Gençlere mobil iletişim teknolojilerinde kendilerini gösterme fırsatı sunan Vodafone’un, interneti cebe ışınlayan WEBŞIN Opera Mini 5.0 için başlattığı ödüllü Widget Geliştirme Yarışması sonuçlandı. Yarışmada Kocaeli Üniversitesi’nden Gürel Yıldız birinci, Osmangazi Üniversitesi’nden Bektaş Mesut Şıvgın ikinci, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Talha Erdemli ise üçüncü oldu. İlk üç dereceyi paylaşanlar Vodafone Türkiye’de staj imkânının yanı sıra dizüstü bilgisayar kazandılar. Finale kalan ilk 10 Widget geliştiricisi Acer dizüstü bilgisayar, kısa listeye kalanlar ise Nokia N97 sahibi oldu.
30 Nisan 2010, İstanbul – Vodafone Türkiye’nin, mobil internet deneyimini hiç olmadığı kadar kolaylaştıran ürünü Webşın Opera Mini’nin 5.0 sürümü için 18 yaşını dolduran herkese açık olarak düzenlediği fırsatlarla dolu Widget Geliştirme Yarışması sonuçlandı. Yarışmada birinciliği Kocaeli Üniversitesi’nden Gürel Yıldız, ikinciliği Osmangazi Üniversitesi’nden Bektaş Mesut Şıvgın, üçüncülüğü Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Talha Erdemli aldı.
Transfer edilen verinin boyutunu %90’a kadar küçültülerek, cep telefonundan web sayfalarına erişimi hızlandıran ve internette gezinmek için kullanımı en kolay tarayıcı niteliğini taşıyan WEBŞIN Opera Mini üzerinde çalışacak Widget’ları geliştiren gençler başta Vodafone Türkiye’de staj olmak üzere çeşitli ödüllerin sahibi oldu.
4 Mart’ta başlayan yarışma WEBŞIN Opera Mini’nin yeni versiyonunda kullanılmak üzere geliştirilen çok sayıda Widget’ın farklı kriterler ışığında değerlendirildiği zorlu bir mücadeleye sahne oldu. Widget geliştirme yarışmasına Türkiye genelinde 75 farklı üniversiteden başvuru geldi.
Dereceye girenlere hediye ve fırsat yağmuru
Vodafone’un genç yazılımcıları teknolojik yenilikçilik teşvik etmek, yeni fikirleri desteklemek ve hayata geçirme fırsatı sunmak için düzenlediği yarışmada, ilk üçe giren gençlere Vodafone Türkiye’de staj imkanı sağlandı. Bunun yanı sıra finale kalan ilk 10 Widget’ı geliştiren tüm yarışmacılara Acer dizüstü bilgisayar, kısa listeye kalan diğer 10 Widget’ı geliştiren yarışmacılara ise Nokia N97 akıllı telefon hediye edildi. Yazılım becerilerini sergilemek ve sektörel alanda kendilerini göstermek isteyen gençlerin geliştirdikleri Widget’lar www.simdiseninsiran.com adresi üzerinden yarıştı.
Ön değerlendirme sonrasında bilişim ve iletişim dünyasının önde gelen isimlerinin yer aldığı jüri üyeleri tarafından belirlenen Widget’lar arasında üçüncü olan Döviz adlı Widget anlık döviz bilgilerini cep telefonunuza taşırken, ikinci sırayı alan Sine Seans Widget’ı ise Türkiye çapında tüm sinema salonlarındaki film ve seans bilgilerini cep telefonuna ışınlıyor. Birinciliği kazanan Gürel Yıldız’ın geliştirdiği Wordilator isimli Widget’ı ise İngilizce kelime dağarcığını geliştirmek isteyenlere yardımcı oluyor.
