Bu cümleyi yüzlerce kez duymuşumdur! Hatta kardeşim bile bu lafı diline dolamış bir şekilde, bilgisayarına antivirüs kurmadan kullanıyor! Sizce? Acaba Antivirüs firmaları önce virüs yazıp, sonra piyasaya sürüp, milyonlarca dolar zarar verdikten sonra insanlara anti-virüs mü satıyorlar?
Tam bir hurafe!
Bir virüs bilgisayarlara dağıldığı zaman, ilk olarak antivirüs şirketleri bu işe el atarlar! Hemen virüsü incelemeye başlarlar. Reverse-engineering denilen bir yöntemle virüs incelenir ve ardından analiz edilir. Analiz sonuçlarına göre virüsün neler yaptığı, nasıl davrandığını, nasıl kendini kopyaladığı, ne zararlar verdiğini raporlayarak yazılımcılarına bu virüsle nasıl başa çıkabilecekleri anlatılır.
Ardından da antivirüs yazılımlarına bu virüsün imzası (her virüsün bir imzası vardır) aktarılır ve antivirüs yazılımlarına güncelleme yapılır. Antivirüsü kullanan tüketiciler de bu güncellemeleri alarak, virüse karşı sistemlerini korumaya başlarlar.
Bu hurafe nereden çıkıyor?
Bu hurafeye inanların en büyük dayanakları “antivirüs firmaları virüsler olmazsa aç kalırlar.” Doğru haklısınız virüsler oldukça antivirüs firmaları da olacak. Neymiş efendim onlar önce virüsü yazıyor, piyasaya yayıyor, daha sonra da temizlenmesini ve korumasını çıkartarak insanlara antivirüs yazılımları satıyorlar.
Bazı aşırı zeki arkadaşların ardı arkası kesilmez hayal gücüne akıl sır erdiremiyorum! Eğer bu teori, bu hurafe doğru olsaydı şu teorinin de doğru olması gerekmez miydi?
Bu teoriye göre,
MyDoom virüsü çıktığı zamanı hatırlayalım…
Virüsü bir antivirüs şirketi yazıp, ortaya atsaydı. Ertesi gün çıkıp, “bu virüsü sadece bizim antivirüsümüz temizliyor! Gelin bizim antivirüs yazılımımızı satın alın”, “bizim antivirüsümüzü kullananlara bu virüs hiç bulaşmadı” diye bas bas bağırıp reklam yapması gerekiyordu!
Neden mi?
Eğer hemen ortaya çıkıp, bu virüsü temizlediklerini açıklamazlarsa rakipleri bu virüsü tespit ederek kısa bir süre içerisinde virüse karşı bir güncelleme yayınlayabilirler! Peki sonra? Adam virüsü yazdı ama koruması rakiplerinde de var? Aradan bir süreç geçmeden hemen ilacını yayınlamazlarsa bir işe yaramazdı yaptıkları?
Doğal olarak bir virüs üretildikten sonra bir ay kadar piyasaya zarar vermesini beklemek, aynı zamanda diğer antivirüs firmalarının da bu virüsü keşfedip, korumaya başlamalarını sağlar…
Peki ne yapacaklar? Virüsü ortaya çıkartır çıkartmaz korumasını da kendi yazılımlarına eklemek zorundalar. Doğal olarak sormazlar mı? Lan virüs daha yeni keşfedildi. Sen ne zaman keşfettin de, bu virüsü tespit ettin de, koruma sağlıyorsun?
Bu hurafeyi çıkaran kimler biliyor musunuz?
Zeki ve son kullanıcıları tuzağına düşürmek isteyen, para ve şöhret peşinde koşan siyah şapkalı hackerlardan, ileri düzey yazılım bilgisine sahip, para kazanmak isteyenler kötü niyetli kişilerden başkası değil!
Onlar bu hurafeyi ortaya çıkarıyor ki, insanlar antivirüs firmalarına güvenmesin! Kardeşim gibi antivirüslere bok atıp, bilgisayarlarına antivirüs koruması almasınlar diye…
Sonuç mu?
