Yerli otomobil hikayesi ortaya atıldığı günden beri merakla beklemeye başlamıştık. Bundan tam 4 yıl önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin 3 adet prototip sürümü ile tanıtımını yapmıştı. Evet tam 4 yıl önce yerli otomobilimizi 3 farklı motor teknolojisi ile geliştirdiklerini, hedefin ise 2020′den önce yerli otomobilimizi yollara çıkararak insanımızın kullanımına sunmak olduğu belirtilmişti. Maalesef ki heyecanımız kursağımızda kaldı. Otomobili gördükten sonra itiraf etmeliyim ki hayal kırıklığına uğramıştık. Yine de ülkemiz için önemli bir adım niteliğini taşıyordu.
Devrim arabasının hikayesine ne çok benziyor değil mi? İmkansızlıklar mı dersiniz, yoksa başka bir şey mi bilmem ama 2020’ye bir kaç gün kala yeni bir umutla ayağa kalktık…
Dün bu görüşlerin tamamı yıkıldı. Bugün ise ülkemizde tarihe yeni bir not düşüldüğünü yeni bir dönemin başladığını görüyoruz. Bu sefer dalga geçmedik, bu sefer olmamış demedik. Bu sefer…
Helal Olsun! Emeklerinize sağlık, bravo… Sözlerimizi sosyal ağlarda paylaştık.
Kuruluşu 28 Haziran 2018’de gerçekleşen ve tam olarak 18 ay sonra 3 boyutlu ilk modelini gün ışığına çıkaran Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), bizlerle bu müthiş heyecanı paylaştı.
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu TOGG içerisinde Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu, Zorlu Holding’leri barındırıyor. Bu büyük holdingler Cumhurbaşkanımızın isteği ve talimatları üzerine birleşerek ülkemizin Devrim Arabası macerasını yenilemek için büyük bir girişime imza attılar.
Türkiye’nin Otomobili
Yerli otomobilimiz Türk Otomotiv endüstrisinin kalbi olan Marmara Bölgesi’nde kurulacak. Fabrikanın temeli ise 2020 yılında atılacağı belirtiliyor. 2030 yılına kadar ise fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait bir ortak platform üzerine beş farklı model üretilmesi planlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2023 hedefleri içinde stratejik öneme sahip projelerden biri olarak değerlendirilen Türkiye’nin Otomobili, hedeflenen teknolojik dönüşümün öncülerinden biri olarak karşımıza geliyor.
TOGG Sunduğu Özellikler İle Farklı Bir Otomobil
Türkiye’nin otomobili TOGG, internete bağlantılı altyapısıyla sürekli olarak online olabilecek. İnternete bağlanabilmek için ise bir cep telefonuna ihtiyaç duymayacağı belirtiliyor. Yani donanım varsayılan olarak 4G veya 5G gibi bir altyapı ile standart olarak gelecek.
Yerli otomobilimiz TOGG, tüm akıllı şehir altyapısı, elektrik şebekesi, cihazlar, evler ve binalar ve benzeri sistemler ile iletişim halinde olacak. Kısacası siber yaşamın birçok farklı alanında kullanıcısının yerine düşünen bir asistan gibi hareket edecek.
TOGG 2023 yılından itibaren dünyada ilk kez Türkiye’nin otomobilinde kullanılmaya başlanacak olan “Holografik Asistan” teknolojisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Belki karşımıza gelen ilk modelinde bunu göremeyebiliriz ancak geleceğin internet dünyası düşünülerek üretileceğini görüyoruz.
“Holografik Asistan” teknolojisi günümüzde otomobil içerisinde kullanılmakta olan 2 boyutlu ekran teknolojilerinin yerine ilk kez üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçekliği getirerek araç içi deneyimini sil baştan şekillendirmesi ile öne çıkak. Yani ekrana bakmak gibi bir sorunumuz olmadan rahat bir sürüş deneyimi yaşatması planlanıyor.
“TOGG mühendisleri tarafından geliştirilen ve tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde %100 TOGG’a ait olan, yüksek teknolojiye sahip doğuştan elektrikli ve bağlantılı platform…”
Türkiye’nin Otomobili, yollara çıkacağı 2022 yılına kadar TOGG’un öncülüğünde yayılımını sağlayacak geniş kapsamlı şarj altyapısı sayesinde evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek. Çünkü o bir elektrikli araç olarak karşımıza geliyor.
Bugün kırmızı ve beyaz renkte olan Sedan ve SUV yerli otomobil ilk kez görücüye çıkmış oldu. Tasarımı gerçekten de beni benden aldı. Birçok kişinin takdirini kazandı ve umutlarımızı yeşerttiğini tekrar söylemek istiyorum.
TOGG tarafından, ismi, görüntüsü, tasarımı ve motoru sır gibi saklanmaktaydı. Hatta başarılı bir dijital pazarlama stratejisi ile birkaç gündür internet gündemimizi işgal ediyordu. TOGG o kadar merak ediliyordu ki Twitter üzerinden her gün bir detaya ait fotoğraf paylaşılıyordu ve yüzbinlerce kişi tarafından merakla takip ediliyordu.
TOGG 300 ve 500 kilometre menzil opsiyonları ile karşımıza gelecek.
TOGG CEO’su Karakaş’ın açıklamasına göre ilk model SUV olacak. SUV modelleri 200 ve 400 beygir gücüne sahip iki alternatif olarak sunuluyor. Bu SUV modellerimizde 500 km menzil ve 30 dakikanın altında şarj edilebilir olacağı söylendi. Kısacası 30 dakikalık şarj ile %80 pil ömrüne sahip olacağız.
