Youtube Music ile Spotify Kıyaslaması

Spotify uzun bir süredir kullandığım kolay bir arayüze sahip müzik ihtiyacımı karşılayan ve premium abonesi olduğum bir uygulamaydı. Youtube Music ise Spotify’a alternatif olarak çıkan ve Spotify’ın tahtına göz kolayn uygulamalardan biri olarak karşımıza geldi.

Uzun bir süredir hem free hem de premium abonelik ile kullandığım Spotify’dan geçen gün bir e-posta geldi. E-postada “Şu anda 13,99TL olan Predimum paketin fiyatı 17,99TL olacak…”

Beni tanıyanlar iyi bilir, bir ürünü beğendiğim zaman kolay kolay değiştirmem, bildiğiniz marka bağımlısı bir tüketim biçimim var. Bu sebeple markaya üründe veya servisinde ya da fiyatında ne kadar değişim olursa olsun defalarca şans verir, defalarca sabrederim. Evet genelde sabırlı bir kişiyim ve bu sabrımı tüketimde de gösteriyorum. Ta ki bu sabır ürün veya hizmet beni zor durumda bırakana, üzene, canımı sıkana kadar… Ancak marka bağımlısı olduğum kadar da alternatifleri inceleyen ve alternatiflerin sunduğu özellik, fiyat ya da işlevlere bakarak kullandığım ürüne daha fazla geri bildirim gönderen, yakınlaşan veya uzaklaşan bir tavır takınırım.

Velhasıl kelam uzun bir süredir de Spotify alternatifleri inceliyorum. Apple Music de bunlardan biriydi. Sonuç olarak bugün karar verip Spotify Premium’u bir kenara bırakıp, Youtube Music Premium’a geçiş yaptım.

Spotify vs Youtube

Spotify’a çoğu insan çöp derdi. Halbuki ses kalitesi gayet yerinde ve ara sıra beni yetersiz arşivi (müzik seçeneklerim farklıdır) ile üzen zam yaparken de yuh artık dedirten bir uygulama olarak aklımda kalacak. Önceleri Aile üyesiydim baktım sağlam bir zam geldi, bireysel premium olarak devam ettim. Geçen gün tekrar bir zam maili ile karşılaşınca artık alternatiflerinden olan Youtube Music’in baskısına dayanamadım…

Müzik uygulamaları sektöründe kazanılacak bir taht varsa, Spotify yıllar önce bu tahta oturan bir uygulamadır. Harika bir seçim yaptılar, algoritmalar bazılarını (mesela beni) üzse dahi iyi iş çıkardılar. Öğrenci fiyatları ile de dikkat çekerek genç dinleyici kitlesi için üyeliği cazip hale getirdiler ve mezun olduktan uzun bir süre sonra da kalmalarını sağladılar. Bu sektörün ağa babası Apple olacak diyenlere bir sağlam da bir tokat attılar.

Fakat Kral İçin Youtube Music’ten Bir Meydan Okuma Geldi!

Spotify’ın ses kalitesi gayet iyi olmasına rağmen bazı kişileri üzüyordu. Sebebi ise kullanmış olduğunuz donanım ile ilgiliydi. Yani kulaklık veya cihaz üst seviye bir performans gösteriyorsa anlayabilirsiniz. Ancak standart bir donanıma, 30-50TL’lik bir kulaklığa sahipseniz bunu anlamanız çok zordu. Diğer bir yandan yüksek performanslı donanımlara eşşek yükü ile para verenler Spotify için çöp şeklinde yorum yapıyordu. Youtube Music ise bu noktada hem avantajlarını hem de dezavantajları karşımıza geldi.