Bu hurafeye inanan yüz binlerce sazan, cahil arkadaş bu hackerların kurbanı oluyor!
Güvenlik firmaları zaten fazlasıyla para kazanıyorlar!
Fazlası ile rekabet içerisindeler, fazlası ile virüs piyasada var. Neden bununla uğraşsınlar ki?
Madem yaptılar, o zaman virüsler için acele acele Removal Tools çıkarıp neden ücretsiz dağıtsınlar ki?
Hadi bunu geçtik…
Bir de şu noktadan olaya bakalım!
Size desem ki, polisler hırsızlık öğretiyor! Önce hırsız yetiştiriyorlar, sonra da gidip yakalıyorlar. İnanır mıydınız?
Peki ya antivirüs firmalarında çalışanlar?
Ben Trend Micro’da çalışıyor olsam, bana firmadan virüs yazdırıyor olsalar ve bir sebepten dolayı da işten çıkarılmış olsam! Sizce gidip bir gazete röportaj vermez miydim?
Trend Micro’da çalışırken virüsleri ben yazıyordum!
Hiç böyle bir haber okudunuz mu? Hiç böyle bir şeyi iddia eden birini gördünüz mü? Hiç böyle bir şeyi saklayabilirler miydi? Halbuki bunu yazan antivirüs firması çalışanı işten çıktığında bir televizyona gidip yüzbinlerce dolar para alarak, röportaj yapabilirdi…
NSA tüm dünyayı dinliyor. Ne kadar saklı kalabildi?
Wikileaks ile dünyadaki en büyük olayları ve arkasında olan bitenleri öğrenmedik mi?
Siyasilerin çatır çatır seks ve konuşma kasetleri Youtube’a düşmedi mi?
Microsoft, Google, Apple bizi izliyor denilmiyor mu? GPS bilgilerimizi kayıt ettikleri ortaya çıkmadı mı?
Peki neden bir antivirüs firmasının virüs yazdığı 20 senedir ortaya çıkmıyor? Kanıtlanamıyor?
Sadece birer söylentiden ibaret?
Bu söylentiyi neden güvenlik uzmanları ortaya atmıyor da, virüsün yazılmasından, analiz edilmesinden anlamayan tipler konuşuyor?
Antivirüs sektörü 15 – 20 senedir var! Milyonlarca dolar para kazanıyorlar. Fakat hiçbir antivirüs firmasına böyle bir suçlama olmadı! Ne yani bu adamlar FBI’dan daha mı sıkı çalışıyorlar?
“Ben eskiden Kaspersky’de çalışıyordum ve birçok virüsü ben yazdım. Sonra da Kaspersky yazılımımıza korumasını ekledik”
Sende yedin! Sazan gibi ortaya takıldın! Bu hurafeye inanan birçok sazandan biri de siz olmayın!
Her gün birileri tarafından, daha doğrusu yüzlerce insan tarafından yüzlerce virüs yazılıyor. Ardından da piyasaya sürülüyor. Antivirüs firmaları da büyük bir ar-ge yaparak, bu virüsleri tespit etmeye çalışıyorlar.
Bazıları da keygen, crack ve serial dağıtımlarını da yazılımları üreten şirketlerinin yaptığını iddia ediyor!
Al bir de buradan yak!
Lan dangalak, adam milyonlarca dolar yatırım yapmış! Yüz binlerce dolar maaş ödüyor! Üç bin dolara yazılımı satıyor, sonra bir de crack çıkartıp, illegal forumlarda mı yayınlayacak?
Bu kadar salak bir yazılım firması olabilir mi?
Neymiş efendim, birçok kişi yazılımı alabilecek güçte değilmiş, yazılımı insanlara kullandırtmaları lazımmış, yazılımı satın alamayacak kişiler için crack yapıyorlar ki yazılımı kullansınlar…
Eee kârı ne bu adamların?
Neymiş efendim ev kullanıcıları kullanmaz ise olmazmış, onlar crackli kullansınlar diye çıkartıyorlarmış. Serial’ları da forumlara onlar dağıtıyormuş?
Lan İLERİ Zeka!
