Xiaomi Mi Band 2 İnceleme

Akıllı saat mi? Akıllı bileklik mi? Xiaomi ile tanışana kadar kafamda bu soruya cevap arıyordum. Bu gece sizlerle paylaşmak istediğim ürün Xiaomi Mi Band 2 akıllı bileklik…

Önce Mi Band 1S ile tanıştım. Uzun bir süre de kullandığımı ve memnun kaldığımı söylemek isterim. Mi Band 1S’in bana göre en büyük sıkıntısı saatin olmamasıydı. Yani ekranı yoktu. Kolumda saat taşıyan birisi değilim. Bir türlüde takmayı beceremedim. Evde birkaç saatim var ve maalesef ki bir süre sonunda saatlerden sıkılıyorum. Ancak bir saatin eksikliğini de her zaman hissettiğimi söyleyebilirim.

Akıllı telefonum cebimdeyken de saate bakmak pek pratik bir kullanımı olmuyordu.

[mavi]Önceleri bir saat ancak sonrasında bir akıllı saat almayı planlamıştım. Mi Band 2 ile de tanışınca kararım akıllı bileklik oldu. [/mavi]

Xiaomi akıllı bileklik serisinin üçüncü modeli ile karşımıza Mi Band 2’yi karşımıza çıkardı. Daha önce Mi Band 1S kullanmıştım ve gayet memundum. Mi Band 1S’de bildirimler led ışıklarla veriliyordu. Bazen bu ışıkları karıştırabiliyordum. Acaba mesaj mı geldi? Cevapsız çağrı mı var?

Suya karşı dayanıklı olması darbelere karşı dayanıklı olması da beni epeyli cezbetmişti. Ancak “şu alet saati gösterseydi ne güzel olurdu” diye iç geçirdiğimi iyi hatırlıyorum.

Xiaomi Mi Band 2, önceki iki model olan Mi Band ve Mi Band 1S modeline göre birçok yenilikle karşımıza geldi. Bu yeniliklerden en önemlisi de üzerindeki bir ekranda saat ve bildirimleri göstermesi. Önceki modellere göre farklarını sayarsak daha çok geliştirilmiş sensörleri, daha yüksek pil kapasitesi, kalp ritmi ölçümü (1S modelinde de vardı), saat ve bidirimler için ekrana sahip olması şeklinde sıralanabilir.

Xiaomi Mi Band 2 Özellikleri:

  • Saat
  • Adım sayar
  • Yürüme mesafesi ölçme
  • Kalp ritmi ölçme
  • Kalori hesabı
  • Hareketsiz kalma uyarısı
  • Alarmları (telefondan bağımsız)
  • Telefondan gelen arama ve bildirimleri titreşim ile uyarma
  • Ekranda bildirimleri göstermesi
  • Bağlı olduğu telefonun ekran kilidini açabilme
  • Bilekliğimi bul (BT mesafesinde titreşim yaymasını sağlayabilirsiniz)
  • IP67 Sertifika (30 dakikaya kadar suda kalmaya dayanıklı)

Akıllı saat mi? Akıllı bileklik mi sorusunu kendime yönettiğimde yukarıdaki özellikler kararımı vermekte oldukça etkili oldu. Xiaomi Mi Band 2’yi seçmemdeki en büyük sebep ise suya karşı dayanıklı olması, titreşimli bildirimleri ve saati göstermesiydi. Kısacası bir akıllı saatin özelliklerini hemen hemen karşılıyordu.

Xiaomi Mi Band 2 kutu içeriğinden şarj aparatı, Xiaomi Mi Band 2, kullanım kılavuzu, plastik bileklik çıkıyor. Şarj aparatının bir ucu USB diğer ucu ise Mi Band 2’ye özel olarak geliştirilmiş. Kısacası bu aparatı kaybetmemeniz gerekiyor.

Xiaomi Mi Band 2 ekranı 0.42 inç büyüklüğü ile karşımıza geliyor. Gayet ideal boyutlarda ve net bir görüntüsü var. OLED özelliğine sahip ekranımız üzerinde bildirimleri görebildiğimiz gibi hemen alt kısmındaki dokunmatik bir yuvarlak tuş dikkatimizi çekiyor. Ekranı güneş altında rahatlıkla görebiliyorsunuz. Ekranın üzerindeki dokunmatik tuş ise (hafifçe dokunmak yeterli) saat, adım, kalp ritmi gibi özellikler arasında geçiş yapmanızı sağlıyor.

Sanki bileğinizde bir saat varmış gibi saate baktığınızı hayal edin!

Kolumuzu çevirerek yüzümüze yaklaştırdığımız zaman saat otomatik olarak ekrana yansıyor ve görebiliyorsunuz. Bu hareketi yaptığınız zaman akıllı saatimiz akıllıca davranıyor ve saati gösteriyor. On, on beş sefer bu hareketi yaptım ve bir kez saati göstermedi. Sanıyorum ki bu hareketi doğru yapamamış veya çok hızlı yapmış olabilirim. Ancak ekranda göstermese bile ekran üzerindeki bölüme dokunarak saati göstermesini sağlayabilirsiniz.

