Uygun Fiyata Yurt Dışı Tatili Mümkün mü?

Artan döviz kurları sebebiyle yurt dışı gezilerinin imkansız hale geldiğini mi düşünüyorsunuz? Aslında çok uygun fiyatlara yurt dışı tatili yapmanız hala mümkün. Bu yazımızda çeşitli uygulamaları kullanarak ve seyahat ipuçlarını uygulayarak nasıl ucuz yurt dışı tatili yapabileceğinizi anlatacağım.

Ucuz seyahat planlamanın ilk adımı gideceğiniz ülkeyi seçmekle başlar. Artan döviz kurlarının yanı sıra özellikle Avrupa ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı Schengen vizesi ücreti de tatil bütçelerini şişirmeye yetiyor. Ucuz seyahat için vize ücreti ödemeyeceğiniz ülkeleri seçerseniz, tahmin ettiğinizden çok daha uygun fiyatlara yurt dışı seyahati gerçekleştirebilirsiniz.

Üstelik bu vizesiz ülkelerin bazılarının para birimi Türk Lirasından çok daha değersiz.  Haliyle hem vizesiz seyahat etmiş olursunuz; hem de Türk Lirasının daha değerli olduğu ülkelerde harcama yapmış olursunuz.

Uygun Fiyatlara Yurt Dışı Tatili Yapabileceğiniz Ülkeler

Arnavutluk

  • Para Birimi: Leke (LEK)
  • 1 TL: 17 LEK (Mayıs 2019)
  • Başkent: Tiran

Gezilecek Yerler: Tiran, Sarande, İşkodra, Berat, Akçahisar (Kruje), Elbasan, Avlonya (Vlore), Durres, Dajti Dağı, Rinia Parkı, Llogara Ulusal Parkı, Vlore Limanı

Uzun bir süre boyunca turistik anlamında keşfedilmeyen Arnavutluk, yükselen turizmin yıldızlarından biri ve hala çok düşük bir bütçeyle tatil yapabileceğiniz ülkelerden biri. Huzurlu ve ucuz bir seyahat için Arnavutluk’un ilk tercihiniz olabilir.

Zengin tarihi, eşsiz doğası ve birbirinden güzel plajlarıyla Arnavutluk, Balkanların en güzel ülkelerinden biri. Üstelik Arnavutlar oldukça sevecen ve yardımsever; Osmanlı etkilerinin de hala görülebildiği Arnavutluk, geniş çaplı bir Balkanlar turu ile beraber de düşünülebilir.

Yaklaşık 1,5 saat gibi kısa bir sürede ülkenin başkenti Tiran’a uçakla ulaşabilirsiniz. Güney Avrupa’da yer alan ülke; Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve Makedonya gibi ülkelerle komşu. Sınır ülkelerinden Karadağ, Sırbistan ve Makedonya’nın da vizesiz olduğu düşünülürse, Arnavutluk’a bu ülkelerden de ulaşabilirsiniz.

Ermenistan

  • Para Birimi: Ermenistan dramı
  • 1 TL = 78.246140 AMD
  • Başkent:Erivan

Gezilecek Yerler: Geğard Manastırı, Sevan Gölü, Hor Virap Kilisesi, Tatev Manastırı, Noravank, Garni Tapınağı, Matenadaran, Cumhuriyet Meydanı, Hağpat Manastırı, Alagöz Dağı, Zvartnots Katedrali, Sanahin Manastırı

Gürcistan, Azerbeycan, İran ve Türkiye ile sınır komşusu olan Ermenistan, sadece başkenti Erivan ile değil tüm coğrafyası ile de büyülüyor.

Türk vatandaşları Ermenistan için vizeye tabiidir. Fakat sınır kapılarında da vize almak mümkündür. Ucuz bir seyahat için Ermenistan vizesi almaya kesinlikle değecektir.

Ermenistan UNESCO Miras Listesi’ndeki tarihi eserleri ve doğal güzellikleri kadar zengin yemek kültürüyle de Türk turistleri cezbediyor. Ermenistan’ın geleneksel lezzetlerinden Borscht çorbasını ve Harisa’yı denemeden Ermenistan’a dönmeyin. Üstelik Türk mutfağının da içli köfte ve dolma gibi vazgeçilmez lezzetlerini de Ermenistan’da bulabilirsiniz.

