Twitter’ın paylaştığınız Tweetler için istatistik tuttuğunu biliyor muydunuz? Aslında uzun bir süredir Twitter üzerinde istatistik aracı var. Ancak Twitter bu aracı, şimdiye kadar reklam verenlerine kullandırıyordu. Elbette ki Twitter’da reklam vermek maliyetli bir iş…
Bir süredir Twitter, istatistiklerini açıp, kapatıyordu. Ne zaman açacak? Son kullanıcıya bu istatistik hizmetini sunacak mı? Diye merak ediyorduk…
Sonunda biz kullanıcılar için de, Twitter istatistikleri açıldı!
Facebook sayfa sahiplerinin, İstatistik sekmesinden paylaşımlarının kaç kişiye eriştiği, ne kadar takipçi toplandıkları ve demografik bilgileri görebildikleri gibi, Twitter üzerinde de ücretsiz olarak bir takım istatistikleri görebiliyoruz.
Geçtiğimiz aylarda birkaç defa istatistik hizmetini açmışlardı. Ama ne heyecan yapmıştık değil mi? Tabi pek fazla uzun sürmedi ve kapattı… Demek ki bunlar birer ön çalışmaydı…
Şimdi Twitter, istatistiklerini üç ana kategori altında bizlere sunuyor. Üstelik reklam vermenize ya da firma olmanıza gerek yok!
Türkçe dil desteği ile sunulan istatistik sistemi sayesinde Twitter hesabı olan herkes, paylaşmış oldukları Tweet’lerinin kaç kişi tarafından görüntülendiğini, etkileşim sayılarını ve etkileşim oranlarını görebiliyor.
Facebook istatistikleri ile kıyasladığımız zaman gayet iyi bir şekilde data verdiğini görebilirsiniz. Bunun dışında takipçi artışı, Tweet’lerin etkileri, ReTweet ve Favori sayıları, ilgi alanlarınız gibi birçok istatistiğe ulaşabiliyorsunuz.
Twitter İstatistiklerinizi Görmek İçin
Tarayıcınız ile analytics.twitter.com adresine girmeniz gerekiyor. Bu adres üzerinde üç bölüm halinde Tweet istatistiklerinize erişebiliyorsunuz. Özellikle bu istatistikler markalar, marka danışmanları veya sosyal medya yöneticileri için bulunmaz bir nimet!
Twitter’dayız ama bize ne kazandırdı? Sorusuna da güzel bir yanıt bulabilirsiniz…
İstatistikler içerisinde paylaşmış olduğunuz Tweetlerin, erişim rakamlarını görmekteyiz. Üst kısımda bir grafik üzerinde son 28 günlük Tweetlerin kaç kez görüntülendiği gösteriliyor.
Tweetleriniz, son 28 gün içinde 371.100 kez görüntülendi.
Bu, önceki 28 günlük döneme göre %16,1 daha az görüntülenme demektir
Günlük olarak izlenim rakamlarınızı grafik üzerinde net bir şekilde görebiliyorsunuz. Grafiğin sağında ise bir önceki döneme göre Tweet artışı veya düşüş oranını da bize söyleyebiliyor.
Bugün, şimdiye kadar Tweetleriniz 3226 kez görüntülendi. Bu, 28 günlük ortalaması 13,3 bin olan günlük görüntülenme sayısından daha düşüktür.
Bu grafik sayesinde önceki dönemleriniz ile ilgili olarak kıyaslamalar yapabilir, uyguladığınız stratejilerin ne kadar başarılı olduğunu görebilirsiniz.
Tweetler menüsü grafiğin hemen altında:
“Tweetler”, “Tweetler ve yanıtlar” ve “Sponsorlu” olarak üç bölüm halinde paylaştığınız Tweetleri görmekteyiz. Bu Tweetlerin hemen sağında ise “İzlenimler”, “Etkileşimler” ve “Etkileşim oranı” olarak üç ayrı sütunda istatistikleri görüyoruz.
Tweetler sekmesi; paylaşmış olduğunu Tweetleri gösteriyor. Paylaştığınız tüm Tweetleri yeniden eskiye doğru görebiliyoruz.
Tweetler ve yanıtlar sekmesi; cevaplarınızı da içeriyor. Yani bir kişiye @mention olarak cevap verirseniz bu Tweetlerin de istatistiklerini görebiliyorsunuz.
Sponsorlu sekmesi; eğer Twitter’da reklam veriyorsanız reklamlı Tweetlerinizi gösteriyor. Kaç takipçi geldi, kaç etkileşim aldınız gibi rakamlar yer alıyor.
Bu üç bölümde de bir Tweet’i tıkladığınız zaman yeni bir sekmede ayrıntıları ile etkileşim rakamlarını rahatlıkla görebiliyoruz. Tweet ön izlemesi solda, istatistikleri sağa yerleştirilmiş olarak izlenim rakamları, retweet, favori, bağlantı tıklamaları ve diğer tüm rakamlara yer veriliyor.
