Wifi İnternetim Neden Çekmiyor?

Evde, okulda, otobüste, işte… Artık her yerde Wifi var ve her yerde İnternete bağlanabiliyoruz. Peki evinizde bir odadan diğer bir odaya geçtiğinizde Wifi sinyalinin azalması ile karşılaştınız mı?

Birçok kişinin bu yüzden İnternet bağlantı kopuklukları dahi yaşadığına eminim! Sorunun kaynağı aslında birden fazladır. Ancak genellikle kablosuz modem sorunları veya modem ayarlarının yanlış yapılması bu sorunu ortaya çıkarıyor.

İnternet teknolojisi her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Wifi teknolojisine de farklı şifreleme metodları ile güvenlik katmanları eklenerek karşımıza geliyor. Masaüstü, dizüstü, tablet, telefon derken tüm dünyamız Wifi teknolojisi kullanan cihazlarla çevrildi.

Böyle bir dünyada sürekli online kalabilmeniz, bağlantı kopmaları yaşamamanız, sinyal kesintilerine maruz kalmamanız için 40-50 dolarlık modemler yerine öncelikle kaliteli modem kullanmanızı tavsiye ederim.

Sadece düzgün modem kullanmakla da iş bitmiyor. 

Wifi sinyal kalitesini düşüren birçok sebep var. Manyetik alanlar, hoparlörler, elektromanyetik dalga yayan cihazlar gibi birçok cihazdan Wifi modeminizi uzak tutmanız da gerekiyor…

1. Öncelikle kanal değiştirmeyi deneyin!

Eğer Wifi sinyalinde kesintiler yaşıyorsanız; modeminizi farklı bir Wifi kanalına ayarlayarak çözüm bulabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede herkesin modemi 13. kanal ayarlı ise sinyalinizi diğer modemler bastırabiliyor. Emin olun komşunuz 300 dolarlık bir modem kullanıyorsa, Wifi sinyallerinizi rahatlıkla bastırabilir.

Farklı bir kanalda Wifi sinyalinizi kontrol edin.

Wifi modem ayarlarında 1,6 ve 11. kanalları kullanabilirsiniz. Bu kanallar en geniş kapasiteye sahiptir. Ancak çevresel şartlara göre 3,4,5 gibi diğer kanallardan da daha iyi verimler alabilmeniz de mümkün!

2. 40Mhz / 5GHz bandı!

Kablosuz ağlar önceleri 2,4 GHz bandına kadar çıkabiliyorlardı. Artık teknoloji gelişti ve Wifi sinyalinde 5GHz frekans bandında çalışabiliyorlar. Kablosuz ağların 5 GHz frekansa çalışmaları Wifi sinyallerinin daha güçlü olmasını ve çevreden gelen parazitlere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

Modeminizin Wifi ayarlarında 2,4GHz için 20MHz seçeneği ve 5 GHz için 40MHz seçeneği bulunur. Bu varsayılanda 20 olarak seçilmiştir. Siz bu ayarı 5GHz bandına yani 40MHz’ye çekerseniz daha kaliteli Wifi sinyalleri ile çalışırsınız. Çevredeki parazitler de sizi eskisi kadar kötü etkilemez.

3. N Standardı!

Eğer donanımlarınız destekliyorsa (masaüstü, dizüstü, cep vs…) bütün cihazları N modunda çalışacak şekilde ayarlayabilirsiniz. N standardı eski standartlar olan b/g standardından daha güçlüdür.  Tüm donanımlarınızı N modunda kablosuz ağınıza dahil ederseniz daha kaliteli ve hızlı çalışabilirsiniz.

İpucu: N standardını etkin olursa, çevrenizde bulunan (komşularınız) b/g standartlarında çalışan cihazları da olumsuz etkilersiniz!

