Yeni Yıla Yeni Teknolojilerle Merhaba

giyilebilir-teknoloji-thermometer-hologramEski yılın son günlerini, yeni yılında ilk heyecanlarını yaşadığımız şu günlerde, Xerox firması bizlere 2014’de karşımıza gelecek olan teknolojiler hakkında bilgi veriyor.

Yeni yılda Xerox, araştırma şirketlerinin değerlendirmelerini baz alarak gündem oluşturması beklenen gelişmeleri sıralamış.

Başta 3-D baskı, bulut bilişim, sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojiler, teknolojik implantlar, büyük veri analitiği, interaktif ev-oyun eğlence sitemleri gibi teknoloji ve uygulamalar yer alan araştırmayı (bülten) sizlerle paylaşmak istedim.

Teknoloji şirketlerinin üzerinde çalıştıkları projeler, mevcut ürünler üzerinde yapılan geliştirmeler ve tüketicilerden gelen talepler, her yıl trend olacak yeni teknoloji ve uygulamaların hayatımıza girmesine neden oluyor. 2014 yılı, önceki yıllarda açıklanan teknolojilerin geliştirildiği ve yeni teknolojilerin duyurulduğu bir yıl olacak gibi görünüyor.

2014 yılından itibaren hayatımıza girecek teknolojiler, günlük yaşamımıza yenilikler katacak. Örneğin en sevdiğiniz mağaza ve restoranların önünden geçerken cep telefonunuza size özel indirim kuponları ve teklifleri gelecek. 2012 ve 2013’de bu tarz teknolojilerle az da olsa karşılaşmıştık.

Kronik bir hastalığınızı tedavi etmek için vücudunuza yerleştirilen bir çip, hayati verileri gerçek zamanlı olarak doktorunuza gönderecek. Satmayı düşündüğünüz ürünün 3-D baskı ile yapılan bir prototipini müşterilerinize önceden sunabileceksiniz. Bu gelişmeler bir bilim kurgu filminin senaryosu değil, gerçeğin ve yakın geleceğin ta kendisi.

mobiluygulamalar   icerik servisler   ev-eglence sistemleri

Düne kadar vücudumuza bir çip takılması sadece filmlerde karşımıza geliyordu. Ne demişler? Önce hayal ediyor sonra gerçeğe dönüştürüyoruz. Yeni yılda vücudumuza takılacak olan çipleri sanırım arkadaşlarımızda veya çevremizde görmeye başlayacağız.

Teknolojik gelişmeler ve araştırma şirketlerden gelen veriler ışığında Xerox’un öngördüğü, 2014 yılında trend olacak teknoloji, uygulama ve yaklaşımlar şu şekilde sıralanıyor;

Giyilebilir teknolojiler ve sanal gerçeklik: Giyilebilir teknolojilerle ilgili haberleri, gelişmeleri 2014 yılı içinde daha çok duyacağız. Kendileri gelmeden haberleri sıkça gelen bu teknolojilerden en bilineni Google Glass ve iWatch gibi ürünlerle ilgili yeni duyurular 2014 yılında bizi bekliyor.

Ayrıca 2014 yılında, gelişmiş 3D içerikler barındıran çok farklı sanal gerçeklik uygulamalarına şahit olunacak. Yaratılan bu sanal gerçeklik teknolojileri, mobil cihazlar ve tabletler üzerinde çalışan uygulamalara dönüşerek 2014 yılında hayatımıza girecek.

3-D Baskı: Bu yıl adından sıkça söz ettiren 3-D baskı, ününü 2014 yılında devam ettirecek. 3-D baskı, prototipleme kolaylığı sağlıyor ve yeni bir teknoloji olarak kendini geliştirmeye devam ediyor. 3-D baskı endüstrisinin 2015 yılında 4 milyar dolar, 2017 yılında 6 milyar dolar, 2021 yılında ise 10.8 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

elektronik implant   buyuk veri analitigi   3d

 

2014 yılında 3-D yazıcıların fiyatlarının daha uygun hale gelmesi, Wi-Fi bağlanabilen giriş seviyesi modellerin 1500 doların biraz altına düşmesi bekleniyor. Uzmanlar, 3-D baskının, küçük işletmeleri yatırım yapmadan potansiyel yatırımcıya dönüştüreceğini ve ön üretim yapmadan prototip inşa etmeyi sağlayacağını söylüyor. 3-D baskı cihazları, teknoloji meraklılarının yaratıcılığının sınırlarını zorlayacak bir teknoloji olarak kabul ediliyor.