Gürcistan

  • Para Birimi: Gürcistan Larisi
  • 1 TL: 0,45 Gürcistan Larisi
  • Başkent: Tiflis

Gezilecek Yerler: Tiflis, Batum, Narikala Kalesi, Sameba Katedrali, Uplistsikhe Harabeleri, Svetitshoveli Katedrali, Kaplumbağa Gölü, Katshi Dikiti

Bir başka sınır komşumuz daha. Üstelik vizesiz olmasının yanı sıra pasaporta dahi ihtiyaç duyulmuyor; yeni kimlik kartlarınızla da Gürcistan’a giriş yapabilirsiniz. Yakınlığı, ucuzluğu ve vizesiz oluşuyla bir an önce Gürcistan’ı ziyaret etmelisiniz.

Karadeniz kıyısındaki Gürcistan, antik çağlardan beri bilinen dünyada önemli bir role sahip olmuş. Günümüzde de Güney Kafkasya’daki yükselen turizminin önemli figürlerinden biri. Karadeniz’e bakan sahil şeridi, doğal güzellikleri, kış sporlarının yapılabildiği dağları ve kültürel zenginlikleri ile Gürcistan mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülkelerden biri.

Ukrayna

  • Para Birimi: Ukrayna Grivnası
  • 1 TL: 4,29 Ukrayna Grivnası
  • Başkent: Kiev

Gezilecek Yerler: Liev, Kiev, Odessa, Kharkiv, Lutsk

Sadece yeni kimlik kartımızla giriş yapabildiğimiz bir ülke daha: Ukrayna. Huzurlu ve yeşil şehirleri, Karadeniz kıyısındaki plajları, Sovyetlerden kalma mimari yapıları ve tarihi eserleri ile Ukrayna, Ortodoks-Slav coğrafyasının mutlaka keşfedilmesi gereken zenginliklerine ev sahipliği yapıyor.

Makedonya

  • Para Birimi: Makedon Denarı
  • 1 TL: 9,10 Makedonya Dinarı
  • Başkent: Üsküp

Gezilecek Yerler: Üsküp, Ohrid, Bitola, Matka Kanyonu, Vodno Dağı, Mavrova Millî Parkı

Bu sene ismi değişen Makedonya artık Kuzey Makedonya ismiyle misafirleri karşılıyor. İsmi değişmiş olsa da Makedonya’nın güzelliği hep baki. İster Üsküp’teki Matka Kanyonu’nda manzaranın tadını çıkarın ister de Ohrid Gölü kenarında günü bitirin, Makedonya’nın güzellikleri sizi büyüleyecek. Bütün bunların yanı sıra Makedonya seyahati oldukça bütçe dostu ve Makedonya Türk vatandaşlarından vize talep etmiyor. Eğer geniş çaplı bir Balkanlar seyahati düşünüyorsanız, Makedonya ilk adımınız olabilir.

Macaristan

  • Para Birimi: Macar Forinti
  • 1 TRY = 47.943 HUF
  • Başkent: Budapeşte

Gezilecek Yerler: Budapeşte, Eğri Kalesi, Bükk Milli Parkı

Macaristan’ın başkenti Budapeşte, dünyanın en turistik şehirlerinden biri. Kesinlikle bu unvanı da hak ediyor çünkü Tuna kenarındaki şehir Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olarak da aklınıza kazınacak. Şehrin ismi, şehirde Tuna Nehri’nin ikiye ayırdığı iki bölgeden geliyor: Buda ve Peşte bölgeleri.

Uzun bir dönem Osmanlı egemenliğinde kalan Macaristan, Osmanlı’dan izler de taşıyor. İkinci Dünya Savaşı’nda da zarar gören şehir Budapeşte, tarihin her adımına tanık olan bir yer olduğunu tekrar tekrar kanıtlamayı başarıyor. Tarihin izlerini Budapeşte’nin etkileyici manzaraları eşliğinde takip edebilirsiniz.

Tayland

  • Para Birimi: Tayland Bahtı
  • 1 TL: 5.21
  • Başkent: Bangkok

Gezilecek Yerler: Phi Phi Adaları, Patong, Bangkok, Pattaya, Chiengmai

Son dönemlerde Türk turistlerin de daha çok ziyaret etmeye başladığı Tayland, Güneydoğu Asya’da bulunan bir ülke. Kapıda vize uygulamasının geçerli olduğu Tayland, Bangkok,  Koh Phi Phi, Pattaya, Phuket gibi turistik noktaların yanı sıra gece hayatı, plajları, dalış noktaları ve Budist tapınaklarıyla ün kazanmış durumda.