4. Modeminizin Yeri!

Hep unutulan ve hiç de düşünülmeyen bir husus modemin doğru yere konmamasıdır. Unutmayın duvarlar Wifi sinyalleri için özellikle de taş ve kalın duvarlar ölümcül etki yaratabilir. Eğer bir evde oturuyorsanız ve bütün odalardan Wifi erişimi istiyorsanız modeminizi evinizin orta noktasında ve duvarlardan en az etkilenecek bir bölgeye yerleştirin.

Ancak evinin en uç noktasına modemi yerleştirip, diğer uçtan aynı kalitede sinyal beklemek! Ya da duvarlarla çevrili bir köşeye koyarak kalite beklemek… En sık yapılan hatalardan biridir.

Bir diğer hata ise Wifi sinyallerini etkileyen hoparlör, elektromanyetik dalga yayan cihazlarla yan yana kullanılmasıdır. Modeminizi ve antenlerini mümkün olduğunca diğer cihazlardan ayrı konumlandırın.

Televizyonun yanında, elektrik kablolarına dolaşmış, hoparlörün üstünde gibi yerler her zaman Wifi sinyal kalitesini bozacak etkenlerdir.

4- Güç Ayarlarını Değiştirin

Kullandığımız bilgisayarlardaki kablosuz ağ adaptörleri farklı kuvvette yayın yapabilme yeteneğine sahiplerdir. Unutmayın ki bir kablosuz ağda veri akışı iki yönlüdür. Kablosuz rotuerınız gücünü genellikle pirizden çeker ve bu yüzden de herhangi bir sorun yaşamadan her zaman tam güçte yayın yapabilir.

Ancak bilgisayarınız için her zaman aynı şeyi söylemek mümkün değil. Hele ki bir dizüstü ya da ultrabook kullanıyorsanız işletim sistemi içerisindeki “güç tasarruf modları” Wifi kartının alım gücünü etkiler.

Genelde ultrabooklarda pil tasarruf modları vardır. Bu modlar belirli aygıtların gücünü keserek ya da azaltarak pil tasarrufu sağlarlar.  Bu gibi durumlarda Wifi kartınızın alım gücü zayıflayacağından veri pakedi göndermekte zorluklar yaşayabilirsiniz. Doğal olarak bağlantı kopmaları yaşamanız mümkün! Suçu modeme atmayın…

Denetim masası içerisinde güç seçeneklerinde gelişmiş ayarlar yaparak, ya da aygıt yöneticisinde Wifi kartınızı sağ tıklayıp “güç” bölümündeki “bu aygıtı güç kazanımı için kapat” kutusunu boşaltarak bu durumu önleyebilirsiniz.

5- Parazitler

Bulunduğunuz yerde televizyon, hoparlör gibi manyetik alan yayan cihazlar modeminizin sinyal gücünü ciddi oranda düşürebilir. Bulunduğunuz ortamda mutlaka bu cihazların yerini değiştirerek denemeler yapın…

Peki en büyük paraziti evimizde kalorifer peteklerinin yaptığını biliyor muydunuz? Ya da iş yerlerinizdeki su sebilleri?

Özellikle de kalorifer petekleri içi su dolu olduğu ve etrafı metal kaplı olduğu için Wifi sinyallerini bir nevi absorbe eden aygıtlar haline dönüşebilirler. Evet, yanlış duymadınız. Kalorifer petekleri Wifi modemler için ciddi sorun teşgil ederler!

Peki mutfak?

Mutfak denilince akla ilk gelecek cihaz mikro dalga fırınlarıdır. Bu cihazlar Wifi sinyalleri için ölümcül manyetik alanlardır. Sinyaller için bir nevi ayna modülü görüp, sinyalleri farklı açılara yansıtabilirler.

