yazarak siteye ulaşabilir. Peki küçük harfle yazarsa?
Bizim akıllı girişimciler de TÜRKÇE alan adı diye, IDN desteğini yani Ascii karşılığını firmalara satıyorlar!
Bir diğer sıkıntı da şurada…
Hadi diyelim ki yukarıda söylediğimi umursamadınız. Gittiniz ŞAMLIOĞLU.COM‘u satın aldınız. Hosting panelinize (Cpanel – Plesk gibi…) alan adınızı tanımlayıp İnternet sitenizi kurmak istiyorsunuz?
Cpanel’e giriş yapıp, ŞAMLIOĞLU.COM tanımlamaya kalkarsanız hata verecektir! Çünkü Türkçe alan adı kullanılamaz!
Ne yapacağız? Alan adımızın Ascii karşılığını alan adı olarak panelimize tanımlayacağız. Aksi takdirde host panelimizde tanımlamak sorun olacaktır…
Hadi onu da geçtim…
İnternet ortamında sitenize birilerinin gelmesi lazım değil mi? Fransız bir vatandaşın ya da Rusya’dan birinin Türkçe alan adı olan bir İnternet sayfasını açmasını nasıl bekliyorsunuz? Peki global çapta bir şirketseniz Ruslara ŞAMLIOĞLU.COM adresimiz nasıl diyeceksiniz? Adamın klavyesinde Ş harfi yok ki?
Şimdi gelelim asıl probleme!
Alan adını aldık, panele tanımladık, web sitesini yaptık ve yayına açtık! IDN destekli tarayıcılardan İnternet sayfamıza giriyorlar. Diğerlerini de küçük bir yüzde diye salladık, umursamadık…
E-posta nasıl kullanacaksınız?
Alan adı almak yetmiyor. Bir de iletişim gerekli! ŞAMLIOĞLU.COM için hamza@ŞAMLIOĞLU.COM gibi bir e-posta açmamız gerekiyor.
E-mail kullanımında tarayıcının bir önemi yok! E-mail kullanımında sorun sağlayıcı tarafında başlıyor.
Gmail, Hotmail gibi ücretsiz e-posta veren sistemlerden hiçbir şekilde hamza@ŞAMLIOĞLU.COM adresine e-posta gönderemezsiniz! Neden mi? Çünkü onlar IDN desteklemiyor! Artık bizim yani kullanıcının kontrolünden olay çıktı. Onlar destek vermedikçe özüm üretemezsiniz!
Belki ziyaretçilerinize IDN destekli tarayıcıdan giriş yapın diyebilirsiniz. Ancak e-posta atan adam ne yapacak? Google’a “IDN destekle de ben Hamza’ya e-posta atacağım” mı diyecek?
Hotmail, Gmail, Yahoo lütfen IDN destekleyin bana e-posta atmaları lazım?
Böyle saçma sapan bir şey olamaz… Ücretsiz e-posta sağlayıcıların da IDN desteği yokken ŞAMLIOĞLU.COM alan adını alıp, hamza@ŞAMLIOĞLU.COM diye e-posta mı kullanmayı planlıyorsunuz?
Üstüne üstlük gittiniz bir de hamza@ŞAMLIOĞLU.COM diye kart bastırdınız?
Bunu bana söylemediler ki?
Söylemezler tabi ki…
Size e-posta göndermek için e-postanın alıcı kısmına [email protected] yazmaları gerekiyor! Aksi takdirde e-posta gönderemezler.
Outlook gibi bazı yazılımların son versiyonları IDN destekliyor. Ancak Gmail, Hotmail, Yahoo gibi servisler? Yani ziyaretçileriniz size Outlook 2014 versiyonunda e-posta gönderebilir, ancak Gmail üzerinden gönderemezler! Herkes Outlook da kullanmıyor?
Ne yapayım, e-posta kullanmam?
Ücretsiz hiçbir servisten e-posta alamayacaksınız. Size e-posta atacak kişilere de git bana Outlook üzerinden e-posta gönder deme şansınız da yok?