İran

  • Para Birimi: İran Riyali
  • 1 TL: 18.31
  • Başkent: Tahran

Gezilecek Yerler: İsfahan, Terbiz, Şiraz, Tahran,  Demavent Dağı, Pasargad, Fin Bahçesi, Lut Çölü, Dizin, Persepolis, Taht-ı Süleyman, Alamût Kalesi

Dünyadaki en eski uygarlıklarından biri olan İran, ucuz seyahat için ilk tercihlerinizden biri olması. Türkiye’ye yakın konumu ve Türk vatandaşlarından vize talep etmemesinden dolayı da İran, sıklıkla ziyaret edilen ülkelerden biri. Plato ve dağlardan oluşan coğrafyası ve zengin tarihi mirasını keşfetmek için İran’da günler, haftalar hatta aylar geçirseniz yetmeyebilir.

Kırgızistan

  • Para Birimi: Kırgızistan Somu
  • 1 TL: 11.38
  • Başkent: Bişkek

Gezilecek Yerler: Bişkek, Issık Göl, Son Göl, Burana kulesi, Ala-Arça Milli Parkı, Taş Rabat Kervansarayı, Süleyman Dağı, Sarı-çelek Gölü, Torugart Geçiti, Teskey Ala dağları, Engilçek buzulu, Küngöy Ala dağları, Köl-Suu Gölü, Koşoy Korgon

Türklerin ilk vatanı Orta Asya! Kırgızistan’ın bozkırlarında keşfe çıkmak ve eski Türk adetlerini deneyimlemek için Kırgızistan’a mutlaka gitmelisiniz. Üstelik Kırgızistan, Türk vatandaşlarından vize talep etmiyor. Uygun bir seyahat için Kırgızistan uçak biletinizi araştırmaya hemen başlayın. Özellikle temmuz ayında giderseniz Kırgızistan’ın geleneksel Atçılık ve Okçuluk Festivalleri’ne katılabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

  • Para Birimi: Türk Lirası
  • Başkent: Lefkoşa

Gezilecek Yerler: Lefkoşa, Girne, Karpaz Milli Parkı, Güzelyurt, Bellabais Manastırı, St. Hilarion Kalesi, Maviköşk, Soli Bazilikası, Vouni Sarayı, Gazimağusa, Othello Kalesi

Yurt dışı gibi ama değil; fakat çok daha ucuz ve sakin. Yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, hem doğası hem de tarihiyle etkileyen yerlerden biri. Hem huzurlu bir tatil yapabileceğiniz hem de tarihte bir yolculuğa çıkacağınız Kıbrıs, herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri. Elbette vize de istenmiyor.

Rusya

  • Para Birimi: Rus Rublesi
  • 1 TL: 0,095
  • Başkent: Moskova

Gezilecek Yerler: Moskova, St. Petersburg, Baykal Gölü, Elbruz Dağı, Kiji Adası, Kazan Kremlini, Ladoga Gölü

Hep Rus turistler Türkiye’ye gelecek diye bir kural yok; bu yaz da sizi Rusya’ya alalım. Her ne kadar 2016’dan beri Türk vatandaşlarından vize talep ediyor olsa da, Rusya yine de bu vize için uğraşmaya değecek ülkelerden biri. Üstelik hala nispeten ucuz yurt dışı lokasyonlardan biri.

Yaz mevsiminde sizi Rusya’ya çekecek bir etken daha var: St. Petersburg’ta Beyaz Geceler Festivali. Haziran ayında gerçekleşen festival, adını ay boyunca güneşin tamamen batmayarak şehrin hep aydınlık kalmasını sağlamasından alıyor. Bu müthiş olaya tanık olmak, Dostoyevski’nin şehrinde gezmek için mutlaka St. Petersburg’a gitmelisiniz.

Rusya’ya gelmişken başkent Moskova’yı görmeden de olmaz. Kremlin Sarayı’ndan Lenin Mozolesine, Kızıl Meydan’dan Aziz Vasil Katedrali’ne Moskova’daki her mimari yapı ülkenin etkileyici tarihinin bir simgesi.

Ucuz Yurt Dışı Tatili Önerileri

Ucuz yurt dışı tatili planlamanın ikinci adımı ise seyahat önerilerini takip etmek. Gideceğiniz ülkeyle ilgili önceden bilgi alırsanız seyahatinizi daha uygun bir bütçeyle planlamanız mümkün.

Ucuz seyahat kavramı sadece seyahat planlamayla da kalmıyor; seyahat sırasında uygulayacağınız küçük önlemlerle de bütçenizi şişirmeden yurt dışı seyahati yapmanız mümkün. Üstelik hem seyahatinizi planlarken hem de seyahat sırasında kullanabileceğiniz birçok uygulama var. İşte sizin için önerilerimiz:

Seyahat Öncesinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

1. Eğer 10 yıllık pasaport alırsanız en azından uzun bir süre daha pasaport ücreti ödemek zorunda kalmazsınız ve tatillerinizden önce acele bir şekilde pasaport yenilemekle uğraşmazsınız.