Madem adamlar bunu düşünüyor? O zaman neden Team Viewer gibi iki sürüm çıkartmıyorlar? Ev kullanıcıları için ücretsiz, ticari kurum ve kullanımlar için 1.500 TL! Comodo gibi neden ev kullanıcılarına ücretsiz anti-virüs, ticari kullanımlar için 500 dolar lisans ücreti istemiyorlar?
Bu dünyada tek akıllı firma Team Viewer mı? Tek zeki anti-virüs şirketi Comodo mu? Diğerleri salak mı?
Küçük bir şaka için yazılan virüs 25 yıldır bilgisayar sistemlerinin baş belası!
Dünyanın ilk bilgisayar virüsünü arkadaşlarına ‘şaka yapmak için’ lise öğrencisi iken yazan Rich Skrenta, bugün 40 yaşında ve ilk virüsü yazan adam sadece arkadaşlarına şaka yapmak istemiş!
Rich Skrenta öğrenciyken bilgisayar şakası yapıp, arkadaşlarını kandırmak istiyor. Ardından da aklına muzip bir fikir gelip, bir bilgisayar şakası (virüsü) yazıyor. Sonrası mı?
Sonrası malum…
Bu virüs 1982’nin ilk aylarından itibaren okuduğu lisenin tümüne ve yerel bir bilgisayar kulübünde yayılıyor. Virüs daha sonra dünya çapında yayılan ilk virüs haline geliyor.
Peki Zeus?
2007’de üretilen ve bilinen en kötü trojan’lardan biri olan Zeus, etki alanını bir süre sonra genişletti. Geçmişte mail ve MSN yoluyla bulaşan virüs, sosyal ağlardan da yayılmaya başladı. Facebook’da bir linke tıklanınca bulaşan virüs, kullanıcı banka hesaplarına erişene kadar uykuda kalıyor, sonra şifreler çalınıyor ve hesaplar boşaltılıyor!
Bu virüsü anti-virüs şirketi milletin kredi kartı bilgilerine ulaşıp, milyonlarca kişinin banka hesabını mı boşalttığına inanıyorsunuz? Dünyanın en tehlikeli trojan’ını yazdılarsa neden kredi kartı hesaplarını ele geçirip, milletin banka hesaplarını boşalttılar? Dertleri antivirüs satmak değil miydi? Artık günümüzdeki birçok virüs banka hesap bilgilerinizi çalıyor. Bunu da anti-virüs firmaları mı yapıyor?
Günümüzde milyonlarca virüs türü var.
Bilgisayarın icadı ile virüsler hayatımıza girdi! Teknoloji dünyası geliştikçe onlar da kendilerini geliştiriyorlar. Kimi zaman ego, kimi zaman zarar vermek, kimi zaman da para kazanmak (illegal yollarla, hırsızlık yaparak) için üretilen bu virüsler maalesef ki şirketlere milyonlarca dolar zarar veriyor!
Son kullanıcıların yaşadıkları zararlar daha büyük rakamlara ulaşabiliyor. Bu virüsleri yazanlar antivirüs şirketleri değil! Genelde siyah şapkalı kötü niyetli kişiler…
Amaç belli!
Birilerine bu virüsü bulaştıracaklar ki, hırsızlık yapabilsinler. Aksi takdirde önlerindeki en büyük engel olan kocaman, milyon dolarlık ar-ge çalışmaları yapan antivirüs firmaları canlarını okur!
Peki nasıl başa çıkacaklar?
Elbette ki, “Antivirüs firmaları virüsleri yazıyor. İnanmayın bunlara, kullanmayın bunları, para vermeyin” diye laf atacaklar. Sizler de inanacaksınız…
Biraz mantıklı düşünmek lazım!