Ayrıca sağ kısımda “Etkileşim Oranı”, “Bağlantı Tıklamaları”, “Retweetler”, “Favoriler” ve “Yanıtlar” grafiklerini görüyoruz. Tarih bazlı çubuk grafikler halinde hesap hareketlerinizin grafikleri görüntüleniyor.
Sağdaki sütunlar üzerinde gördüğümüz üç bölüm de…
İzlenimler sütunu; Tweet’inizi kaç kişinin gördüğü gösteriliyor. Bu kısımda online kullanıcıların baz alındığını rahatlıkla söyleyebilirim. Kısacası, Tweet kimlerin önüne gerçekten de düştüyse bu rakamı belirtiyor. Yoksa sizin 15 bin takipçiniz var, paylaştığınız Tweet 15.000 kez izlenim yaptı diye saçma sapan bir yalan yok!
Etkileşimler sütunu; kullanıcıların etkileşimlerinin toplamı yer alıyor. Bu bölümde RT, Fav ve cevapların yanı sıra, kullanıcıların etkilet, bağlantı, avatar, profil tıklamaları ve Tweet genişletme tıklamaları da dahil edilmiş. Kısacası tüm etkileşimi görebiliyoruz.
Etkileşim oranı sütunu; etkileşim sayısının (tıklamalar, retweetlemeler, yanıtlamalar, takip etmeler ve favorilere eklemeler), toplam görüntülenme sayısıyla bölünmesi ile elde edilen oranı veriyor.
Bu istatistikler ile Tweet analizlerini hele ki markalar için rahatlıkla çıkartıp raporlama yapabilirsiniz!
Gelelim Takipçiler Menüsüne!
Bu bölümde 2012 yılından itibaren bugüne kadar takipçi sayınızın artış grafiği bizi karşılıyor. Hemen alt kısmında ise “Benzersiz İlgi Alanları” başlığı ile ilgi alanlarınızı listeliyor.
Paylaşmış olduğunuz Tweetlerden, tıklamalarınız ve takip ettiğiniz hesaplara kadar birçok data birleştirilerek ilgi alanlarınıza benzersiz olarak yer verilmiş. Benzersiz İlgi Alanları‘nın hemen altında ise genişletilmiş olarak yine bu ilgi alanlarınızı yüzdelik dilimler halinde görebiliyorsunuz.
Ayrıca konum bilgileri de unutulmamış. Ülke ve şehir dağılımı olarak konum bilgilerini de görebiliyoruz. En sağda ise, takipçilerinizin cinsiyet dağılımlarına bir çubuk üzerinde yüzdelik dilimler olarak yer verilmiş. Alt kısmına dikkat ederseniz, takipçilerinizin en çok hangi hesapları takip ettiklerini de görebiliyoruz.
Twitter Kartları Menüsü
Son bölümde Twitter Kartları bulunuyor. Twitter Kart kullanan yayıncılar ve markalar için detaylı istatistiklerini ve performanslarını bu bölüm üzerinden ölçebilirler. Ben de Web sayfam için Twitter Cards kullanıyorum. Ancak bu bölüme eklemek için sanırım developer hesabınız üzerinden onaylamanız ve hesabınıza eklemeniz gerekiyor. Aksi takdirde bir WordPress eklentisi olarak kullanıyorsanız istatistikleri göremeyeceksiniz.
Twitter Kartları istatistiklerinde Bağlantı Tıklamaları, Yükleme Girişimleri, ReTweetler başlıkları altında ayrıntılı olarak istatistiklere ulaşılabiliyor. Son kullanıcı için kullanılmasa bile markalar, web siteleri, bloglar ve benzeri sistemler için Anlık görüntü, Zaman içinde değişim, Kart tipleri, Bağlantılar, Etkileyenler, Tweetler ve Kaynaklar olarak ayrıntılı istatistikleri görmek mümkün!
Twitter istatistiklerine ücretsiz olarak analytics.twitter.com adresinden ulaşabilirsiniz. Artık benim 100.000 takipçim var, Tweet atınca 100.000 kişiye ulaşıyor yalanını tarihe gömülüyor. Şimdi istatistik zamanı!
Güzel bir uygulama olmuş fakat kimlerin görüntüledigini neden göremiyoruz
Android de bu sayfaya girmiyor.. bilen varmi
Peki bizim kendi sayfamıza veya tweetleeimize bakmamız da sayılıyor mu, istatiklerde bizde varmıyız yani
İstatistikleri dediğimde aşağıdaki uyarı geliyor.
Bu konuyu nasıl çözer istatistiklerimi nasıl görürüm.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
İstatistikler @keytarim Reklamlar’a Git
Erişim devre dışı bırakıldı
Hesabınızın Sponsorlu Ürünlerle ilgili ilkelerimizle uyumlu olmadığını belirledik ve Twitter Reklamları hesabınıza erişimi devre dışı bıraktık. Lütfen artık Twitter’da reklam veremeyeceğinizi ve yeni reklam hesapları açamayacağınızı unutmayın.
Destek ekibimize ulaşın.
Başka bir hesap yönet.