2. Özellikle kış aylarını ve okulların açıldığı eylül ekim aylarını tercih ederseniz, turist kalabalığına girmeden ve yüksek fiyatlarla karşılaşmadan daha uygun fiyatlara yurt dışı tatil düzenleyebilirsiniz. Bu dönemde hem biletler hem de otel rezervasyonları daha uygun fiyatlara gelebilir.

3. Uygun fiyatlara uçak bileti almak için biraz daha esnek bir programa sahip olmak gerekiyor. Uçak biletlerinizi sabahın erken saatlerine veya gece geç saatlere denk gelecek şekilde alırsanız bütçenize uygun fiyatlara bilet satın alabilirsiniz. Benzer şekilde hafta içi biletleri de hafta sonu biletlerine göre çok daha uygun fiyatlı oluyor.

Bütçenize en uygun bilet fiyatlarını bulmak için obilet.com uçak bileti uygulamasını kullanabilirsiniz. Hem otobüs hem de uçak biletleri için bütçenize ve seyahat planınıza en uygun biletleri obilet.com’da bulabilir; güvenli ve hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz.

Bilet fiyatlarını takip etmeniz de işe yarayacaktır. İstediğiniz destinasyona uygun olacak şekilde değişen bilet fiyatlarını önceden belli bir süre incelemeniz uygun fiyatlara bilet almanız için yararlı olabilir.

Tren veya otobüsle ucuz Balkan şehirlerine gidip buradan düşük maliyetli havayolu şirketlerinden birini kullanarak Avrupa’nın veya dünyanın bir başka köşesine uçmayı da tercih edebilirsiniz. Böylece birden fazla ülkeyi çok daha uygun fiyatlarla keşfetmiş olursunuz. Fakat bu öneriyi planlamadan önce, gideceğiniz ülkelerin vize politikalarına dikkat etmeyi unutmayın.

4. Gittiğiniz şehirde bulunduğunuz dönemdeki ücretsiz etkinlikleri önceden araştırırsanız, para harcamadan konser ve sergi gibi etkinliklere katılabilirsiniz.

Üstelik şehirde tamamen ücretsiz bir şekilde gezebileceğiniz parklar ve bahçeler de olabilir. Bazı özel günlerde müzeler ve sanat galerileri de tamamen ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

5. Bir hafta sonu seyahati gibi kısa süreli tatiller planlamak da bütçenizi sarsmayacaktır. Ülkenize yakın veya komşu ülkelere giderseniz minimum yol masrafıyla seyahat edebilirsiniz.

6. Seyahatinize çıkmadan önce seyahat bloglarını ve sosyal medya hesaplarını araştırırsanız seyahat edeceğiniz şehirdeki mevcut hava durumunu, güncel fiyatları ve şehirle ilgili önemli ipuçlarını öğrenebilirsiniz.

7. Otel seçiminde erken rezervasyon imkanlarından mutlaka yararlanmalısınız. Böylece şehrin en güzel otellerinde çok daha uygun fiyatlara konaklayabilirsiniz.

Turistik şehirlerde otel fiyatları her daim yüksek olabilir; buna çözüm olarak pansiyon, hostel ve apart otelleri tercih edebilirsiniz. Eğer kalabalık bir arkadaş grubuyla gidiyorsanız, airbnb uygulamasından ev kiralayarak ev kirasını bölüşebilirsiniz.

Eğer tüm bu konaklama seçenekleri yine de bütçenizi zorlayacaksa onun yerine her daim kullanabileceğiniz kamp ekipmanlarına yatırım yaparak gittiğiniz ülkede uygun fiyatlara -hatta bazen bedavaya- kamp yapabilirsiniz.

Tamamen ücretsiz bir seçenek arıyorsanız, Couchsurfing ideal bir uygulama. Uygulamaya üye olarak dünyanın dört bir yanında sizi büyük bir misafirperverlikle ağırlayacak insanların evlerinde konaklayabilirsiniz.

8. Cep telefonu operatörünüzle anlaşın veya gittiğiniz ülkedeki kullan-at sim kartlarını mutlaka araştırın. Böylece çok daha uygun fiyatlara gittiğiniz her ülkede internet paketi kullanabilirsiniz ve döndüğünüzde yüklü telefon faturaları ile karşılaşmazsınız.