Odanızdaki 7+1, 4+1 gibi ses sistemleri subwofer gibi cihazlar da aynı etkiyi yapabilir. Hele ki eski model bir CRT televizyona sahipseniz ve modemle yan yana konumandırdıysanız emin olun Wifi sinyallerinizi kesen en büyük etkendir. Elbette ki Wifi olarak çalışan telsiz telefonları unutmamak gerekiyor. Bu telefonlar da Wifi sinyalleri ile aynı frekanslarda ve daha güçlü yayınlar yapabiliyorlar. Doğal olarak sizin Wifi sinyalleriniz bastırılmış oluyor.

6- Wifi Modem Antenleri

Wifi modem antenleri sağa, sola yatırılabilirler. Bu sayede kısa mesafelerde sinyali yönlendirmiş olursunuz. Eğer odanın bir ucunda modem, diğer ucunda da bilgisayarınız varsa, anteni dik konumlandırmak yerine bilgisayara doğru yatırmak en iyi sinyali almanızı sağlar.

Ancak uzun mesafelerde antenler dik açı ile daha doğru çalışır. Bir de İnternette biraz araştırırsanız Wifi antenlerini güçlendirmek için farklı metotlar denendiğini görebilirsiniz.

Zamanında ihtiyaç duymuş ve Wifi modem sinyalini artırmak için bir deneme yapmıştım. Yaptığım denemede gözle görülecek kadar iyi bir kaliteye ulaştığımı söylemek isterim.

Benzer yöntemler deneyebilirsiniz. Aşağıdaki resimlerde de Mesut Turan arkadaşımın bana gönderdiği, başarılı denemelerinden birkaç örnek görebilirsiniz.

mesut_turan_wifi_guclendirme_calismasi  mesut_turan_wifi_guclendirme  mesut_turan_wifi

Aşağıdaki resimler ise birkaç yıl öndeki amatör sinyal denemelerimden….

wlan_teakolik_3   wlan_teakolik_8   wlan_teakolik_33

7- Uzak noktalar için daha güçlü antenler kullanın!

Özellikle de N standardı için geliştirilmiş güçlü antenleri piyasadan satın alabilirsiniz. Modeminizin antenleri sökülebiliyorsa, (30-50 dolar) güçlü antenler takarak, modeminizin sinyal gücünü artırabilirsiniz.

Unutmayın antenler çok önemlidir!

Standart antenler 2 dBi civarında yayın gücüne sahiptirler. Daha güçlü antenler alarak 7 dBi seviyesine kadar ulaşabilirsiniz. Ancak daha yukarı çıkamazsınız. Bunun için profesyonel antenler gerekebilir.

İpucu: 2dBi’den 5dBi’ye çıkmak sinyal gücünü ikiye katlamak demektir. Elbette ki anten satın almadan önce modeminizin bu anteni destekleyip, desteklemediğini araştırmanız gerekiyor. Bazen desteklenmeyen cihazlarla Wifi sinyalini artırmak yerine daha da bozabilirsiniz.

Google’a göre ABD’de kullanıcıların % 77’si her gün mobil cihazlarından televizyon seyrederken, akıllı telefonlar arama ve sosyalleşme gibi alanlarda öncelikle kullanılan cihaz konumunda. Bu yüzden birçok insan evdeyken de telefonlarından video izleyip paylaşıyor. Evde ya da iş yerinde aynı anda birçok farklı cihazdan internete giriş yapıldığında ise internet hızı etkileniyor. İnternet hızınız, bağlanan cihaz sayısı arttıkça düşecektir!

İstanbul’da gerçekleştirilen kablosuz ağ testinde çıkan sonuçlara göre ise, üç cihazın aynı anda bağlanması toplam kablosuz ağ data akımını % 65 azaltıyor.

Bu müthiş bir düşüş!

AirTies, evde kablosuz ağ üzerinden video izlenirken, kullanıcıların beklentilerinin kesinlikle karşılanmadığını belirtiyor. Piyasdaki standart modemler yerine kaliteli bir AirTies, TPLink modem ya da benzeri modemler almak kapsama alanını güçlü tutacaktır. Her zaman söylerim 30-40 dolarlık cihazlarla bağlantı ancak basit ve düşük seviyede olur. Ayrıca eviniz ya da iş yeriniz hiç fark etmez… Öncelikle farklı odalarda sinyal kalitesini test etmenizi tavsiye ederim.