Bir virüs piyasaya girer, antivirüs firmaları onu bilmediği için hızla yayılır. Hele ki İnternet bağlantısı ve sosyal ağlar sayesinde milyonlarca bilgisayara ulaşması kolay bir hale gelmişken…
Antivirüs firmaları da dataları analiz eder, virüsü tespit eder, kod analizi yapar, ar-ge çalışmaları sonucunda korumasını piyasaya bir güncelleme ile sunarlar. Sizler antivirüs yazılımınızı güncelleme yaptığınız zaman, bilgisayarınızı koruma altına almış olursunuz. Bazı firmalar da yeni çıkan virüsler için özel Removal Tools adı verilen küçük temizleme araçları geliştirip ücretsiz olarak piyasaya sürerler!
İsteseler, bu küçük temizleme araçlarını virüsü piyasaya sürer sürmez, para ile satabilirlerdi! Eğer virüs yazmak ve bulaştırmak isteselerdi, ilacını da hemen piyasaya sürer, sonra da basında boy boy haber yaptırırlardı… “Zeus virüsü bizim antivirüsü kullanan hiçbir kişiye bulaşmadı, bulaşamaz” halbuki virüsler tespit edilene kadar birçok bilgisayara bulaşıyor!
Eskiden Anti-virüs yazılımları virüslerin korkulu rüyasıydı! Günümüz teknoloji dünyasında artık virüsler, anti-virüs firmalarının korkulu rüyası haline geldi. Çünkü kullanıcıları virüslere karşı korumak eskisi kadar kolay değil! Bu durumda anti-virüs şirketlerinin virüs yazdığına inanır mıydınız?
Bir de şu anti-virüsleri crack kullanarak bilgisayarlarında kullananlar var!
Lan İLERİ zeka! O crack’i piyasaya süren adam, sence kendi virüsünü yakalaması için anti-virüse crack yapar mı? O crack’in içerisinde kim bilir neler var? O crack ile kullandığın anti-virüs sence crack’i piyasaya süren adamı durdurabilir mi? Senin gibi sazanlar crackli anti-virüs kullanacak ki, adam elini kolunu sallaya sallaya sistemine girsin, banka hesaplarını çalsın…
Şimdi söz sizde? Halen daha antivirüs firmalarının satış yapmak için, para kazanmak için virüs yazdığına inanıyor musunuz? Ya da şu hurafelere inanmaya devam mı edeceksiniz?
Çok haklısın Hamza abi, öfkelendirmişler seni belli 🙂
tekrar göz gezdirince aklıma bir şey takıldı ..
30 günlük deneme sürüm antivirüsler için deneme süresi bittikten sonra bir taraftan virüs ürettikleri doğru mu?
orjinalini satın alsınlar, korunmaya devam etsinler diye 😀 😛
Bana virüsleri soran herkese Anti-virüs firmaları üretiyor zaten diyorum.
Biraz düşünün silahları bize kimler satıyor diyorum adam hemen atlıyor silah tüccarları diyor.
Peki bize silahı sattıktan sonra ne napıyorlar diyorum, karşı tarafa da savunma sistemi satıyorlar diyor.
E o zaman anti-virüs kullanma, ne gerek var diyorum adama. Haklısın diyor 🙂
Hocam gerçekten çok doyurucu bir makale olmuş. Adamlar hacker olacağım diyo, bblgisayarında eset antivirüs çalışıyo, yaptığı karakolda hırsızık yapmak gibi bir şey. Ülkemizde maalesef böyle binlerce örnek verebiliriz. Yazı için tekrar teşekkürler..
Peki, bu removal toolları neden ücretsiz veriyorlar. Mesela skull truva atı için sadece symantec firmasının norton internet security ürününün 2005 sürümü çıkmadan 1 hafta önce piyasaya çıkması ve sadece symantec firmasının güvenlik birimlerince tesbit edilmesi ne kadar ilginç bir rastlantı veya ilk geliştirilen mobil güvenlik yazılımı olan F-secure mobile anti virüs programının ilk çıkan symbian işletim sistemli nokiadan 1 ay sonra pazara sürmesi ve 2. Seri ile birlikte obelix bluetooth virüsünün aktif olması? Arz olmadan bazı konularda talep olmaz. Pazarlamanın 1 numaralı kuralı talep oluşturmaktır. İster virüs programı kullan ister kullanma birisi bilgilerini ele geçirmek isterse geçirir.