Implant Cihazlar: Kalp pilleri, platin kalça, omurga vidaları ve yapay diskler gibi implant ürün teknolojilerinin 2014 yılında insan sağlığına olumlu katkıları olacak. Yakın zamanda bu cihazların daha da gelişeceği ve daha geniş alanlarda kullanılacağı belirtiliyor.

Rochester Yüksek Teknoloji Enstitüsü, lazer ışınlarını, bir insan ekleminin içindeki ilacı etkinleştirmek için kullanmanın yollarını arıyor. Bu lazer ışını sayesinde vücuttaki iltihap hafifleyecek ve doku yenilenmesi sağlanacak. Ayrıca bilim insanları vücuttaki hasarlı dokuları belirleyecek elektronik hap üzerinde çalışıyor.

Uzmanlar, kalp ve işitme cihazları gibi birçok onaylanmış kök implant cihazlarının yeterince gelişmiş durumda olduğunu fakat kronik ağrı yönetimi ve nöro-uyarılma için esnek beyin implantlarının daha da geliştirilmesi gerektiğini söylüyor. 2014 yılında bu konudaki çalışmaların hız kazanması bekleniyor.

Hali hazırda zaten benim gibi sağırlara benzer implantlar uygulanmakta, 2014’de bunun daha gelişmiş versiyonlarını göreceğiz…

Ev-oyun eğlence sistemleri: Teknolojinin eğlence yaşamımıza sunduğu ürünler 2014 yılında da popülerliğini sürdürecek. Yeni çıkan Sony PlayStation 4 ve Microsoft Xbox One gibi oyun konsolları 2014 yılında yoğun ilgi görecek.

Sanal gerçeklikle birleşen, daha gerçekçi, interaktif hale gelen ev eğlence sistemleri, 2014 yılında bizlere güzel vakit geçirtecek. Smart TV’ler ve Smart TV’lere özel geliştirilen uygulama ve cihazların kullanımı yaygınlaşırken, televizyon üzerinden internet uygulamalarını takip etme oranı artacak. 2014 yılında, yeni piyasaya sürülen 4K, Ultra HD görüntü kalitesine sahip büyük ekran televizyonların fiyatlarının düşmesiyle satışları da artacak.

Akıllı televizyonlara entegre cihazlar ve ses sistemleri (IPTV, Apple TV, Media Player….vb) üzerinden film izlemek, müzik dinlemek, sosyal ağlara bağlanmak, eğlenceli uygulamaları keşfetmek daha da keyifli hale gelecek.

Muhakkak ki benzer teknolojileri deneyimleme imkanı bulmuşsunuzdur. Birçok kişinin de Apple TV gibi deneyimleri olduğunu düşünüyorum. Yeni yılda sanırım Dijiturk, Dsmart ve benzeri yayın platformları bu durumdan pozitif ya da negatif olarak etkilenecektir.

Bulutla entegre çalışan cihazlar: Bulut bilişim uygulamaları 2014 yılında kullanım alanlarını ve hacimlerini arttıracak. Masaüstü, dizüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi cihazların, bulut bilişim ile çalışma sistemlerine entegre olma süreci 2014 yılında giderek yaygınlaşacak.

Bulut bilişimle entegre geliştirilen cihazlar, çalışmayı zaman ve mekandan bağımsızlaştıracak. Güvenlik, bulut sistemler üzerinde en çok yatırım yapılan konu olacak. Bulutla entegre cihazlar, alınacak güvenlik önlemleriyle daha az güvenlik problemi oluşturacak. Bulut bilişim küçük işletmelerin işlerini büyütmelerine yardımcı olacak ve çalışanlar arasında kesintisiz bir iletişim sağlayacak.