Ekranda saat, tarih, atılan adım, katedilen mesafe, yakılan kalori, kalp ritmi, gelen arama ve bildirimler görüntülenebiliyor. Kolunuzu çevirerek yüzünüze getirdiğinizde (saate bakma hareketi) saat karşımıza geliyor. Aynı hareketi ard arda yaptığınız zaman veya hemen ekranın alt kısmındaki yuvarlak dokunmatik alana dokunursanız diğer bilgiler arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Çok hafif sadece 7 gram!

Ekran 5 saniye sonra tasarruf moduna geçiyor ve ekrandaki bilgiler kayboluyor. Yani cihazda durmaksızın saat yada bilgi görüntülenmiyor. Bu noktada bazı arkadaşların canını sıkabileceğini söyleyebilirim. Hani saate bakma hareketini de düzgün yapamazsak veya çok hızlı yaparsak ekranda tepki olmuyor. Hadi lan diyebilirsiniz. Yine de ekran altına dokunmanız yeterli olacaktır.

Silikondan yapılmış yekpare ve dayanıklı bir kordona sahip. Mi Band 2’yi üzerindeki yuvaya rahatlıkla oturtabiliyorsunuz. Sadece 7 gram ağırlığa sahip ve kolunuza taktığınız zaman hiçbir ağırlık veya rahatsızlık vermiyor. Kordonun yumuşak yapısı ve üzerindeki ayar delikleri ile hemen hemen her bileğe rahatlıkla uyacağını söylemek mümkün. Kordon üzerinde kilitleme için metal bir yapı bulunuyor ve bu metal kotlardaki çıt çıt gibi bir yapı ile kilitleniyor.

Xiaomi Mi Band 2 kordonu yumuşak silikondan yekpare yapıya sahip. Oldukça hafif ve rahat. Kordonun kendisi yumuşak bir yapıda olsa da kilitleme ucunda metal bir yapıya yer verilmiş. Yaklaşık olarak 2 aydır kullanıyorum ve herhangi bir çizik veya kordonda bir yırtılma olmadı.

Xiaomi Mi Band 2 için aklımdaki en büyük soru işareti pil süresi olmuştu. Mi Band 1S’e göre ekrana sahip olması pil konusunda düşünceli davranmama neden oldu. Ancak daha fazla bir pil kapasitesi vardı ve enerji tasarrufu konusunda epeyli cimri davrandıklarını görüyoruz. Kullanım özelliğinize göre elbette ki pil süresi artacak veya azalacak. Sürekli kalp ritmi de ölçmeyecekseniz 15-20 gün rahatlıkla kullanılabilir.

Kişisel kullanımlarımda ise 15 günü rahatça gördüğümü söyleyebilirim. Her sabah 2 açık alarm için titreşim çalıyor. Gün boyunca Whatsapp, Telegram, Telefon çağrıları ve mesajlar için titreşiyor. Aynı zamanda saate bakıyor ve sürekli olarak attığım adımları kontrol ediyorum. Bu şekilde 15 gün boyunca tek şarjda kullandığımı söylersem sanıyorum ki pil süresi hakkında bilgi vermiş olabilirim.

Bu tarz cihazlar için akıllarda kalan bir diğer soru ise suya karşı dayanıklılıktır. Açıkçası duş aldığım zamanların dışında kolumdan hiç çıkarmıyorum. Defalarca ellerimi yıkıyor, yağmur altında kullanıyorum. Hatta Xiaomi Mi Band 2 ile rahatlıkla havuza girebileceğinizi söyleyebilirim. (Deniz hariç tuzlu suyu bilemem!) Mi Band 1S’e göre de suya karşı dayanıklılığının artırıldığını da görmekteyiz.

Akıllı telefonunuzla konuşabiliyor!

Xiaomi Mi Band 2’nin kilit ekranı özelliğini aktif ederseniz  akıllı telefonunuzun kilit ekranını açabiliyor. Elinizi telefonunuza yaklaştırmanız yeterli. Tuş kilidi siz cihazın ekranını uyandırdığınız zaman otomatik olarak açılabiliyor. Ayrıca yakın mesafe / uzak mesafe şeklinde ayrımlar da yapabiliyorsunuz. Ben güvenlik sebebi ile yakın mesafe olarak ayarladım ve yaklaşık bir metre mesafeden telefonumun kilidini açıyorum. Bir buçuk iki metre uzaklaştığımda ise kilit ekranı şifre sormaya devam ediyor.

Diğer bir taraftan gelen çağrılar için bileğinizde titremesini ayarlayabiliyorsunuz. Mi Fit uygulaması üzerinde çağrı geldikten 3 saniye sonra titre veya 5 saniye sonra titre özellikleri sunuluyor. Bildirimler alabiliyor, hatta adım hedefi koyup, hedefe ulaştığınız zaman titreşimle uyarmasını sağlayabilirsiniz.

Sadece bununla da kalmıyor.  Mi Band 2 ile birçok uygulama bildirimini alabilir ve ekranınızda görebilirsiniz. Google Play üzerinde yer alan Mi Fit uygulaması üzerinden alarm ayarlayabilir, bildirim uygulamalarını seçebilir, yürüdüğünüz mesafeyi görebilir ve daha birçok özelliğini yönetebilirsiniz.