Yarışma jürisi Vodafone Türkiye’den Ürün ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Phil Patel, Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt, İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Rengin Onay, Genişbant ve Uygulamalar Bölüm Başkanı Ayşe Ufuk Ağar, Vodafone Group Widget Geliştirme ve Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Müdürü Amer Hasan, Bilişim Muhabirleri Derneği Başkanı ve BT Haber Yazı İşleri Müdürü Fatih Sarı, Pozitron Kurucu Genel Müdürü Fatih İşbecer, Teakolik.com Kurucusu Hamza Şamlıoğlu, e-Tohum Platformu Kurucusu Burak Büyükdemir ile C-Section Kurucu ve Yönetici Ortağı Enis Orhun’dan oluştu. Jüri, ön değerlendirmeyi geçen widget’ları yaratıcılık, kullanım kolaylığı ve kullanıcıya fayda kriterlerine göre değerlendirerek finalistleri belirledi.
Vodafone Türkiye Ürün ve Hizmet Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Phil Patel yarışmayla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Türkiye’de mobil yazılımın gelişimine katkıda bulunma ve bu konuda dünya çapında bir oyuncu olma fırsatı sunan Vodafone Widget Geliştirme Yarışması, gençlere uluslararası düzeyde ses getirecek Widget’lar geliştirmek için benzersiz bir ortam sağladı. Genç yazılımcı arkadaşlarımız parlak fikirlerini başarılı bir şekilde uygulamalara yansıttı. Finale kalan Widget’ların her biri kendi alanında farklı yenilikçi özelliklere sahip. Finale kalan genç arkadaşlarımızla birlikte çalışma fırsatı bulacak olmamızdan ayrıca mutluluk duyuyoruz.”
Oyun, bilgi, eğlence, müzik, e-kitap, sosyal topluluklar, spor ve Mashups (hibrid web uygulaması) kategorilerinin yer aldığı yarışma sonunda dereceye giren Widget’lar Vodafone Türkiye’de lanse edilen Webşın Opera Mini 5.0 üzerinde kullanıma sunulması planlanıyor.
Yarismayi kazanan herkesi gönülden tebrik ediyorum, bu konuda Türkiye’nin de burdayim demesi gercekten cok güzel.
Fakat kelime dağarcığını geliştirme fikrinin birinci secilmesi gercekten enteresan, nokia widget yarismasinda 2. secilen bu fikir( http://shiftdelete.net/nokia-widget-yarismasi-buyuk-ilgi-gordu-13289.html ) nasil orjinal bulunabilir.
TUIK’in verilerine göre Türkiye’deki genc nüfus orani %62 dir ve genclerde döviz olmadigi gayet acik degil mi?
Sanirim sayin juri üyeleri widgetleri kendi kullanim alanlarina göre secmisler. Umarim 1. sectikleri widget ile kelime dagarciklari gelisir ve dünyada neler yapilmis http://widget.developer.vodafone.com/en/appstar bakabilirler.
Saygilar…
Merhabalar @Eren Tunç ;
Bende Jurilerden biriydim. Açıkcası Nokia’nın Widgetleri hiç düşünmedim. Zaten burada yapılan Widget Webşın tarayıcısı için geliştirildi. (Opera Mini) Değerlendirmeye birçok etken vardı. Bu etkenlerden sadece biri gözü ile konuya bakmamak lazım. Puanlama ve değerlendirmenin farklı kriterlere göre yapıldığını belirtmek isterim.
http://www.simdiseninsiran.com da yarışma sonuçlarının açıklanacağı duyuruldu saat 5 oldu hala tık yok nerede bu sonuçlar ? ilk 3 her yerde yazıyor ama diğer yarışmacılar da ödül kazanacaklar merak ediyoruz
Dıger kazanan ısımler neden acıklanmadı acaba?
http://www.simdiseninsiran.com‘da Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak.Ben İlk 20’ye Girmişim.Ama Ne Kazandım ???
SAYIN EREN TUNÇ; NOKIA FİKİR YARIŞMASIYDI(4500 KATILIM), VODAFONE İSE DOĞRUDAN UYGULAMA YARIŞMASIDIR. SADECE FİKİR ÜRETMEYE GELİNCE HERKES BULUR Kİ 50 YILDIR GÖRDÜĞÜM EN BÜYÜK ÖZELLİĞİMİZ OTURDUĞUMUZ YERDEN KONUŞMAKTIR. DÜNYANIN YAPTIKLARI 1000.000 EURO ÖDÜLLÜ YARIŞMA KATILANLAR PROFESYONEL VE EKİPLER. BUNDAN DOLAYI YARIŞMADA DERECEYE KALMIŞ ÇOCUKLARI EN AZINDAN DESTEKLEMEK DAHA İYİ OLUR. BEN BÜTÜN YARIŞMALARA KATILAN ÇOCUKLARI TEBRİK EDERİM EN AZINDAN KATILMA CESARETLERİ VAR.