Türkçe alan adı alalım derken saçma sapan işlerle uğraşmayın. Boşuna yazıktır harcadığınız emeğe yazık. Bastırdığınız kartvizitlere yazık…
Hamza@xn--amliolu-rbb48c.com mail adresim ona atacaksın! Yok ya sen en iyisi [email protected]’a mail gönder 🙂
Peki SEO?
Birçok kendini SEO uzmanı olarak konumlandıran arkadaş Türkçe alan adının SEO’da Türkçe kelimelerde daha iyi olduğunu savunuyor. Hatta birinci sıraya bile çıkanlar olmuş…
Kocaman bir yalan!
Türkçe kelimeye Türkçe alan adı ile harcadığın SEO emeğini Türkçe olmayan bir alan adına harca daha iyi! En azından sen, ŞAMLIOĞLU yazdığın zaman samlioglu.com alan adına gitmek istediğini biliyor ve onu çıkarabiliyor! Çünkü Google yerelleştirmeye önem veren bir arama motoru! ŞAMLIOĞLU kelimesinde, samlioglu.com alan adına rahatlıkla SEO yapıp, ön plana çıkarabilirsiniz!
Bakın Nic.TR size ne diyor?
Türkçe karakterli alan adınızın ASCII karşılığını öğrenmek için, lütfen aşağıdaki alana alan adınızı yazarak “Çevir” butonuna tıklayınız.
https://www.nic.tr/index.php?&USRACTN=IDNCNVRT
Kısacası Türkçe alan adı alıp, karizma yapacağım diye bin bir türlü teknik sorunla uğraşmayın… Kocaman yalanlara da inanmayın…
Çok şükür adımda türkçe karakter geçmiyor 🙂
Yine bos beles bi bilgilendirme yazisiyla karsimizda hamsa bosbelesoglu ula blog yazisi gircem diye cidden sacma sapan konular seciyosun ya
Siz neler yazıyorsunuz, bloğunuz var mı ?
boş adama boş beleş bi konu olarak gelir. boş geldiyse okuma kaybol.
Faydalı bir bilgilendirme.
adam gayet bilgilendirici bir yazı yazmış. benim ve diğer arkadaşların işini gördü.. madem senin kapasiten yetersiz, gereksiz kalabalık yapma.
cemal senin saçma dediğin konu sene 2015 ramazan ayındayız saat 04:28 teakolik.com yazısını okudum ve türkce karakterin para tuzagı oldugunu anladım ve almaktan vazgeçtim eğer bu yazı olmasaydı şimdiye 750 tllik domain alacak param cöpe gidecekti.
cemal hocam idolümsün
Cemal Bey’in ilgiye ihtiyaci olabilir Hamza Bey ya da sevgiye ihtiyaci vardir onun 😄 Garibin kimsesi yoktur, bir kelam edecek yoldaşı yoktur, sokakta yürüse gölgesi yoktur… 😄
Aslına Bakarsak ” Cemal ” bence sacma değil konu he senin adında türkçe karakter yok diye mi yaptın bunu bilemem ama bence “ş,ğ,ü,ö,ç” gibi insanları kandırabilecek potansiyele sahip bir konuyu sayın ağabeyimiz ele almış ve başarılı bir yazı çıkartmıştır.
tebrikler üstad.
Herkesin derdi cemal olmus 🙂
hamsa değil “Hamza”, yazısı gircem değil “yazısı gireceğim”, seciyosun değil “seçiyorsun” Cemal önce senin Türkçe’ye bir el atmak lazım
Özel isimlerden sonra yapım eki gelmişse ve o yeni bir isim olmuşsa ben ona çekim eki getirirsem bu çekim ekini ayırma işaretiyle ayıramam. Türkçe’yi değil, Türkçeyi olmalı. Başkalarına ders vermeden önce kendiniz öğrenin.
bence çağımızda Türkçe karaktersiz bir isim sahibi olmak şükür sebebi. 🙂
Tugba ne kadar saçma bir cümle kuruyorsun özenti olmayın
Klavyene sağlık. Bu konu hakkında aklımda soru işaretleri vardı. Artık kalmadı..
Çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Türkçe domain ile iş yaptırmak isteyen bir müşterime bu durumu anlatamamıştım daha doğrusu anlamak istememişti. Gereksiz bir domain seçimi.
Gerçekten süper bir yazı olmuş. Bu aralar popülerliği azalmış olsa da zamanında çok kişi düştü Türkçe karakter tuzağına.
Teşekkürler.
Gmail artık böyle domainli mailleri destekliyormuş, bugün haberi okuyunca bu yazı geldi aklıma hemen teakolik.com’a girip yorum atayım dedim 🙂
http://www.engadget.com/2014/08/05/gmail-global-addresses/?ncid=rss_truncated
Elinize sağlık. Bende siteme bir alan adi ariyordum. Turkce karakterli alan adi vs. gibi reklamli bi siteye girdim. Yazinizi sans eseri googleda buldum ve sonuna kadar okudum. Eger okumasaydim buyuk bir zarara ugrayacaktim. Unku kartvizitlerime o alan adini yazacaktim 🙂 tekrar tesekkur ediyorum.
Türkçenin gelişmesine destek sağlamak yerine ingiliz harfleri lehine bir yazı olmuş Tr karakterli domainler belkide yeterli ilgiyi görmedi için yerinde sayıyor ve bu kadar az kullanılıyor düne kadar destek sağlamayan tarayıcıların şimdi neredeyse hepsi Türkçe domain desteği sunuyor web olarak kullanılar sistemlerin büyük bir bölümünde sıkıntı çıkarmıyor seo açısından indexlere giriyor yükseltmek kişinin kendi bilgi ve çabasına kalıyor belki diğer domainlere göre biraz eksik kalıyor seoda ama bu yine kendi hatamız Türkçe karakterleri yaygınlaştırmadığımız için arama motorlarıda çekimser bir yaklaşım sergiliyor fakat indexliyor . Şuan bir tasarımcı olarak gördüğüm en büyük sıkıntısı mail sorunu bunuda gmail ve live gibi büyük bir firmanın Türkçe karakterli mail dağıtmaya başlamasıyla kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum Google+ yanlış bilmiyorsam Türkçe karakterli kullanıcı adı vermeye başladı sanırım sıra gmail Türkçe karakterli mailede gelecektir.
google’a “göztepe” veya “emlak fırsatları” yazınca türkçe karekterli domainlerin ilk sıraya yerleştiğini görebilirsiniz. Yeterki domaini alan akıllı çalışsın. Olmaz diye bişi yok.
Türkçe domain için harcadığın vakti almancaya harca 1. çıkarsın. Google bile bunu üstüne basa basa söylüyor.
anlamadım hocam google neyin üstüne basa basa söylüyor
Selamün Aleyküm
Bazı Boş Vatandaşlar Konu Hakkında Yorum Yapıyor Bizene Bundan Falan Diye
Ne Gereksiz Adamsınız Ya Siz
Hocam Eline Koluna Salık Cok Teşekkür Ederim Bizi Bilgilendirdiğin İçin Ben Bugun Türkçe Karekterli Alan Adı Alıcaktım Araştırıyım Dedim Burası Cıktı İyiki Bu Konuyu Açmışsiniz Yoksa Gerçekten Çok Madur Olurdum Çok Teşekkür Ederim Allah Razı Olsun…
Bilgilendirici bir yazı. Türkçe alan adı almayı düşünürken ilk çıkan bu yazı idi ve çokça yararı oldu. Natro’ya bakmıştım ve Natro da önemli diyerek bir not düşmüş ve o da, bir anlamda bu yazının özetini vermiş.
Yalnız yazıda bolca duygu var. Sanki IDN’lerle savaşıyoruz gibi. Servis sağlayıcılarının bu tip hokkabazliklari benim de canımı sıkar hatta nefrette duyarım fakat bu yazı Türkçe Alan Adlarına savas aciyoruz etkinliğinin aciklama metni gibi olmuş.