Yotube’da son yıllarda popüler bir akım var. Youtube’da yüksek kalitede ses ve video yüklenirse -ki videolarda çok net anlaşılıyor, sıralamalarda ön plana çıkartıyor. Doğal olarak yüklenen veriler üst kalitede ve sıkça gelişiyor. Ancak Spotify’da standart bir kalite var ve genel olarak yüksek kalitede müzik dinlemek isteyen kişiler Ekolayzır ayarı ile oynamak zorunda kalıyorlar. Youtube’un diğer bir özelliği de yüksek kalitede yüklenen videoları yüksek kalitede yalnızca ses aktarımı ile sunabilmesi oldu. Açıkça söyleyeyim Youtube Music’de ekolayzır aramıyorsunuz. Gerek de duymuyorsunuz…

Şarkıları mümkün olan en iyi kalitede dinlemek istiyorsanız, Spotify Premium özelliğinin açık olduğundan emin olun. Youtube’da orjinal sanatçı hesaplarından dinleyin…

Spotify’da ayarlar menüsüne gelip ses kalitesini yükseltebilirsiniz. Ancak data tasarruf modundaysanız dinlediğiniz müzik sizi tatmin etmeyecektir.

Spotify’ın mobil uygulamasında ses kalitesi iyileştirmesi için ufak bir ayar bulunuyor. Normal (96 kbps), Yüksek (160 kbps) ve Extreme (Premium Abonelere Özel 320 kbps) dahil olmak üzere seçim yapabiliyorsunuz. Spotify, normalde 96 kbps kalitesinde müzik akışı yapmanızı tavsiye eder, böylece telefon planınızın veri sınırını aşma olasılığını azaltırsınız. Kbps değeri düştükçe daha az veri akışı sağlanır. Doğal olarak siz ne kadar kaliteli kulaklık kullanırsanız kullanın veri tasarrufunda müzik dinlemenin keyfini çıkaramazsınız.

Bana göre 96 kbps ses, özellikle bas ağır parçalar veya Rock için keyifle dinlemeyi engelliyor. Bir de şu şikayeti sıkça duyuyoruz. Kulaklık aldım çok para verdim ses kalitesi berbat! Hayır, kulaklık süper, Spotify ses kalitesi ayarını yükseltmen lazım 🙂

Diğer bir yandan sol kulağım duymuyor. Yani mono bir adamım. Sağ kulağım ise %160 performans ile çalışıyor. Spotify’a çöp ses derlerdi ben ise pek dikkat etmezdim. Çünkü Premium abonelikte yüksek kalitede kaliteli bir kulaklıkla dinliyordum. Ancak Youtube Music Premium’a geçince bunu tek kulakla bile fark ediyorsunuz. Ancak başta söyleyeyim Youtube’a başkaların yüklediği dandik kalitedeki sesleri dinlemeyin, orijinal sanatçı aboneliklerinden dinleyin. Aksi takdirde sanatçı para kazanamayacağı gibi kaliteli müzikten de yoksun kalıyorsunuz…

Aynı zamanda ses kalitesinde kullanılan formatları da incelemek lazım. Youtube Music’in kullandığı kalite 256kbps AAC formatı. Spotify ise yalnızca premiumda 320kbps Ogg formatında hizmet sunuyor. Ancak 256kbps AAC formatı, 320kbps OGG formatından daha iyi bir kalitede ses çıkışı sağladığını düşünüyorum. Öyle 320 > 256 değildir. Sıkıştırma algoritmaları da etkilidir. AAC bana göre (İtirazı olan vardır elbet onlara ben MONO takılıyorum cevabım yeterlidir) çok daha kaliteli ses netliği veriyor. Ha piyasa malı 50TL’lik kulaklıklarla veya veri tasarrufu modunda bu kaliteyi fark edemezsiniz…

Ses kalitesinde Spotify genel olarak ön plana çıkıyor. Güzeldir ve yüksek kaliteye ayarladıysanız canınız sıkılmaz. Youtube’da ise bu video / ses yükleyen kişinin yüklediği kalite ile ilgilidir. Ancak Youtube son yıllarda yüksek kaliteyi desteklediği için bir süre sonra ön plana çıkacaktır. Şu an 256kbps AAC desteklemesi de büyük bir avantaj sağlıyor.

Not: Free hesap kullanıp, ses kalitesine aynı diyenler gitsin kafasını taşa vursun! Önce premium abonelik alsın, sonra da donanımını kontrol etsin! 30TL’ye satılan kulaklıktan ne hayır gelir ne de kalite… Millet boşuna mı bir kulaklığa 1500TL veriyor?