Merhabalar ilk 3 ten sonraki sıralamalar ne zaman açıklanacak acaba ?
Öğrenir öğrenmez bilgi vermeye çalışırım.
http://www.simdiseninsiran.com/ adresinden kazananları görebilirsiniz. Ödüller yer alıyor.
Bende bu yarışmaya katılmayı düşündüm ama veri çekme konusunda biraz sıkıntı yaşadığımdan vazgeçmiştim. Dereceye giren katılımcılara baktığımda Bektaş Mesut Şıvgın’ın ilk 10 da üç yeri aldığını gördüm, öncelikle o arkadaşı tebrik etmek gerekir, aynı şekilde 2 uygulaması ile ilk 20’ye giren Mehmet Turgay Akalın’ı da. Ayrıca dikkatimi çeken bir diğer hususta ilk 3te adı duyulmuş, ün yapmış üniversitelerden öğrencilerin bulunmaması.
Dereceye giren arkadaşları tekrardan tebrik ediyorum. Yaptıkları küçümsenecek bir iş değil, hele ki Türkiye’de böyle yazılım yarışmalarının düzenlendiğini görmek çok güzel. İlk 3 e girenler içinse, 1. seçilen kelime dağarcığı widgetının kullanım işini pek anlamadım açıkçası o yönden yorum yapamayacağım, 2. uygulama sinema film ve seanları ise günlük hayatta yararlanabilinecek bir uygulama gibi duruyor, ama 3. uygulama tam olarak içeriğini bilemesemde sadece döviz bilgileri ise çok hayal kırıklığına neden olur. Çünkü yahoo widget olsun ya da bilgisayar üzerinde çalışan diğer widgetler olsun en fazla yapılan uygulama çeşidi. Hem fikir olarak hemde bilgi alma açısından çok basit. Ancak ekstraları varsa iş değişir, görüp bakmak lazım.
Her neyse çok konuştum galiba 🙂 Dereceye giren tüm arkadaşları tebrik ediyorum. Sadece kendilerini gösterme cesaretleri bile saygı göstermeye değer.
tekrar merhaba sonuçlar açıklanmış gördüm teşekkürler bilgi verdiğiniz için.. bir de bu yarışmaya kaç kişinin katıldığını merak etmekteyim. onu nereden öğrenebiliriz ?
Sayın @serkan sevil
Yıllık toplam ingilizce kurslarına harcanan paradan; üniversitelerde çocuların hazırlık sınıfını geçebilmek için harı harıl ingilizce çalıştığından; yüksek lisans, doktora ve doçent olabilmek için bile KPDSye ÜDS ye girmek zorunda olduğunuzdan, iş ilanlarının %99 unda dil istemesinden haberin yok galiba. Bu durumların birine düş hangi yaşta hangi konumda olursan ol elinde kitap, notlar, testler vapur, uçak, tren, otobüs demezsin kelime ezberlersin biraz etrafına bak çok göreceksin bu tarz insanları.
@Aytek Sökmen
Bu konu ile ilgili bilgiyi size yalnızca Vodafone verebilir.
@KEREM DANTE, yorumumu dikkatlice okursan 1. widgetı tam olarak anlamadığımı ve o widget hakkında yorum yapamayacağımı belirttim. Benim tepkim 3. seçilen widgeta idi. Aşırı tepki göstermenin anlamı yok.
@TEAkolik
k.bakmayın soru sorup duruyorum ama 😀 hediyelerin ulaşması için bir işlem yapmak gerekiyor mu ? yoksa sadece bekleyecek miyiz ?
Yetkili arkadaşlar sizinle iletişime geçecekler.
Sayın @serkan sevil
Sorry.
teşekkürler