Hani bir yazı ne kadar saçma olabilir diye sorsalar sanırım bu yazıyı referans gösteririm.
Uzun zamandır takip eden biri olarak ciddi ciddi çok saçma bir yazı olmuş.
Çok kesin yargılar var,tamam antivirüs firmalarının yazdığını savunmuyorum fakat yazmadığı hakkında da bu kadar emin olarak senin gibi düşünmeyen insanlarada hakaret ederek azarlamak neyin nesi ? Bir fikri savunuyosun ne güzel ama gereksiz yere bir öfke,aşağılama var.Diğer bir husus ise firmaların virüs yaymadığı hakkında argümanlar çok yetersiz geldi.Yani bir yazılım firması zaten çalışanlarına haydi virüs yazalım diyecek hali yok ne kadar basit bir bakış açısı bu.
Sen onu bırak da, URL adresini nasıl gönderdin onu söyle 🙂
İsim alanı html kodu kabul ediyor sanırım, ben de denedim silme 🙂
Yazıya gelince sonuna kadar okudum, katıldığım noktalar olmakla birlikte katılmadığım şeyler de mevcut. Antivirüs firmaları sütten çıkmış ak kaşık değil. Bazı antivirüsleri kaldırdığımızda 2 gün geçmeden bilgisayar çöküyor.
Önceden bırakılmış yorumu olduğu için olabilir mi ?
Tespitler çok sert ve yanlış. Sizin tarzınızla cevap vereyim
Lan İLERİ Zeka! Nerden biliyorsun ?
Lan ileri zeka önce yazıyı oku sonra yorum yap!
hamza abiye ses yok heytt
Arkadaşlar olaya basic açıdan bakarsanız hepiniz haklısınız ama bazı şeyleri atlıyorsunuz.Bende anti-virüs yazılımlarının piyasaya virüs yaydığı kanaatine katılmayanlardanım.Yalnız bir çok virüsü piyasaya yayan insanların bu firmalarda çalıştığına hem fikirim.Atıyorum x virüsü yeni çıkmış bunu Avast tanıyor.Bu demek olmuyor ki bu virüsü avast çıkardı.Bu yazılımların içerisinde ki modüllerle alakalı.Biraz daha açmam gerekiyor ama tadımlık olsun.
Bir yerde okumuştum sanırım bir bilgisayar dergisinde. Bazı kişilerin yazılımcılara gidip istediği türde virüsler yazdırdığına dair bilgiler veriyordu, bunu da virüs yazan bir kişinin ağzından anlatıyordu. Büyük firmalardan haksız kazanç elde etmek isteyen birçok kişinin iştahını kabartan bir pasta var ortada. Virüs firmalarının virüs yazdığını zannetmiyorum.
Çok masum bir bakış açısıyla yazılmış. Tek bir noktaya temas edeceğim umarım tekrar düşünmeni sağlar. Crackli antivirüsler haricinde sadece serialleri yayınlananlarda var. Herhangi bir virüs bulaştırma işlemi yok, geçerli serialler dağıtılıyor. Crack i yapanlar virüs bulaştırıyor kendileri yakalanmıyor dediniz tamam olabilir ama serial ?
çok güzel paylaşım olmuş abi tşk. ama çok uzun yazıyosun bee hamza abi kafamızda çok şey kalmıyor
benim düşüncem evet başlık neyse olan o.
Virüs’ ün tarihine bakıldığında bir takım zeki gençlerin icat edip birbirlerine şaka amaçlı gönderdikleri ve sonra o zekada bir ışık daha yanıp bunu ticarete dökmekle başlamıştır. Virüsleri tüm dünyaya yayıp panzehirini satarak 🙂
Windows ve ISS sistemlerini kullananların büyük bir sorunu windows kullanın kullandırın bize ekmek lazım ekmek 😉
Hamza şimdi burda uzun uzun yazmak vardı ya neyse 🙂
yüzyüze görüştüğümüzde neler yapılabileceğine dair bol bol örnek verebilirim sana.