Kısacası akıllı telefonunuz ile konuşuyor ve şifre girmenize gerek kalmadan ekranı açabiliyor. Bu konuda başarılı olduğunun ve iyi düşünülmüş birçok özellik olduğunun altını çizebiliriz.

Xiaomi Mi Band 2 akıllı telefonunuza Android ya da IOS marketten kuracağınız ücretsiz Mi Fit isimli yazılım sayesinde bağlanıyor. Bu yazılım üzerinde adımlarınız, kalori hesaplarınız olduğu gibi toplanan verilerin görselleştirilmiş hali de sunuluyor. Diğer bir yandan akıllı telefonunuzda ayarlayacağınız bildirimler titreşim ile Mi Band 2’nin ekranına geliyor.

Ne kadar kalori yaktım? Diğer kullanıcılara göre ortalamam nedir? Kaç adım attım? Kaç kilometre yürüdüm gibi geçmişe yönelik veriler uygulama üzerinde saklanıyor.

Uykunuzu ölçüyor!

Gece kaç saat uyuduğunuza uygulama üzerinden bakabildiğiniz gibi, bu uykunun kaç saati derin uyku? Kaç saati normal uyku olduğunu da gösterebiliyor. Bu verileri aynı zamanda Google Fit uygulaması ile de paylaşabildiğini ve Google Fit üzerine dataların isterseniz görülebileceğini hatırlatmak isterim.

Mi Band 2 aldığınız zaman ekranın çizilmemesi aklınıza gelebilecek ilk sorulardan biri olabilir. Diğer bir yandan kordonu için pembe, mor, mavi, yeşil gibi farklı renklere de ihtiyaç duyabilirsiniz. Türkiye’de pek görmedim. Ancak Aliexpress üzerinde ekran filmi ve farklı renklerdeki kordonlarını bulabilirsiniz.

Sonuç olarak akıllı saat almak yerine akıllı bir bileklik ile tüm ihtiyacımı karşıladım. Telefon varken, akıllı saatimde uygulama kullanmanın da pek pratik bir şey olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir ihtiyacım da olmadığı için bir akıllı saat almak yerine kararımı Mi Band 1S’den sonra Mi Band 2 alarak verdim.

İyi ki de Almışım!

Malzeme kalitesi yüksek ve adım sayar doğru sayıyor (yürürken sayarak test ettim). Diğer bir yandan özellikleri beni tatmin ederken hafifliği ile (sadece 7 gram) de bayağı hoşuma gitti. OLED ekranı çizilmelere karşı dayanıklı. Bileğimde henüz çizme şansım olmadı. Ancak sert darbelere karşı dikkatli olmak gerekebilir. Fiyatı ise 30 dolar civarında! Yani fiyat / performans oranının da gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Akıllı telefonunuz ile bluetooth 4.0 teknolojisini kullanarak bağlanıyor. Dilerseniz bluetooth görünürlüğünü de kapatabiliyorsunuz. Mi Band 2 geçtiğimiz yıl 10 milyondan fazla satarak Apple Watch ve Fitbit ardından üçüncü sıraya yerleşti. IP67 suya karşı dayanıklılık sertifikası bulunuyor. Duşta, havuzda rahatlıkla kullanılabilir. Üç hafta pil süresi sunuyor sağır olmam nedeni ile telefonu sürekli sessizde tutuyorum ve titreşimler sayesinde hiçbir çağrıyı kaçırmadım. Bu şekilde bana 15 güne kadar pil ömrü sundu! Android ve iOS akıllı telefonlarda kullanabiliyorsunuz. Ancak kilit ekranı açmak gibi bazı özellikleri iOS işletim sisteminde yok!

Aşağıdaki gibi Kahraman Uğurlu ile çektiğimiz kutu açılış videomuzla sözlerimi noktalamak istiyor ve şiddetle bu ürünü tavsiye ediyorum!

 

“Xiaomi Mi Band 2 İnceleme” üzerine 8 yorum

  1. Hocam makaleniz çok güzel faydalı bi yazı olmuş.Ayrıntılı bir şekilde yazmışsınız emeğinize sağlık. Bir sorum olucak Mi fit uygulamasına google play de baktım. Arama ve mesajlar geldiğinde cihaz dili ingilizce olmazsa bileklikte göstermiyormuş doğrumudur bu varmı bu şekilde bir sorun illaki telefonun dili ing. mi olması lazım arama ve msjlari bileklikte görebilmemiz için

    Yanıtla
  2. 3-5 gündür bende kullanıyorum ios üzerinden.
    telefonun dilini ingilizce yapıp telefonu band 2 ile bağlantı yaparsanız yeni sürüm yüklüyor saate.
    o arada arayanın ve mesaj gönderenin ismi artık saatte çıkmaya başlıyor.
    tekrar türkçe yaparsanız ekranda isim görme devam ediyor.

    önemli bir özellik eklenmiş oluyor.

    Yanıtla

Yorum yapın