Müzik arşivlerini kıyaslağımız zamanda elbette ki Youtube çok daha avantajlı bir duruma geliyor. Çünkü şimdiye kadar yüklenmiş tüm videoları (yasaklanmadıysa, kabul edilmediyse) ses dosyası olarak dinleyebiliyorsunuz. Doğal olarak Spotify’ın 35 milyon müzik arşivi ne kadar geniş olursa olsun, Youtube Music’in yanından bile geçemeyecektir.

Mesela, Tahta isminde bir grup var. Hiç dinlediniz mi bilmem ama Selami Şahin’in Yalan isimli parçasını Rock Cover olarak çaldılar. Hatırladığım kadarı ile bu parça ile 2005’de en iyi rock cover ödülü aldılar. Ben bu parçanın hastasıyım günde iki kere dinlemem lazım 🙂 Amma ve lakin Spotify’da bu parçayı bulamazsınız. Çünkü yok! Ancak Youtube Music’de var!

Diğer bir örnek ise Şebnem Ferah‘tan vermek istiyorum. Benim için Yemen türküsü müthiş parçalardan biridir. Hele ki Şebnem Ferah yorumluyorsa… En çok da neye takıldım biliyor musunuz? Şebnem Ferah’ın konser kayıtlarına, canlı performanslarına! Onlar beni benden alıyor ve Spotify’da yok…

Kısacası Spotify’da her parçayı bulamazsınız. Ancak Youtube’da olmaması imkansızın diğer adıdır. Her türlü bulabilirsiniz 🙂 Remixler, Konser kayıtları, tanıtım parçaları, Coverlar, Amatör şarkılar… Aklınıza gelebilecek her türlü sanatçının her türlü parçası Youtube’da olduğundan dolayı, Youtube Music’de müzik formatında ve yüksek kalitede dinlenebiliyor. Açık ara fark attığını söylemek doğru olacaktır. Apple Music’in yapamadığını burada çok rahat yaptılar. Apple Music de ses kalitesi ile 256kbps AAC formatında ön plana çıkıyordu. Ancak arşivi bence yetersizdi. Savaşı Spotify kazanmıştı. Şimdi ise Youtube Music, Spotify’a kafa tutuyor.

Youtube Music birçok akıllı televizyon ve benzeri aygıtı destekliyor. Spotify ise bu duruma yeni yeni başlamıştı. Google Maps üzerinde Spotify’dan müzik seçip play tuşuna basmak gerçekten de takdir ettiğim bir özellikti. Mesela Youtube Music henüz Google Maps navigasyon menüsüne eklenmedi… Google’ın birkaç tanıtım videosunda bunu gördüm. Ancak şu an bize sundukları sürümde Youtube Music’i göremiyorsunuz. Yine de arka planda çalışan Youtube Music (Premium’a özel) sayesinde bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Ya da Google Asistan ayarlarından varsayılan müzik uygulamasını Youtube Music seçerek, “Okey Google, Müzik Aç” komutunu vererek keyfini çıkartabilirsiniz. Mesele aygıt desteklemek olunca Youtube ön plana çıkıyor. Ancak Spotify’a baktığımız zaman alt segmentteki birçok cihazda lisans sebebi ile yer almıyor.

Aslında Youtube Music uygulaması Youtube’a müzik kategorisi altında yüklenmiş müziklerin ve ek olarak videoların toplandığı bir servis olarak sunuluyor. Youtube’a ek olarak veri tasarrufu sağlayabilmek için videoların sadece sesinin çalınmasına izin verme seçeneği ile de ön plana çıkıyor. Youtube’a video yükleyen kişi izin verdiği takdirde vermese de başka biri yükler ve rahatça dinlersiniz. Ancak Spotify lisansını almadıysa o parçayı asla ve asla bulamazsınız.

İki uygulama da bana para falan vermiyor. Üstüne üstlük her ay çatır çatır kredi kartımdan para çekecek. Ancak bugün itibari ile Spotify’ın zam mailini görünce Youtube Music’in tadına baktım. Bakmaz olaydım! Spotify’ı silmek için hiç tereddüt etmedim. Direk “Uninstall” diyerek müzik keyfime Youtube Music’den devam etmeye başladım. Elbette ki bardağı taşıran son damla zam olmuştu.

Düne kadar Spotify’a 13,99TL ücret öderken, bugün itibari ile zamlı tarifeyi görerek yeter dedim ve noktayı koydum.