Tehlikesi olan işler için hep bir kolaycılık içindedir insanoğlu. Haydi gel sen yap görelim deyince binbir bahane mazeret. Virüs yazmak aslen oldukça kolay olandır. Peki antivirus yazmak için kaç kişiye nasıl bir ekibe ihtiyaç var. Kolaycılık hastalığı tedavisi kolay değil. Akıl ve mantık kolaycılık nedeniyle durur. Erken karar vererek hata yapılır. Zor olan derin düşünmek, etraflıca kapsamlı düşünmek. Hayatta başarılı olmak ancak bu şekilde mümkün. Kolaycılıktan kurtulun.
mantığının çok basit çalıştığının farkında olmayan bilgin insan, önce üslubuna dikkat et. sonrasında bilmediğin konular hakkında kafana göre yorum yapma.
Çok yanlı bi’ yazı. Bunun için ücret almadığınızı umuyorum. Antivirüs şirketleri iyilik meleği değiller. Şirketlerin tek bir amacı vardır maksimum kârı sağlamak. Bunun için çok fazla acımasız olabilirler. Bu rasyonel davranıştır.
harika bir yazi olmua Hamza Hocam. yine konusturmussun klavyeni. yillardan beri gelen bu hurafeyi aciklayan en gun guzel yazi diyebilirim. tebrikler
2 sene önce atılan NORTON adındaki şahsın yorumuna katılıyorum ^_^
Makale gereksiz uzamış. Verilen örnekler ve yer yer bazı kısımlarda kullanılan üsluplarda hoş olmamış. Bu seviyede kullanılan cümleler aslında karşı tarafı küçük düşürmekten ziyade, makale yazarının seviyesini ve karakterini göstermektedir. Bunları bir kenara bırakıcak olursak ilaç sektörü güzel bir örnek olabilir. Önce yeni hastalıklar, virüsler öne sürülür sonrasında tedavi amaçlı ilaçlar veya panzehirler çıkartılır. Dolayısı ile antivirus sektörü de hemen hemen aynıdır. İlaç sektörü gibi olmasada burada da çok büyük paralar dönüyor. Bunun için ileri zekalı veya üstün zekalı olmanıza gerek yok. Zaten istesenizde olamazsınız. Yazınız için teşekkürler.
Tamamdır arkadaşım bir kaynak bilgilerinin doğru olduğuna dair veya benimkileri yalanlayacak bir resmi dava, kaynak gösterir misin?
Hayır atarın kime onu anlamadım neyin primi peşindesin? isteyen alır isteyen almaz bunun tezini çürütmek sana mı kaldı sen sazan bu kadar oturup yazdın faydası? dediklerin doğru yada yanlış atarını git başka yerde yap
Yahu arkadaş, burası benim platformum atarı burada yapmayacağım da nerede yapacağım? Gidip Facebook’a mı yazayım?
Bu yazarın en büyük sorunu yanlı,yanlış ve yalan yazılar yazıyor olması. Bu tezi doğrulayan en büyük kanıt ise bu yazıdır. Birde güvenlik eğitimleri veriyor olması stand-up gösterilerinde anlatılası bir hikaye.
Yalan veya yanlış bir şey göstersene?
Yazdıklarınıza katılıyorum ancak bazı sözde virüs koruma programlarının asıl kendisinin virüs olduğunu yazmayı unutmuşsunuz. Mesela ben de ESET NOD 32 var, ne yaptıysam silinmiyor dosyaları. İlla format atmak gerekiyormuş. Yav istemediğim halde PC ‘me yapışıp çıkmayan program (PC ‘ye zararı olmasa bile…) faydasız bir virüstür. Yanlışım varsa düzeltin lütfen. Teşekkür ederim. Saygılar! 🙂
Baştan sona saçmalık dolu yazı. Firmalar virüsleri üretmemiş olsalar bile senin hiçbirşey bilmeyip boş boş gereksiz sayfalarca yazı yazdığını değiştirmez.
Hiçbirşey bildiğin yok tek okuduğum seviyesiz cahil birinin yazdığı kelimeler
2 yıllık okumuş alaylı olduğun o kadar belli ki