Büyük veri analitiği: Mobil cihazlar ve sosyal medya uygulamaları yaklaşık 4 milyar insan tarafından kullanılıyor. Sadece Facebook’un 1 milyardan fazla, Twitter ve Google+’ın yaklaşık 500 milyon kullanıcısı bulunuyor. Twitter üzerinden günde yaklaşık 400 milyon tweet gönderiliyor. Facebook üzerinden, günde yaklaşık 350 milyon fotoğraf paylaşılıyor.

Sensörler ve video kameralardan gelen içeriğin de eklenmesiyle ortaya çıkan çok yüksek hacimli verilerin analiz ihtiyacı doğuyor. Büyük veri analitiğinin, bilimsel araştırma ve pazar araştırmaları gibi birçok alanda kullanılması bekleniyor.

Xerox, 2014 yılında şirketlerin kendi ürünleri ve marka imajını izlemek için sosyal medya analizleri yapan yeni yazılımlar geliştirme ihtiyacı hissedeceğini ve kendisinin de benzeri yazılımlar üzerinde çalıştığını belirtiyor. Bu yazılımlar, bir iletinin yansıttığı duygu ve düşünceyi belirlemek, şirketlere anında geri bildirimde bulunmak için kullanılacak. Ayrıca bu yazılımlarla, tanımlama, gruplama ve içerik sınıflaması gibi işler de, daha detaylı ve kapsamlı analizlerle yapılabilecek.

Yeni içerik servisleri: Her zaman önemini koruyan içerik servisleri, internet ile zamandan ve mekandan bağımsız hale geldi. 2014 yılında da birçok sektördeki pazar gelişmelerini içerik servisleri yönlendirecek. Tüketici tercihini de belirleyen içerik servisleri, 2014 yılında daha da önem kazanacak.

Her platform ve yayın formatıyla uyumlu hale gelecek içerik servisleri, birbirinden farklı uygulamalar üzerinden sorunsuz takip edilebilecek. Tüketicilere gönderilecek içeriğin kalitesine ve hedef kitleye uygun söylemler barındırmasına 2014 yılında daha çok dikkat edilecek.

Kitlesini en iyi tanıyan ve kaliteli içerik geliştirenler bulundukları pazarda fark yaratan markalar haline gelecek.

İçerik kraldır derler ya! İşte bunu daha net göreceğimizi düşünüyorum!

Küçük ama çok işlevli mobil uygulamalar: Geçtiğimiz yıllarda JavaScript ile başlayan mobil uygulama performansının, 2014 yılı içinde, Html5 ve geliştirilecek yeni uygulama kodları ile artması bekleniyor. Her mobil cihaz sahibini mutlaka bir yerden yakalayan mobil uygulamalar, ses, görüntü ve boyut gelişmeleriyle 2014 yılının vazgeçilmez trendleri arasında yerini alacak. 2014 yılında geliştiricilerin en büyük hedefi cihazlarda daha az yer kaplayan ve yüksek performansla çalışan uygulamalar yapmak olacak. Farklı alanlar için geliştirilecek mobil uygulamalar 2014 yılından itibaren hayatımızın her alanında bize yardımcı olacak.

AT&T tarafından yapılan bir araştırmada, küçük işletmelerin yüzde 98’inin mobil ve kablosuz iletişim teknolojilerini, 5 yıl öncesine göre yüzde 42 oranında daha fazla kullandığı saptandı. Bu araştırma da gösteriyor ki, kişi ve kuruluşlar teknolojinin getirdiği yenilikleri işlerinde ve gündelik yaşamlarında her geçen gün daha fazla kullanmaya devam edecek.

Bakalım 2014 karşımıza farklı ne gibi teknolojilerle çıkacak? Şimdiden heyecan bastı diyebilirim. Google Glass gibi bir ürünü deneyimledikten sonra, sanırım 2014’ün benim için müthiş bir teknoloji deneyimini birlikte getireceğine eminim!

Yeni yılda sizlere ve sevdiklerinize mutlu, huzurlu, sağlıklı ve ileri teknolojili bir yaşam dileklerimle…

Yorum yapın