Geçtiğimiz günlerde İstanbul Deniz Müzesi’nde gerçekleştirilen “Windows 10 Hands-On Labs” etkinliğinde Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç ile bir araya geldik.
Windows 10 Hands-On Labs etkinliği tüm gün sürdü. Katılımcılar Windows 10 ve Visual Studio 2015 yüklenmiş bilgisayarlarını alarak etkinlikte yapılan sunumlar eşliğinde kendi uygulamalarını geliştirmeye başladılar.
Microsoft uzmanları ile birlikte katılımcılar için Hackathon niteliğinde bir etkinlik düzenlediğini söyleyebilirim. Sıfırdan başlayıp kod yazabilmek, Microsoft uzmanlarından bilgi alabilmek ve bu uygulamalar ile milyonlarca insana ulaşabilmenin detayları, yapılan sunumlarla geliştiricilere anlatıldı.
Microsoft bu tarz etkinliklere sıcak bakan global bir şirket. Aynı zamanda ülkemiz için de büyük yatırımlar yapmaktan geri kalmıyor.
Hands-On Labs etkinliği uygulama geliştirme konusunda kendisini geliştirmek isteyen ve yeni başlayanlar için büyük bir fırsat niteliğinde. Cavit Yantaç ile yaptığımız sohbette Microsoft’un da bu tarz etkinlikleri düzenlemeye devam edeceğini ve çok ciddi yatırımlar yaparak geliştiriciler için destek sağladığını konuştuk.
Etkinlikte Microsoft uzmanları katılımcılara bu konuda destek sağlayarak geliştirmek istenen uygulamalar için yön gösterdiler.
“Windows 10 Hands-On” etkinliğinde geliştiricilere, uygulama kodlayarak tüm dünyadaki milyonlarca kullanıcıya ulaşmanın detaylarını ve ipuçları anlatıldı. Microsoft’un bu noktada büyük bir arka planı olduğunu görüyoruz. Farklı ekranlarla 120 milyondan fazla kullanıcıya erişebileceğiniz Microsoft platformlarında yapılacak olan uygulamalar dizüstü bilgisayardan, tablet ve telefon gibi mobil cihazlara kadar geniş bir yelpazeye sahip.
Aynı zamanda nesnelerin interneti cihazlarından Xbox’a pek çok platformda çalışan uygulamalar da gerçekleştirmek mümkün kılınmış.
Cavit Yantaç ile sohbetimizde farklı ekran boyutları ile çalışırken uygulamaların nasıl uyarlanabilir olduğu ve bu uyarlamalarda arayüzler geliştirebilecekleri de konuştuk.
Katılımcılar, “Windows 10 Hands-On labs” etkinliğinde, Universal Windows Platform’u kullanarak uygulamalar geliştirerek sıkı bir “hands-on” deneyim kazandıklar. Memnun kaldıklarını da tahmin edebiliyorum. Katılım oldukça yüksekti ve etkinlikte uygulama geliştiriciler pür dikkat Microsoft uzmanlarını dinliyordu.
Uzun bir süredir Windows 10 ve Mobil taraftaki işletim sistemini kullanıyorum. Lumia 920 ve 925 üzerinde testlerini yaptığım birkaç uygulamamdan da Cavit Bey’e bahsettim. Windows 10 ile geleceğin uygulamalarını yazmak, gerçekten de kolay bir hale getirildi.
Cavit Yantaç, Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve yazılım sektörü için iyi bir potansiyel oluşturduğunu belirtti. Microsoft Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet gösteren lider bir teknoloji şirketi olarak genç yazılımcılara ciddi olanaklar sağladığı üzerinde sohbetimize devam ettik.
Microsoft’un Türkiye’de uzun yıllar boyunca faaliyetler gösterdiği ve Microsoft Ofisinin sağladığı tüm birikimi yazılım girişimcileriyle paylaştığını görüyoruz. Birçok start up şirketiye birlikte ilerlediği gibi geliştiricilere de yön vererek eğitim desteği sağlıyor. Microsoft yeni fikirleri desteklemek ve geliştiricilere yön vermek adına ülkemizde birçok etkinlik düzenlemeye de devam edecek. Bu noktada Microsoft yetkililerine teşekkürlerimi sunarım.