9. Bütçenize orantılı olacak şekilde seyahat için her ay para biriktirmeye şimdiden başlayın.  

10. Ucuz seyahat etmenin bir yolu da konaklama ücreti ödemeden gönüllü işler yaparak bir şehirde kalmak. Üstelik bu yolla bir tatilden çok daha uzun bir süre istediğiniz şehirde konaklayabilirsiniz. Yabancı dil öğretiminden, organik tarım çiftliklerinde çalışmaktan evcil hayvan bakıcılığı yapmaya kadar çok çeşitli gönüllü işlerde çalışabilirsiniz. Size en uygun gönüllü işleri bulmak için workaway, housesitting ve wwoof’u inceleyebilirsiniz.

Seyahat Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

1. Seyahatiniz sırasında en büyük yardımcınız süpermarketler olacaktır. Marketlerin soğuk reyon bölümlerindeki sandviçlere mutlaka göz atın. Bazı ülkelerdeki ucuzcu marketler hayat kurtarabilir.

Yemek marketlerinde de uygun fiyatlara birbirinden lezzetli yemekler yiyebilirsiniz.

Ayrıca birçok Avrupa ülkesinde çeşme sularının içilebildiğini aklınızdan çıkarmayın. Tek yapmanız gereken yanınıza bir su termosu almak, böylece her gün farklı bir pet şişe suya para ödemek zorunda kalmazsınız.

Yanınıza kuruyemiş ve bisküvi gibi çeşitli atıştırmalıklar alırsanız hiç para harcamadan ve gezerken enerjinizi toplayacak besinler tüketmiş olursunuz.

Birçok ülkede sokak yemeklerinin çok daha uygun fiyatlara sahip olduğunu unutmayın.

2. Bagaj parası ödememek ve seyahatlerinizde kilolarca yük taşımamak için yükünüzü azaltmayı düşünebilirsiniz. Seyahat tipi bir sırt çantası alırsanız, hem eşyalarınızı daha kolay taşırsınız hem de sadece seyahat sırasında gerçekten ihtiyacınız olacak eşyalarınızı toparlamış olursunuz.

3. Eğer bir arkadaş grubunuzla beraber giderseniz masrafların paylaşılması herkesin bütçesini rahatlatacaktır. Hem konaklamada hem yemek masraflarında hep beraber hareket etmek çok daha uygun fiyatlara bulunduğunuz şehri keşfedebilirsiniz.

4.  Eğer seyahatiniz sırasında alışveriş yapmak istiyorsanız bit pazarları ve ikinci el dükkanlarını inceleyebilirsiniz. Çok daha uygun fiyatlara oldukça kaliteli ürünleri burada bulabilirsiniz.

5. Her kafe ve restoranda ücretsiz wi-fi bulmanız mümkün olmayabilir. Fakat özellikle Avrupa’daki kütüphanelerde ücretsiz wi-fi imkanı bulabileceğinizi unutmayın.

6. Şehri yürüyerek keşfetmek yol masraflarını azaltmak için ideal bir yol olabilir. Özellikle küçük şehirlerde şehri daha iyi keşfedebilmenin yolu bol bol yürümekten geçiyor.

Eğer daha uzun yollara çıkıyorsanız, blablacar uygulamasını kullanabilirsiniz. Blablacar ile gitmek istediğiniz şehre gidecek olan ülkede yaşayan insanlarla beraber seyahat edebilirsiniz. Böylece hem ülkede yaşayanlarla tanışmış olursunuz hem de çok uygun fiyatlara güvenli bir şekilde seyahat etmiş olursunuz. Hem de özel araçla, daha ne olsun!

Araba kiralama da yolculuk masraflarını kısmanız için ideal bir seçenek olabilir; özellikle de kalabalık bir arkadaş grubuyla beraber seyahat ediyorsanız.

7. Bazı ülkelerde pazarlık yapmak alışverişin doğal bir parçası. Haliyle, satın almak istediğiniz eşya için mutlaka mücadele edin! İlk başta size söylenen fiyattan çok daha uyguna alabileceğinize eminiz.

8. Ziyaretçi Kartları veya Programlarına göz atmayı da unutmayın. Kimi zaman ulaşım ve müze ziyaretleri için bu tür kartlar almanız daha uygun fiyatlarla tüm şehri keşfetmenizi sağlayabilir.

Fakat bu kartların turistik programlar olduğunu ve kimi zaman oldukça yüksek fiyatlı olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Masraflarınızı önceden hesaplarsanız, bütçenize ve planınıza uygun kartı bulabilirsiniz. Eğer bulamazsanız da kendinizi  almak zorunda hissetmeyin.

“Uygun Fiyata Yurt Dışı Tatili Mümkün mü?” üzerine bir yorum

Yorum yapın