Zemana Mobile Security

Zemana takdir ettiğim, teknoloji üreten ve başarısını kanıtlamış bir Türk güvenlik firmasıdır. Üstelik bu sektörde Antilogger ve AntiMalware ürünleri ile başarılı işlere imza atıyorlar. Blogumda fırsat buldukça Zemana güvenlik ürünlerini dile getirmeye çalışıyorum.

Zemana Antilogger’ın başarısı hakkında Türk gazeteleri ve teknoloji sitelerinde pek fazla bilgi bulamayabilirsiniz. Ancak birçok yabancı kaynaklı popüler teknoloji sitesinde Zemana ürünlerinden övgüyle söz edilir. Ardından gelen Zemana Antimalware yazılımı ile de bu başarıyı perçinlediklerine şahit olduk.

Antilogger ürününden sonra, AntiMalware ile Zemana firması Cloud teknolojisi kullanarak gerçek zamanlı koruma sağlıyor. Üstelik bilgisayarınızı kastırmadan, yıpratmadan özellikle de browser trojanlarına karşı gayet güzel çalışıyor.

Şimdi ise Zemana firması Zemana Mobile Security ile Android platformuna hitap ediyor. 

Zemana’nın Android cihazlar için üretmiş olduğu Zemana Mobil Security sayesinde mobil cihazlarınızı tehditlere ve zararlı yazılımlara karşı koruyabilirsiniz.

Ücretsiz Koruma!

Zemana Mobile Security bir süre önce ücretsiz olarak Google Play’de yerini aldı. Google Play üzerinde 4.2MB’lık bu minicik uygulamayı indiriyoruz. Ardından bizden aşağıdaki gibi bazı izinler isteniliyor. Kabul edip, kurulumu tamamlıyoruz.

İzinler;

Fotoğraflar / Medya İçerikleri / Dosyalar
  • USB depolama biriminizin içeriğini okuma
  • USB belleğinizin içeriğini değiştir veya sil
Depolama
  • USB depolama biriminizin içeriğini okuma
  • USB belleğinizin içeriğini değiştir veya sil
Diğer
  • tam ağ erişimi
  • ağ bağlantılarını görüntüleme

Birçok Antivirüs uygulaması dikkat ederseniz telefonunuzdaki SMS’leri okumaktan tutun da, telefonun tüm datalarına erişmeye kadar çok fazla izin ister. Ancak Zemana Antilogger sadece tamama yaparak, zararlı yazılımları temizlemek için minimum izin gereksinimi sunuyor.

Bu noktada kendilerini takdir ettiğimin altını çizmek istiyorum!

Akıllı telefonumuza kurulduktan sonra, Zemana Mobile Security‘i çalıştırıyoruz. Uygulama açıldığı zaman basit ve kolay bir kullanıma sahip ana ekranı ile bizleri karşılıyor.

Ekranda daha önce tarama yapmadığımız için sistemi taramamızı belirten bir uyarı geliyor. Ekranın hemen alt kısmında Last Scan, Last Update  bölümlerinde son tarama tarihi ve son güncelleme tarihleri hakkında bilgi veriyor.  Bu bilgilerin hemen altında Fast Scan ve Full Scan butonları yer alıyor.

Fast Scan;

Hızlı bir tarama gerçekleştirerek cihazınızın içerisinde varsa zararlı yazılımları tespit ediyor. Taramayı başalttığınızda tek tek akıllı telefonunuzda kurulu olan uygulamaları kontrol ettiğini görüyoruz. Hemen alt kısımda ise ne kadar dosya taradığını, ne kadar zaman geçtiğini ve zararlı yazılımlar bulduysa kaç tane olduğunu gösteriyor.

Hızlı bir şekilde tarama yaptığı için standart bir akıllı telefonda yaklaşık 1- 2 dakika içerisinde tarama işlemini bitiriyor. Bu işlem bittikten sonra cihazımızın tarama sonuçlarını göstererek güvende olduğumuzu veya zararlı yazılımlar tespit ettiğini belirtiyor.

Eğer zararlı yazılımlar tespit ettiyse ortada “cihazınızın güvende olmadığını” belirten bir yazı ile karşılaşıyorsunuz. Bu bölüme dokunduğunuz zaman size tespit ettiği zararlı yazılımları gösteriyor. Sonrasında ise “Delete All” butonuna basarak birkaç saniye içerisinde tüm zararlı kod ve yazılımları kaldırarak güvenliğimizi sağlıyor.

Full Scan;

Tam bir tarama işlemi gerçekleştiriyor. Bu işlem cihazınızda yüklü olan uygulama sayısı ve boyutuna göre uzun sürebiliyor. Derinleme bir analiz gerçekleştirdiği için biraz beklemeniz gerekebilir. Elbette bu işlem sırasında aşağıdaki “Abort Scan” tuşuna basarak taramayı iptal edebilir, daha sonra yeniden başlayabiliriz.

Derinleme tarama işlemi hızlı tarama gibi çalışıyor. Eğer tehdit bulursa yine size bilgi vererek bu tehditleri sıralacaktır. Eğer bir zararlı yazılım veya virüs bulamazsa, “Cihazınız Güvende” şeklinde mesaj çıkararak yeşil renge dönüşüyor.