Diğer taraftan Türkçe Alan Adları illa karizma için kullanılması gerekmez. Çünkü kullanılması gerekir. Sirketimin adı Şamiloğlu ise niye samiloglu.com alayım ki ? Samiloglu ben miyim ? İlla ki karizma olmayı istemek gerekmez. Şamiloğlu soyadlı biri soyadını bir dilekçe de Samiloglu olarak mı yazıyor ?
İşin teknik kısmının batık olduğunu anladık yazıyı okuyunca. Ama vana göre terketme sebebi degildir. Türkçe Alan Adı, hem de uluslararası alanda sıkıntısız bir sistem olmalı. Bu nasıl başlar, Avrasya toplulukları ile girisirisin bu ise o gelişmiş bir IDN yapısı kurulur yeni baştan. Bu ilk basta sadece Avrasya ve Türkiye’de kullanılır sonra Avrupa’da benimser. Ne kadar zamanda olur bilemiyorum ama anlatmak istediğim aynı sıkıntıyı ceken Uluslarla birlikte bu işe girişip, temelleri atılır kararlılıkla da sürdürülürse olur. Ama “hepiniz karizma icin yapiyorsunuz ne yapacaksiniz Türkçe karakterli alan adı” denir ve böyle benimsenirse iş sadece pazarlama da kalır. Benim düşünceme göre.
Hocam güzel teknik bilgiler vermişsin ama tek katılmadığım konu şu ki ekstradan yüksek ücret vererek TR karakterli isim almak yanlıştır, fakat TR karakterli bir firma ismi varsa bunun hem normalini hem de türkçesini almak faydalıdır. İleride sorun çıkarmasın mantığıyla bile alınsa yeterlidir.
Mesela sabancı eğer türkçe karakterlisini almadıysa yanlış yapmıştır.
afedersin ama çok boş bilgi ,gerçi bunlara bilgi bile denilemez.
Tamamiyle Yazar’a katılıyorum
Kardeşim olmaz diyorsunda Şu siteye bak bi 🙂
Ben de bir macera deniyorum. Destek ve görüşlerinizi bekliyorum.
Yazı çok uzun olmuş sen kısacası Türkçe karakterli domain alanında satanında anasını sikeyim deseydin daha anlaşılır olurdu aynı sonuca daha az kelimeyle varabilirdin. Amınakodumun salağı.
yazı yazmak için iyi bir yazı olmuş. ileride türkçe arapça çince karakterli domainlerin latin alfabe gibi oturmayacağını nerden biliyorsunuz ? öyle bir anlatıyorsunuz ki hayatta olmaz diyorsunuz. teknoloji devrindeyiz siz hala www ların icat edildiği kafa ile yazıyorsunuz. kolay gelsin.
ya bu milliyetçi duyguları neden gerçeklikle bağdaştırmama çabası var yorum yapanların ? Yazar bey gayet güzel demiş ki ; ileride senin aldığın domain, diyelim sahibinden.com gibi ünlü ve para kazandırır oldu. Uyanığın biri çıksa, SaHibindeN.com diye bir kaç harfi büyütse, senin pazar payına ortak olmayacak mı ? hangi birini alacaksın neresinden tutup sahip çıkacaksın emeğine ? yurtdışından girmesinler mi sitene ? para kazanmak için almıyorsan siteyi tamam da; yüzde kaç kişi yardım kampanyası için site alıyor ?
Güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler.
internette okuduğum en güzel türkçe karakter analizi yazısı. helal olsun. teşekkürler
Güzel Ve Açıklayıcı Bir Yazı Olmuş
Olarak Başarılarınızın Devamını Dilleriz.Sayğılar
Bazı kendini bilmezler kendilerini bilmeden yazıyı da okumadan vermiştirmiş. Yazarı takdir ettim bu yorumları da yayınlamış. Amma ve lakin bu yorumları yapanlara şunu sormak istiyorum. Arkadaş ne içtin? Adam sana gerçekleri söylemiş işte yalan mı söyleseydi?