TOGG Doğuştan Elektrikli
Üretilecek olan ilk model SUV olarak karşımıza geldiği gibi 300 km ve 500 kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak. Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobilimiz, 200 beygir güç ile 100 km / 7,6 saniye, 400 beygir güç ile 100 km / 4,8 saniyede hızlanabilecek.
Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacağı da belirtilen özellikleri arasında geliyor.
Basın toplantısında konuşan TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, “Dünyada oyunun kuralları değişiyor. Otomobil akıllı bir cihaza dönüşmekte. Projeye başlamadan önce 18 şirketi inceledik. Fikri mülkiyeti yüzde 100 bizim olan bir otomobilden bahsediyoruz. 15 yıl içinde 5 modelimiz olacak. Neden SUV’u seçtik? Dünyanın en büyük segmenti. Yüzde 95’i ithal olan bir segment. Markanın adlandırma sürecini önümüzdeki senenin ortasında tamamlamayı düşünüyoruz. 200 ve 400 beygir iki alternatif, arkadan itiş veya 4 çeker olacak. 500 km menzil ve 30 dakikanın altında şarj edilebilir olacak. Bataryasını sıfırdan geliştirdik. Aracın holografik asistanı var.” sözleri ile dikkatleri üzerine çekmiş oldu.
TOGG Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Bu sefer Allah’ın izniyle başaracağız. 2017 Mayıs’ında Cumhurbaşkanımıza söz verdik. Dalga geçtiler. 2018 Haziran’da şirketi kurduk, güldüler. Daha yolumuz uzun ama bugün buradayız. Bu 82 milyonun gururu. Markası bizim olacak, tasarımı bizim olacak. Lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız. 15 yılda en az 22 milyar lira yatırım yapılacak. En az 3,5 milyar lira sermaye taahhüdü veriliyor. 2021’de fabrikamızı tamamlayacağız. 2022’de de inşallah ilk aracımız banttan çıkmış olacak. Ezberleri bozacağız.” sözleri ile bilgi verdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubuna ev sahipliği yapan bu merkezdeki birçok girişim, kritik yerli ve milli teknolojilerin öncüsü olacak. Türkiye’nin otomobili sadece bir araba üretme projesi değil. Yeni fırsat pencerelerini yakalama hamlesidir. Fotoğraf paylaştım arabalar mı büyük yoksa bakanın boyu mu kısa diye tartışmalar oldu. Soru işaretleri de tamamen ortadan kalkmış olacak.” konuya netlik kazandırdı.
Üretim Tesisi Burda’da Kurulacak!
Cumhurbaşkanlığı kararına göre yerli otomobil üretim tesisi 22 milyar TL sabit yatırımla Bursa’da kurulacak. Üretim tesisinde 4 bin 323 kişi istihdam edilecek. Bu kişilerin 300’ü nitelikli personel olarak çalışacak. Otomobil üretimi 5 ayrı modelde olacak. Yıllık üretim kapasitesi ise üretilecek olan 5 farklı model için toplam 175 bin adet olması planlanıyor.
Fabrikaya yatırım yeri tahsisi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopaj desteği, alım garantisi gibi destekler sağlanacak.
Yatırımın süresi başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019’dan itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22 milyar olarak açıklandı.
Proje bazlı devlet desteği verilecek yatırım için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kar payı desteği ile yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi sağlanacak.
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) gerçekleştireceği yatırım için 30 bin otomobillik alım garantisi verildi. Araç menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor.
C segmenti üretilecek olan ilk SUV modelimizin hedef fiyatı, 200 bin TL düşünülüyor ve pilinin %100 yerli olması hedefleniyor. Pil gerçekten de önemli bir konu ve %100 yerli olması için büyük bir arge gerekiyor.
Evet, 2023 ve sonrasında Sedan modelini görebileceğimiz gibi diğer 3 model ile de tanışmış olacağız. Full şarj maksimum 30 dakika içerisinde yapılacak bu noktada şarjının %80 olması planlanıyor. Toplam menzilin ise 500 km olması düşünülüyor.
Elbette ki bunun için ülkemize elektrikli şarj istasyonları kurulması gerekecektir. Ülke genelinde 2022’de 4000 adet şarj istasyon ağı kurulması planlanıyor. Fabrikanın kurulumundan sonra toplam ülke GSMH katkı hedefi, 50 milyar Euro olacak.
Elbette ki bu hedeflere ulaşabilmek için yalnızca devlet desteği yeterli olmayacaktır. Alanında uzman isimlerin tecrübelerine de ihtiyaç duyacağız. Yerli otomobili üretecek olan ekibin isimlerine baktığımız zaman…
- Mehmet Gürcan Karakaş / CEO (Bosch Grubu Başkan Yardımcılığı)
- Sergio Rocha / COO (Volkswagen ve G.Kore General Motors CEO)
- Can Baran / Pil ve Güç Sistemleri Sorumlusu (Tesla ve Faraday Future Mühendisi)
- Burak Başyigit / Teknik Tedarik Sorumlusu (Toyota Avrupa Satınalma Müdürü)
- Metin Sancar / Ar-Ge Sorumlusu (Aselsan Hava-Deniz Programları Direktörü)
- Serdar Soyal / Tasarım Sorumlusu (xFlight Tasarım Ofisi Lideri)
- Olcay Yenici / Aktarma Organları Direktörü (Ford)
…alanında uzman birçok kişinin bu ekibe dahil edildiğini görüyoruz.
Sonuç olarak büyük bir plan ve müthiş bir yatırımın söz konusu olduğunu görüyoruz. Üstelik üretim için gerekli olan her şey düşünülmüş durumda. Umarım ülkemizin en önemli bu 5 holdinginin destekleri ve devletimizin desteği ile Devrim macramıza kaldığımız yerden devam edebiliriz.