Güncelleme;

Elbette ki Zemana Mobile Security’de kendini bazı zaman aralıklarlarında güncelleyecektir. Eğer yeni bir güncelleme varsa, “Last Update” bölümde bu bilgiyi size sunuyor. Bu bölümün üzerine dokunarak uygulamanın yeni nesil tehditlere karşı güncellemesini alabiliyorsunuz.

[mavi]Zemana Mobile Security, kişisel bilgilerinizi sızıntı para çalmak ve zararlı faaliyetler yapmak kötü niyetli uygulamalardan cihazınızı koruyor.[/mavi]

Ayarlar;

Uygulama ekranında üst kısımdaki Zemana yazısına dokunduğunuz zaman “Settings” menüsü ve “White List” menüsü ile karşılaşıyorsunuz.

White List: Adından da anlaşılabileceğiniz gibi bir uygulamayı zararlı olarak tespit ederse, onu White List’e alarak temize çıkarabilirsiniz. Bu bölümde güvenli olarak belirttiğiniz uygulamaları görebiliyorsunuz.

Settings: Bu bölüm içerisinde “Mobile Update”, “PUA Detection”, “System Applications” seçenekleri görülüyor. Mobile Update kısmını işaretlerseniz uygulama yeni nesil tehditleri otomatik olarak alarak kendini güncelliyor. PUA kısmında ise gizlenen uygulamaları tarayabilmesini sağlıyoruz. Son olarak System Application kısmını işaretlerseniz işletim sistemine ait uygulamaları da tarayabiliyor.

Sonuç

Sonuç olarak küçük bir boyuta sahip, basit ve kolay bir arayüz ile karşımıza geliyor. Zemana Mobile Security küçücük boyutuna rağmen Zemana AntiMalware’nin tahtına oturacak kadar başarılı bir şekilde çalışıyor. Diğer bir yandan da arka planda çalışırken siz bir uygulama yüklerseniz, yükleme işlemi bittiği zaman otomatik olarak tarama gerçekleştiriyor ve bildirim ekranında bu uygulamanın güvenli veya güvensiz olduğunu söyleyebiliyor.

Akıllı telefonunuzu kastırmadan arka planda çalışabilen Zemana Mobile Security ücretsiz olması, çok veri kullanmaması, offline çalışabilmesi ve  cihazı yormaması gibi artıları ile benden tam puan aldı.

Sizlerin de hoşuna gideceğini düşündüğüm Zemana Mobile Security’i aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Zemana Mobile Security: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zemana.msecurity&hl=tr

“Zemana Mobile Security” üzerine 7 yorum

  1. Ben yükledim ve çok beğendim. ESET’in Mobile Security ve arka planda çalışıp bilgi çalınmasını önleyen ayrı bir programını daha kullanıyordum. Bu program tek ve çok hafif.

    Telefonların artan özellikleri ile birlikte yaklaşık 4000mah pil kullanmaları gerekirken, üreticilerin ortalama 2500mah hatta 2000mah’ın bile altında piller kullanarak müşterilerini bilerek mağdur ettiklerini düşünürsek, antivirus programının az batarya kullanması bence çok önemli.

    Pek tanınmayan bilinmedik yazılımcılar ücretsiz yazılımlar ile anlık bilgi çalmaktalar. Virus, trojan, casus yazılımlar ayda bir fabrika ayarlarına dönerek bile silinir gider ama anlık bilgi çalınmasının çaresi ve geriye dönüşü yok. Bu nedenle bu konularda en iyi olarak bilinen Zemana’nın adı bile bana çok büyük bir güven verdi.

    Yanıtla
  2. Programın Türkçe olmamasının sebebi çeviri işini kullanıcılara bırakıp ürün geliştirmeye odaklanmak. Şimdiye kadar geliştirdiğimiz bütün ürünleri ingilizce geliştirdik ve çeviri işini fanlarımıza bıraktık. En basit örnek olarak Zemana AntiMalware tamamen gönüllü kullanıcılarımız tarafından 50 dile çevirildi ve bu dillerin arasında Çince’den Telugu Dili (nerede konuşuluyor hala bilmiyorum:) kadar bir çok dil mevcut. Yakın zamanda Türkçe desteği de gelecektir.

    Yanıtla
    • Geliştiricisinin Türkçesi gelişmemiş olduğu için Türk kullanıcıları düşünerek Türkçe dil seçeneğini yapamamış, biraz anlayış göstermek lazım !

      Yanıtla
  3. Zemana diğer antivirus programlarının algılayamadığı bir trojanı yakaladı.

    Herkesin çok sevdiği harika bir program olan ZUI Locker adlı Android ekran kilidi uygulaması aslında kendisi virüslü değil tabii ki ama, internetten yaptığım araştırmaya göre Rootnik adlı zararlıdan etkilenebilerek, anlayabildiğim kadarıyla önce Android telefonunuzu ya da tabletinizi Root ediyor ve bu önemli yetkileri ele geçirdikten sonra da uzak sunuculardan uzaktan komuta ile zararlı programları indiriyor ve sanırım esas facia da ondan sonra başlıyor.

    Teşekkürler Zemana.

    Yanıtla
  4. türk yapımcısı olupda türkçe olmaması uygulamanın çok büyük bir dezavantaj. Bir çevirmenle gayet tabi 2-3gün içinde halledilebilecek birşey.

    Yanıtla

Yorum yapın