Web 2.0’a kısaca bugünkü geleceğin yeni teknolojisi diyebilirim. Düne kadar iletişim internet üzerinde tek yönlüydü. Bugün ise çift yönlü bir iletişim var. Artık biz okuyucular da etkileyebiliyor, yorum yapıyor, paylaşıyor ve bir şeyleri değiştirebiliyoruz. İşte bu noktada Web 2.0 başlıyor. Düne kadar nasıldı? Medya sahipleri yazar, yorumlar biz sadece okurduk ve etkilenirdik. Ancak o içeriği hiçbir şekilde etkileyemez ve kendimizden bir şeyler katamazdık. Facebook, Youtube gibi ağların çıkması ile artık bizler de birer mecra haline geldik. Biz tüketicilerin oluşturmuş olduğu içerikler de birer değer haline geldi. İşte bu noktada çift yönlü iletişime geçtik yani Web 2.0 dünyasına merhaba dedik.
Web 2.0, O’Reilly Media tarafından 2004’de kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini – toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.
Tim O’Reilly’e göre Web 2.0’ın kısmen tanımı şöyledir:
- “Web 2.0 bilgisayar endüstrisinde internetin bir düzlem olarak ilerlemesiyle bir işletme devrimi ve bu düzlemin kurallarını başarı için anlamaya çalışmaktır. Bu kurallar arasında başlıcası şudur: Ağ etkilerini daha çok insanın kullanabilmesi için programlar kurmak.”
Bu vesile ile basit bir dille, Web 2.0 Vikipedi, Youtube, MSN, ICQ, Ekşi Sözlük, arkadaşlık siteleri vb. gibi kullanıcıların diğer kullanıcılar için ziyaret ettikleri İnternet siteleri veya kullandıkları programlardır.
Kaynak : Vikipedia
Kısaca özetlersek yukarıda da yazıldığı gibi Web 2.0 İnterneti sizin kontrol etmeniz demektir.
Mesela WebCam’inizi alıyorsunuz evde bişiler çekiyorsunuz yada HD kameranızla kendi kendinize bir klip yapıyorsunuz sonra Youtube ‘ye gönderiyorsunuz… Yani kuralları siz koyuyorsunuz diyebilirim. Bunlardan en meşhur olanı Eksisözlük Vikipedia youtube örneklerini verebiliriz tabiki…
Vikipedia’nın içeriğini herkes biliyordur oraya üye olursunuz bir yazınız vardır bilimsel eğlence yada tanıtım bilgi amaçlı herhangi birşey olabilir kayıt edip çıktığınızda artık oradaki yazı tüm insanlara açılıyor… Herkesin kendine ait yazıları resimleri videoları…
Önceleri hatırlarsanız nasıldı ? Web 2.0 dan önce site sahibi yazar site sahibi eklerdi. Güncellenmeyen yüzbinlerce HTML sitesi vardı. Şimdi ise ortalık Youtube kopyaları Eksisözlük tarzındaki sitelerle ve Vikipedia gibi ansiklopedik fakat site sahibine ait değilde kullanıcılara ait içeriklerle dolmaya başladı. İnterneti kendi özgürlüğümüzle idare etmeye başladık…
Web2.0 ı anlatan bir Video göstermek istedim sizlere Youtube de rastladım.
Geleceğin sistemleri bunların üzerine bakalım hayırlısı daha neler neler çıkacak..
Yakında internet sitesinde yemek pişirip sanal olarak tadına bakanlar felan olmasın ? Yada sanal olarak uzaya çıkıp Google SKY dan samanyolunun resimlerini çekip Youtube ve Vikipedi’a ya samanyolunda bir yıldız buldum adıda Ayşe’nin yıldızı olsun diyenleri duyar gibiyim 🙂
ya arkadaslar nedır bzım bu derslerden cektıklerımız bı de adam gıbı odew de wermıyolar ya
berna ;
Aslında çok güzel bir ödev vermişler. Web2.0 gerçektende üzerinde durulması gereken bir nokta eğer buraya ödevini yazabiliyorsan kaynak olarak kullanabiliyorsan yorumlayıp cevap alabiliyorsan bu bir Web 2.0 uygulamasıdır.
http://www.teakolik.com Bir Web 2.0 Uygulaması dır.
Abi gerçektende güzel anlatmışsın çok merak ediyordum 🙂
Birde şu web tasarımda başımıza bela olan web 2.0 site istiyorum grafikler atsarım web 2.0 olacak diyor bazı arkadaşlarım.Sanıyorum web 2.0 grafikleri oval yapıya sahip netten bulduğumuz grafikleri kullanıyoruz işte.Keşke şu dediğim olayada bir açıklık getirseydin.
Site istiyoruz full web 2.0 olacak bu nedemek 🙂
@Miraç Baran Satıç
“Full Web 2.0 Site istiyorum” Açıkcası enteresan bir geyik 🙂 Bu söze bir açıklama getiremiyorum
12 sene önceden yazılmış günümüz teknolojisine ışık tutan harika bir yazı
Şuan aynı şeyi düşünüyordum:12 yıl önce bunları yazan genç beyin,şimdilerde ne yapıyordur?
o beyin teakoliktir işte. Ankarada gazi üni.de konferansına gittim tadı halen damağımda.