Bilgilendirme için teşerkkür ederim. Bu makale 2014’te yazılmış. 2018 yılına kadar bazı teknolojik gelişmeler olmuştur diye tekrar sormak istiyorum, Türkçe kararkterli bir domain adı almamızı tavsiye eder misiniz?
Makaleye bakarsan, ICANN’in başka dil desteklemeyeceğini belirttiğimi görebilirsin; kısacası 2030 da olsa aynı şey olacak. Almana gerek yok 🙂
aynı sorunu ben yaşıyorum değişir diye düşünüyorum ama ne zaman belli değil gündem ülkede bunu düşündürtmüyor ilgisizlik bilgisizlik aldı başını gidiyor zamanında o konferansa gidenler fotoğraf çekip sağda solda gezip geri dönmüşler türkçe karakter ekletmemişler ama ülkemizde türkçe karakterli alan adı satıyorlar resmen rezillik umarım birkaç yıl içinde bu sorun çözülür
Bende aynı hataya düştüm ve böyle bişey olcağını bilmiyodum ne yapabilirim bana yardım et paramın bu şekilde gitmesini istemiyorum
Bilgi yüklü yazınız için çok teşekkür ederim.
Bende domaini aldıktan sonra okudum. bıtcoın.com alan adını aldım . Aklımda herhangi bir proje yok yatırımlık aldım.
Bilgi yüklü yazınız için çok teşekkür ederim.
Bende domaini aldıktan sonra okudum. bıtcoın.com alan adını aldım . Aklımda herhangi bir proje yok yatırımlık aldım. Sizce önümüzdeki yıllarda bu domainden bir şey çıkar mı.
“Eğer bir Türk, alan adı yapısını icat etseydi o zaman Ş,Ç,Ö,Ğ,Ü,İ gibi Türkçe alfabeden harfler kullanabileceğimize inanıyorum” bu yazinizda i harfinin türkçe karakter kategorisine almışsınız. yurt dışında ve turkiyede i harfli domainler kullanımda ve ben erişebiliyorum.
Büyük olan “İ” ile küçük olan “i” arasındaki farkı unutuyorsun. Bu yazıda yazar “i” harfini Türkçe karakter kategorisine almamış. “İ” harfini Türkçe karakter kategorisine almış. Zaten örneklendirmesinden de anlaşılıyor Türkçe karakterli domain alacaksanız hem büyük harfle olanı hem küçük harfle olanı almak zorundasınız yoksa başka siteye yönlendirme yapar şeklinde açıklamış. şamlıoğlunda ı kayboluyor ama ŞAMLIOĞLUNDA I kaybolmuyor. Türkçedeki büyük İ ile küçük i arasındaki farkı bu şekilde anlayabilirsin. Umarım doğru anlatabilmişimdir. Yanlışım varsa affola..
Bilgilendirici yazı için teşekkür ederim. Aklımda acaba diye bir soru vardı artık yok.
Baştan aşağı zırva. “Bununla da bitmiyor”, “Bununla hiç bitmedi”… Çok güldüm kral. Harika bir mizah yeteneği.
“Büyük harflerle farklı, küçük harflerle farklı. O yüzden iki domain almanız gerekiyor. Bununla da bitmiyor..” jknasdjnasdnjasdasd
Güzel yazı
Yazı haklı baştan sona güzel bir bilgilendirme, ICANN,MySQL,Cpanel,Google+,Gmail gibi firmalar Türkçe karakter olarak bildiğimiz Latin ve Türevi yazı stillerini tam olarak 2025 yılına kadar %100 entegre edileceği ile ilgili bir makale okudum, zira şuan Google,Yandex,Alexa arama motoru optimizasyonunda tam olarak destekliyor.
Zira mail konusuna gelirsek sitenize mail atılacak iyibir sayfa tasarlayın olsun bitsin.
Eline sağlık, güzel içerik olmuş. Bende yeni fark ettim böyle bir şey olduğunu bir araştırayım dedim iyi ki de araştırmışım sonrasında bir sürü sorunla uğraşmama engel oldu.