“Wifi İnternetim Neden Çekmiyor?” üzerine 19 yorum

  1. Farklı modlar arasında denemeler yapmak gerek, cihazlar arasında uyuşmazlık olabiliyor.
    Bende Wireless N modu Intel Wireless 7260 kartlı dizüstümde Wireless G moduna göre daha başarısız. Tx, Rx hatalarında artış oluyor çok fazla ve odamda iken bağlantı kopup duruyor… Ancak TP-Link W722ND adaptör sorunsuz bağlanabiliyor mesela.

    Yanıtla
    • Evet kullandığımız cihazlar da buna etken bu yüzden en başta 30-40 dolarlık modem almayın demiştim 🙂

      Yanıtla
  2. Ellerine sağlık, çok güzel bir yazı gerçekten. İnan bu konuya hiç kafa yormamıştım ta ki bu yazıyı okuyana kadar. İlk fırsatta söylediklerini deneyeceğim. Bu arada böyle güzel yazılar görünce yeniden tutorial şeklinde yazı yazma iştahım kabarıyor resmen 🙂

    Yanıtla
  3. Çevrenizdeki diğer kişilere ait modemlerin kullandıkları kanalları ve sinyal seviyelerini görmek için Android telefonunuza Wifi Analyzer (üretici: farproc) programını kurabilirsiniz.

    Yanıtla
  4. Merhaba lutfen bana yardimci olun Bu eve yeni tasindim kadikoy acibademde oturuyorum evin hic bir herinden internete giremiyirom ne modem ne telefon sadece salonun caminin ordan knysuyorum yardimci olun😔

    Yanıtla
  5. Merhaba Benimde bir sorum oLucak şimdi internet kullandığım binada bir çok kablosuz Modem mevcut ve benim sinyalim de değilde indirme yaparken bozuluyor örneğin aksam saati benim modemi me kablosuz bağlanıp herhangi bir dosya indirmek istediğimde 200 kb / saniyede ama sabah örneğin ise gideceğim zaman deniyorum 3.7 mb / saniyede aralarında ciddi hız farkı var modemim iyi olduğunu dusunutorum vdsl 9970 tplink çift antenli 5 dbs antenlerin biri 20 Gündür türk telekom Diorki hat değerleriniz sabit ve bozulmuyor ozaman sıkıntı benim evimde anladigim kadarıyla ama.nasıl düzelticem ?

    Yanıtla
    • Abone sayısı fazla olup bant genişliği yetersiz kalırsa, herkesin internete çıktığı saatlerde hız düşebilir ama çok çok düşmüş sanki, bence hız değerlerinizi Speedtest ile ölçüp itiraz edin. Hızınız 25 mbps’den 1.5 mbps’ye kadar düşüyor ve ödediğiniz yüksek bedelin karşılığında hakkettiğiniz hizmeti alamayarak mağdur oluyorsunuz.

      Yanıtla
  6. Bilgilendirici açıklamalarınızdan ötürü çok teşekkürler….Bende bir çokları gibi sık sık internet bağlantı kopmaları yaşıyorum, modemimi daha iyi olabilecek fiber kablolara uygun bir modemle değiştirdim ama sorunlarım artan bir hızla devam etti…….sonunda çareyi eternet kablosu takmakta buldum böyle olduğı halde arada bazen yine bağlantı kopmaları oluyor ama benimde modemim lsd tv min yanında duruyor yerrini değiştirmeyi düşünüyorum tavsiyeniz üzerine……ayrıca evimiz dubleks üst kattan ise sinyal gücü daha kötü……….anten güçlendirmesi için araştırıp bişeyler denemek istiyorum…..belki daha çok randıman alabilirim

    Yanıtla

Yorum yapın