Peki Arayüz, Kullanım Alışkanlıklarımız Diğer Noktalar?

Evet arayüz olarak Youtube Music daha yolun başında. Çok kötü, hatta bazıları için berbat bile denebilir. Spotify ise bu konuda kendini aşmış bir uygulamadır ve takdir edilesi bir kullanım kolaylığı sağlar. Youtube Music’in bu konuda daha çok yolun başında olduğunu ve çalışma yapmak zorunda olduğunun altını çizmek istiyorum.

Mesela kendime bir liste oluşturdum ve telefondan hemen çalmak istiyorum. Sürekli Dinlediğim Süper Parçalar adını verdiğim listeye mobil cihazdan ulaşmak ve çalmak Spotify alışkanlığıma göre çok zor geliyor. Şunu ana ekrana sabitleme imkanı verseydiniz ölür müydünüz?

Algoritmalar konusunda ise Spotify beni üzüyordu. Ya böyle bir listeyi sürekli dinleyen bir adama arabesk parça önerilir mi? Hiç aklın alıyor mu?

Spotify bana arabesk parça önerirken, Youtube Music başarılı Anadolu Rock ve Metal parçalarla beni benden aldı diyebilirim. Hatta biraz önce Youtube Music ana sayfasında Türkçe Rock Cover önerisini gördüm ve play tuşuna bastım. Spotify’da böyle olunca birkaç parça öteye gidemiyordum. Şimdilik Youtube Music keyif veriyor…

Sonuç olarak, Spotify’ın tahtına sağlam bir rakip çıktı. Apple Music’in yapamadığını Youtube Music yapacak gibi… Spotify kendine özellikle de algoritmalarına ve arşivine çeki düzen vermediği takdirde Youtube Music tahta oturup, krallığını yakında ilan edecektir.

Spotify, varyasyon, kullanım kolaylığı ve arayüz açısından üst sıralarda yer alıyor. ‘Günlük Karışımlar’ gibi özellikleri var. Tür ve tarza göre bir araya getirebiliyor ancak bana önerdikleri maalesef ki yetersiz geliyordu. Öte yandan, YouTube, bu şekilde yapılan yalnızca bir ‘Mixtape’ içeriyor. Bununla birlikte zevkinizi sorarak işe başlıyor ve güzel önerilerde bulunuyor. Elbette ki Google’ın veri analitik alanındaki uzun geçmişini göz önünde bulundurması gerekiyor. Adamlar bu işi çözmüşler! Spotify şu anda kullanışlı özellikler açısından bir üstünlüğe sahip, ancak YouTube Müzik geliştirmenin ve rekabet etmenin hızlı olacağını ortaya koydu. Benim gibi bir marka bağımlısı adamın seçeneğini rahatça değiştirdi.

“Youtube Music ile Spotify Kıyaslaması” üzerine 6 yorum

  1. masaüstü ortamında çevrimdışı müzik dinleme özelliğini kullanabileceğimiz bir uygulama servis etseler direkt geçeceğim aslında da..

    Yanıtla
  2. youtube şarkı radyosunu aylarca denedim ve kesinlikle spotify radyosu kadar akıllı değil. spotify bu konuda gerçekten baya aşmış durumda. y.music kullanımı çok yorucu arayüz olarak fakat spotify y.musice göre çok pratik. ses kalitesi bakımından spotify 320 aac iken y.music yanılmıyorsam 256 aac. yani y.music bana kalırsa spotify ın gerçekten tahtını sarsamaz dahi.

    Yanıtla
  3. TIDAL, Apple Music (iTunes), Spotify ve YouTube Music arasındaki sıralamayı gönül rahatlığıyla yapabilirim ve kanıtlayabilirim.

    Sıradan ses çözücü ve kulaklık ile aralarındaki farkı hiç kimse fark edemez bunu da not düşelim.

    1. TIDAL, 2. YouTube Music, 3. Apple Music (iTunes) ve 4. Spotify.

    Yanıtla
  4. Deezer da bana göre on numara çok iyi bir kaç parça örnek vermişsinde o kadar önemli değil belki zamanla onlarda eklenir eklenmezse onu dinlemek isteyen YouTube açar dinler yada indirir telefona dinler sorun değil

    Yanıtla

Yorum yapın